Recordaantal Zwollenaren actief tijdens NL Doet

Zwolle – Een recordaantal Zwollenaren deed vrijdag 15 en zaterdag 16 maart 2013 een vrijwilligersklus. Al die vrijwillige inzet kwam niet uit de lucht vallen: het was NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van het land. Bovendien werd een recordhoeveelheid koffie geschonken tijdens de ‘Oploskoffie’ van Vrijwilligerscentrale Zwolle.

 

De inzet van Vrijwilligerscentrale Zwolle, de intermediair voor NLdoet in Zwolle, was om het aantal vrijwilligers van NLdoet 2012 te overstijgen. Dat is gelukt. Waar er vorig jaar zo’n 500 vrijwilligers de handen uit de mouwen staken, deden er dit jaar maar liefst ruim 1230 mensen mee. De klussen varieerden van het opknappen van buurthuizen en wijkboerderijen tot hele wisselende activiteiten voor allerlei doelgroepen, zoals een Indoor roofvogelshow en een Doe-dag voor cliënten en hun familie. Verspreid door de stad kwamen ook kinderen als vrijwilliger in actie. “Door ook kinderen vrijwilligerswerk te laten doen, ontstaan vrijwilligers van de toekomst. Bovendien heeft iedere leeftijdsgroep – kinderen, jongeren, volwassenen, senioren – zijn eigen toegevoegde waarde”, zegt Marlies van Beek van Vrijwilligerscentrale Zwolle. “Een kind dat samen met zijn moeder in de speeltuin een hek komt schilderen, heeft waarschijnlijk super leuke ideeën over geschikte kleuren.”

De Oploskoffie

De teamleden van Vrijwilligerscentrale Zwolle hebben zelf op vrijdag 15 maart ook het kantoor gelaten voor wat het was en zijn het centrum van Zwolle in gegaan om Zwollenaren een kopje ‘Oploskoffie’ aan te bieden. “Met een warme koffie in de hand hebben we meegedacht over oplossingen voor dingen waar mensen tegenaan lopen. Er zijn heel veel goede ideeën die nog in beeld gebracht moeten worden. We hebben met mensen gesproken over de kracht van vrijwilligerswerk. Door de zaak van verschillende kanten te bekijken, kwamen we tot ideeën waarbij het eigen netwerk van mensen ook hulp biedt.”, zegt Van Beek.“Ook konden voorbijgangers een oorkonde schrijven aan een vrijwilliger die zich nu al belangeloos inzet voor zijn omgeving. Die actie liep fantastisch. Daaruit blijkt de waardering die je als vrijwilliger ten deel valt.”

Voor de koffie die is geschonken, bood Kaldi hulp aan. “Zij hebben tegen een sterk gereduceerde prijs koffie geleverd. Zij serveren natuurlijk geen oploskoffie, maar verse koffie. Toch is dit voor ons een hele oplossing”, zegt Van Beek lachend.

NLdoet

Vrijwilligers zijn het kloppend hart van vele sociale initiatieven. Het Oranje Fonds laat daarom met NLdoet zien hoe belangrijk actieve burgers voor de samenleving zijn en hoe leuk vrijwilligerswerk is. Daarnaast draagt de actie bij aan een goed imago van het vrijwilligerswerk.

Artikel delen:

Reageer