Klokken Peperbus luiden voor nieuwe paus

Zwolle – De oplettende Zwollenaar zal het op dinsdagmorgen 19 maart zeker gemerkt hebben, feestelijk klokgelui overspoelde de stad vanaf de Peperbus. Vanwege de inhuldiging van de nieuwe Paus Franciscus de eerste werden alle Katholieke kerken in de wereld opgeroepen om van 09.00 uur tot 09.15 uur de klokken te luiden. Ook de Zwolse Peperbus beschikt over een schitterend klokkenspel en kon natuurlijk niet achterblijven.

https://youtu.be/RF4-P72GoOo
Precies na de negen klokslagen van het torenuurwerk werden de vier grote luidklokken in beweging gezet waarna een imposant klokgelui zich over de stad verspreide. Maar luidende klokken zijn over het algemeen mooi om te horen maar zeker ook mooi om echt in actie te zien. Weblog Zwolle tekenaar Bert kon dan ook de verleiding niet weerstaan om gewapend met filmcamera en oordoppen naar boven te klimmen. Hij heeft er behalve een paar fluitende oren ook een leuk filmpje aan over gehouden.
Artikel delen:
Reacties 41
 1. Geluidsvervuiling die klokken, erger me er steeds meer aan. Een product uit lang vervlogen tijden, niet meer nodig. Iedereen loopt tegenwoordig rond met een klok, de meeste met wekker functie.

  Is er voor dit kwartier een vergunning afgegeven? Of wordt het lawaai van het geloof ons vergunningsloos opgedrongen?


  Maak melding

 2. Oh, dus elk geluid moet kunnen, vele malen per dag, elke dag, ongevraagd? Zolang er maar mensen zijn die het fijn vinden? 😉


  Maak melding

 3. @Japser, giet het zuur van je commentaar over het brons van de klokken en je zult zien, ze lossen dan van zelf op.:):)
  En overbodig? practisch gezien misschien wel, maar ach….. ik en nog heel veel anderen hebben er zoveel plezier van, klokken en torens zijn de ziel van een stad.


  Maak melding

 4. De Paus is een gewoon niets zeggend iemand voor mij en heeft dus ook geen enkele waarde.
  Vanuit het woord gods word over iets anders gesproken.De Paus is zeker niet door god aangesteld maar door de mens.
  De Paus is niets anvullends tot gods woord.


  Maak melding

 5. @Robbi3 De klokken luiden voor de Paus, niet voor een crimineel. Elke gek kan wel een internationaal aanhoudingsbevel schrijven, maar dat wil niet zeggen dat het waarde heeft.


  Maak melding

 6. Japser, sarcasme betekent bijtende spot. Wiki. De vergelijking met zuur van observer is daarom juist bijzonder treffend. Goed geobserveerd dus;)


  Maak melding

 7. Ik woon naast die kerk met die mooie klokken. Gezemel over lawaai etc!!
  Mij hoor je ook over de herrie ’s nacht om 4.00uur als de bars uitgaan.
  Hoort bij de binnenstad.
  En, nee ik ben niet katholiek, maar vind die klokken inderdaad bij de oude stad passen en zelfs een stuk cultuur, zeker wanneer de beijaardier weer concert geeft op vrijdag en zaterdag.
  Als je je er niet zo aan ergert, hoor je het zelfs op zondag niet eens meer.
  Paus of geen paus, die klokken moeten blijven!


  Maak melding

 8. @Mul mijn zwaar overdreven reactie was zoals er normaal wordt gereageerd op minaretten. Vond het wel mooi om het een keer omgekeerd te doen 🙂


  Maak melding

 9. Inderdaad gezemel over zogenaamd lawaai, ga dan lekker in een weiland wonen. Net als die zeikerds over dat oproepen tot gebed bij een moskee. Wees eens trots op het feit dat we in een land wonen waar dat allemaal kan. Nederland begint zolangzamerhand zeurland te worden. Jammer, want we hebben het zo goed.


  Maak melding

 10. Tuurlijk Japser, nu had je het niet zo bedoeld. En overdreef je alleen maar. Met andere woorden, gewoon niet te serieus nemen wat Japser schrijft. Moest trouwens erg lachen om de reactie,s van Observer, ikke1 en mul naar jou toe. Humor:D


  Maak melding

 11. @ Japser

  Het is je weer gelukt! Een reactie plaatsen die het daadwerkelijke van een artikel overschaduwt… … met welke bijbedoelingen ook! Sukkel! Jij verziekt hier de sfeer op ‘WLZ’. Reden waarom ik afhaak!

  Advies: ‘Vent’, ga iets anders doen, kansen genoeg in de ‘ICT’, en koketteer voortaan ergens anders je ongevraagde, schofferende en ‘off-topic’ mening!

  En mocht je het allemaal in het belang van (wellicht namens) ‘WLZ’ hebben gedaan, dan heb ik nieuws voor je; FAIL!!

  Dag ‘Japser’!! Nogmaals… ik haak af vanwege mensen als jij! Succes er mee, ‘vent’!!


  Maak melding

 12. Zo zie je maar weer. Een ieder leest de artikelen weer anders. Kon er wel om lachen. (Om beide!)

  Maar om even duidelijk te zijn. Hoe meer kerkklokken hoe beter. Ik vind het een heerlijk geluid. (Uitgezonderd dan die vier torens bij m’n vriendin in het centrum van Roermond. Daar zit je inderdaad op een grens). Echt zondagsgevoel. Gebedsoproepen vanaf Moskeeën op vrijdag lijken me ook wel wat. Weet je dat het bijna weekend is.

  En Hanekamp: Waar het echt om gaat heb ik al om 00:37 geschreven.

  Ik vind dit een leuke paus trouwens. Eentje die de Argentijnse presidente kust kan bij mij niet meer kapot.


  Maak melding

 13. Jammer dat ik je mailadres niet heb Hanekamp, ik had je graag verder geinformeerd over Japser. Heel internet staat vol met zijn geneuzel, kun je een kijkje nemen in zijn persoon.

  Dan lach je de ballen uit je broek…


  Maak melding

Reageer