Sloop portiekflats Bachlaan aanstaande

Zwolle – Woningcorporatie SWZ heeft een aanvang gemaakt met de sloop van de portiekflats, winkels en bedrijfsruimtes aan de Bachlaan. Het betreft hier 162 woningen, 15 commerciële ruimtes, 9 kantoorruimtes (aan de Porporastraat) en 6 winkelruimtes (Beethovenlaan).

sloop_bachlaan_6909_b.jpg
Foto: Ron van Toorenenburg

In de Bachlaan e.o. woonden geruime tijd bewoners en winkeliers met een tijdelijk contract. Deze woningen konden alleen gehuurd worden (via de leegstandwet) als bewoners konden aantonen dat ze na beëindiging van het huurcontract elders een onderkomen kunnen vinden. De woningcorporatie gaat de komende tijd aan de slag met de sloop in dit gebied.

Artikel delen:
Reacties 22
 1. Heel erg jammer dat de laatste blokken van het vroegere tijdperk Holtenbroek tegen de vlakte gaan, erg jammer…
  Die flats aan de klooienberglaan wouden ze ook al slopen die SWZ….

  Gelukkig hebben de bewoners geprotesteerd en sinds dien zet SWZ elke woning die vrij komt in de verkoop.. tja.. alsnog beter dan slopen.

  De Bachlaan had gewoon gerenoveerd moeten worden, alles wat terug komt in Holtenbroek is onbetaalbaar, vaak vrije sector of koopwoningen, en de oude Holtenbroekers worden gewoon ergens anders heen gedropt, erg jammer gelukkig zijn de flats bij ons aan de telemannstraat ondertussen bijna alles koop, dus word slopen onmogelijk. 🙂


  Maak melding

 2. Grappig, mijn oude garagebox staat op de foto (deur met de olifant afgebeeld).

  Dat alles koop word maakt sloop niet geheel onmogelijk, onteigenen is altijd nog een optie.. Zeker jammer dat deze flats naar de vlakte gaan, als er meer aandacht aan was besteed gedurende de afgelopen jaren, had een simpele renovatie volstaan.


  Maak melding

 3. Ben ik helemaal met u eens. 🙂

  Een grondige renovatie, een modernere intree, en wat vernieuwingen binnen en buiten maken van het geheel vaak al een heel beter plaatje.

  Straks komen hier rijtjeswoningen voor in de plaats, dan is het net een verlengde van Stadshagen.. Maar hopende komt er weer wat moois voor terug wat bij een echte stadswijk past. 8)


  Maak melding

 4. Jammer dat deze prachtige architectonische hoogstandjes afgebroken worden.

  Een woonomgeving met een cultuurhistorisch karakter oefent grote aantrekkingskracht uit op de mens.

  Door het slopen van deze portiekflats wordt ook de eigen signatuur van Holtenbroek afgebroken.

  Deze beeldbepalende dragers van de identiteit van Holtenbroek verdienen een plaats op de werelderfgoed lijst van de UNESCO.  Maak melding

 5. Mee eens!
  Deze appartementen zijn nog het enige wat nog echt de uitstraling van het vroegere Holtenbroek heeft, zoiets kan je toch niet zomaar slopen?

  Nieuwbouw kan je ook in een leeg weiland neer plempen, daar zit geen historie niks in, maar deze flats moeten gewoon net zoals de oude binnenstad bewaard blijven.

  Hier een stukje uit de tekst van Sticks van Opgezwolle die over holtenbroek rapt. 8)

  De burgermeester wil verbetering van het imago en zo zie ik herinneringen vervagen. Blokken gaan ten onder met een stoot van een sloopkogel. En worden vervangen door een sfeerloze koopwoning. 20 jaar van men leven liggen daar en ik zit hier maar niets aan te doen en daarmee is het klaar. Spijtig als je af moet vragen waar je wijk is maar goed de mensen voelen zich weer veilig

  Maar in ons hart blijft de bachlaan altijd zoals ie was. 8)


  Maak melding

 6. De woningen mogen dan wel van slechte kwaliteit zijn… Het is gewoon een stuk nostalgie wat hier gesloopt wordt! Swz zou eens een voorbeeld aan openbaar belang moeten nemen! Die renoveert meestal, en mooi ook!!


  Maak melding

 7. De mensen die o zo blij zijn dat de flat eraf gaan zijn vast geen holtenbroekers of ze zijn piepjong en hebben er niks mee!!
  Soms is het idd beter om iets te slopen maar dat neemt niet weg dat t zonde is ..Het is jammer idd het is het nog het enige stukje echte hbx wat er staat ..Maar goed het is nodig ,alle jaren slecht onderhouden dus tijd voor wat nieuws..

  @Boots te moeilijk voor jou soms??laat ieder mens in zn waarde !!Tja moeilijke woorden idd maar ja de 1 is nou eenmaal beter beletterd als de ander he ..en er staat toch echt geen turks (niet gemeen bedoeld!!)dus we kunnen dus echt wel lezen wat er staat ..

  Ben wel benieuwd wat er dadelijk met de palestrinalaan gaat gebeuren dat gaat ook hard achteruit en ook qua woon genot ..schimmel.koude etc ..Maar dat is dan weer van Delta wonen geloof ik ..

