Finale Grote Zwolse Verkeersquiz

Zwolle – De finales van de Grote Zwolse Verkeersquiz 2013, voor basisschoolleerlingen uit groep 6, vinden plaats op donderdagmiddag 21 maart in Odeon (Blijmarkt 25). Jochem van Gelder – bekend van onder meer Praatjesmakers – presenteert de quiz. Tijdens de finale gaan acht klassen de strijd met elkaar aan om te zien welke school het meest weet over verkeersregels en het beste verkeersinzicht heeft.

De halve finales starten om 13.00 uur. Direct aansluitend vinden de finales plaats. Wethouder Gerrit Piek reikt om 15.00 uur de wisselbeker uit aan de winnende school. Alle Zwolse basisscholen waren uitgenodigd mee te doen aan de voorrondes van de Grote Zwolse Verkeersquiz. 25 Zwolse basisscholen met in totaal 984 leerlingen hebben hieraan deelgenomen. De acht scholen die de vragen in de voorronde het beste hebben gemaakt en de finalerondes op 21 maart mogen spelen, zijn: De Schatgraver, De Parkschool, De Aquarel, De Sprankel, De Wilgenburg, Het Veldboeket, De Krullevaar en Het Mozaïek.

Halve finale en finale

Van elk van de acht scholen spelen de twee beste leerlingen mee in de halve finales. Klasgenoten kunnen hen vanuit de zaal aanmoedigen met spandoeken en kunnen de score zien op een groot scherm. De deelnemertjes beantwoorden vragen over lokale verkeerssituaties die worden uitgebeeld door middel van foto’s. Het zijn allemaal situaties waarmee de leerlingen zelf ook in aanraking kunnen komen.

De vier beste scholen uit de halve finale spelen aansluitend mee in de finale. Het duo met de beste kennis van verkeersregels en verkeersinzicht wint deze finale. Zij ontvangen een grote wisselbeker uit handen van wethouder Gerrit Piek. Daarnaast is er een prijs voor de school met het leukste spandoek.

Verkeerseducatie door middel van verkeersquiz

De gemeente Zwolle vindt verkeerseducatie op basisscholen erg belangrijk, omdat kinderen een kwetsbare groep in het verkeer vormen. Daarom moeten kinderen leren hoe ze zich op een veilige manier door het verkeer kunnen bewegen. Hiermee worden ongelukken voorkomen en neemt de verkeersveiligheid toe.

Door van de verkeerslessen een strijd te maken, zijn kinderen meer gemotiveerd om mee te doen. Ze willen immers graag winnen. Daarnaast worden scholen en docenten gestimuleerd goede verkeerslessen aan te bieden.

Partners

De Grote Zwolse verkeersquiz wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd door Tref-ik verkeersadvies en de gemeente Zwolle en is mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële bijdrage van de provincie Overijssel.

Artikel delen:

Reageer