Nieuwe MRI via luchtruim nieuwbouw Isala in

Zwolle – Met behulp van een hijskraan is vandaag een nieuwe MRI in de nieuwbouw van Isala geplaatst. Daarvoor werd in één van de gebouwen een deel van de gevel op de eerste verdieping verwijderd. De MRI moest wel via het luchtruim het nieuwe ziekenhuis in, omdat het apparaat met zesduizend kilo te zwaar en te groot is voor de lift.

18-03-2013_mri_scanner_isala_05.jpg

Het gaat om een 3 Tesla MRI, de allernieuwste generatie MRI van leverancier Philips. Tesla staat voor de kracht van het magnetisch veld. De MRI’s waar Isala op dit moment gebruik van maakt, zijn 1,5 Tesla. De nieuwe MRI heeft dus een magnetisch veld dat twee keer zo krachtig is. Dit levert sneller en meer gedetailleerde beelden op, waardoor sommige ziektebeelden beter vastgesteld kunnen worden. De afdeling Radiologie gaat de nieuwe MRI onder meer gebruiken voor onderzoeken naar hersenactiviteit. Dankzij het sterkere magnetische veld zijn de beelden van de hersenen duidelijker. Dat helpt bijvoorbeeld een neurochirurg bij het opereren van een tumor. Ander voordeel van de nieuwe MRI is de grotere tunnel waar de patiënt in ligt. Daardoor voelen patiënten zich tijdens het scannen minder snel claustrofobisch.

18-03-2013_mri_scanner_isala_02.jpg

18-03-2013_mri_scanner_isala_01.jpg

18-03-2013_mri_scanner_isala_04.jpg

Voorbereid

Bij het bouwen van het nieuwe ziekenhuis is rekening gehouden met de aanschaf van deze nieuwe MRI en de verhuizing van de twee MRI’s die nu nog op locaties Weezenlanden en Sophie staan. Zo kan de gevel, waardoor de medische apparatuur naar binnen wordt getakeld, relatief makkelijk worden verwijderd. De vloeren van de ruimtes waar de MRI’s in staan, zijn tijdens de bouw verstevigd met extra beton.

18-03-2013_mri_scanner_isala_03.jpg

MRI Tesla 3

MRI (Magnetic Resonance Imaging) wordt toegepast om gedetailleerde beelden te maken van het menselijk lichaam. Medici maken gebruik van MRI voor onderzoek van gewrichten, bloedvaten, het zenuwstelsel en organen. Voor het opvangen en verwerken van de (radio-)signalen maken de gangbare MRI-scanners gebruik van analoge technieken. Het nieuwe Philips Ingenia-systeem werkt digitaal en ontvangt en verwerkt de signalen direct en op de plek die zich het dichtst bij de patiënt bevindt: in de ontvangstspoel. Die spoel is geïntegreerd in de patiëntentafel en kan zo het hele lichaam bestrijken.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Wel fijn dat de MRI ook wat groter is want het is geen pretje in zo’n tunnel te moeten liggen ook al is het voor “het goed doel” .


    Maak melding

Reageer