  Zeer benieuwd wat er allemaal komen gaat ..


  Maak melding

 8. Trijntje je kunt wel zeggen dat het een stukje nostalgie is maar neem mij niet kwalijk ben vaak in die huizen aan het werk geweest in het verleden .En ik moet zeggen dat ze erg slecht onderhouden werden door de bewoners zelf het zag er niet uit binnen totaal versmeerd door sommige bewoners.Het was een komen en gaan van bewoners daar want moest er vaak heen wat opknappen als er weer eentje leeg stond.Ik moest ze weer wat opknappen met schilderen dat was mijn beroep.Je sjouwde je kapot met je materiealen naar boven sjouwen want er was geen lift in .Beter zo dat ze gesloopt worden alleen vraag mij af wie dat betaald met deze recessie


  Maak melding

 9. SWZ weer he.. In Dieze-Oost zijn ze ook aan het prutsen. Alles maar zo goedkoop mogelijk om er daarna zoveel mogelijk geld uit te halen..
  Communiceren doen ze niet, en ze schuiven veel dingen af op de aannemer bij ons..

  Ik was eigenlijk altijd wel redelijk tevreden, maar nu met de renovatie gaan er zoveel dingen fout, en als ik dan terugdenk aan de afgelopen drie jaar dat ik bij SWZ huur komen er steeds meer dingen naar voren die gewoon prut zijn..


  Maak melding

 10. Over prutsen gesproken in Dieze-Oost:

  Oude flats van nog geen 400 euro in de maand renoveren, verwarminkje erin, nieuwe keuken en we maken er 600 euro van en 55+ woningen.

  Dan vraag ik mij af: wie wil nu zoveel geld betalen voor een appartement in een niet al te beste buurt?


  Maak melding

 11. Erg veel sentimentele reacties inderdaad.. Het is gewoon zonde hoe men met de panden is om gegaan. Men heeft de sloop nu onafwendbaar gemaakt. Daar hebben de bewoners zelf ook een aandeel in uiteraard, maar het grootste aandeel ligt bij SWZ. Je zult inderdaad zien dat hier dure rijtjeshuizen of appartementen voor terug komen, voorzien van alle luxe en een flink hoge huur- of koopprijs.

  De klacht dat je met gereedschap moet sjouwen omdat er geen lift is, tja.. Niet elk flatgebouw heeft een lift. Als je in dat vak gebied zit, is dat een van de dingen die je moet accepteren. Als automonteur moet ik ook vaak versnellingsbakken tillen bijvoorbeeld.. Prettig is wat anders, maar het hoort er nou eenmaal bij. Als ik dat niet zou accepteren, tja… Dan had ik maar een kantoorbaan moeten nemen!

  Ik hoop dat men na de sloop ook snel begint met herbouw, en het terein niet jarenlang braak laat liggen, zoals in de Kamperpoort wel is gebeurd met de Vogelbuurt.  Maak melding

 12. Onder andere de Bachlaan waren door de woningnood na de oorlog in elkaar geflanste flats, snel snel. Onder wiens toezicht zijn die flats daar toen neergezet, de overheid had er belang bij. Als je bij je ouders inwoonde was je ook niet gelukkig met drie kinderen.


  Maak melding

 13. Beste Martin,

  Ik las ergens op de site van SWZ dat dit terrein ongeveer 2 jaar braak komt te staan, het zelfde eigenlijk als wat er gebeurde met Holtenbroek 1 wat nu de muziekwijk is, (die witte woningen die dit jaar zijn opgeleverd).

  Wat ze met het braakliggende grond gaan doen is nog niet bekend, ik ben benieuwd wat er mee gaat gebeuren, ik hoop dat ze van alles wat doen, een stukje winkelruimte, een stukje goedkope koopwoningen en natuurlijk ook sociale huurwoningen, want de wachtlijst voor een woning in Zwolle is toch aan de hoge kant.

  Gr Eugene


  Maak melding

 14. De panden hadden misschien gered kunnen worden. Echter is nieuwbouw goedkoper dan renoveren.
  Als, sommige, bewoners hun balkonnetjes eens netjes hielden in plaats van er een vuilstort plaats van te maken, dan was het de afgelopen jaren een minder erge doorn in het oog geweest. Laten we eerlijk zijn, het was niet om aan te zien >


  Maak melding

 15. deze huizen zijn uit de jaren 60 dus niet kort na de oorlog en het was echt oude troep het zag er van buiten niet uit, slopen is goed maar zet er dan goede niet al te dure flats voor terug


  Maak melding

 16. Helaas komen dan al die lui bij mij in de buurt.. net als sommige gezinnen uit de kamperpoort.. Laat ze garantie krijgen dat ze dan ook weer terug gaan.. Klootjesvolk!! Schreeuwen hier om 22:00 ’s avonds nog kids buiten.. Ook doordeweeks.. Fietsje tegen de auto aan.. Voetballen net zo.. En niet ff sorry zeggen als je een dikke kras ofzo hebt…. Brr.. Nee van mij mogen ze er blijven staan en de mensen die erin wonen, er lekker in blijven in de staat waarin ze zijn..


  Maak melding

Reageer