Hospice Zwolle naar Wipstrikkerallee

Zwolle – Op het perceel Wipstrikkerallee 211 is de combinatie van het hospice Zwolle en basisschool Aquamarijn niet mogelijk, zo blijkt uit het locatieonderzoek dat de gemeente Zwolle uitvoerde. De gemeente wilde het hospice Zwolle op deze plek graag combineren met basisschool Aquamarijn. Op een stuk terrein waar vroeger speeltuin Blom in de buurt was en een houten wielerbaan was moet Hospice Zwolle gaan komen. Een hospice is een palliatieve woonvoorziening waar mensen in de terminale fase van hun leven in een huiselijke sfeer de mogelijkheid wordt geboden om verzorgd en begeleid de laatste levensfase door te brengen als dat thuis niet mogelijk of wenselijk is.

19-03-2013_locatieonderzoek_wipstrikkerallee_211_03_.jpg

In november 2012 werd de Stichting Hospice Zwolle onaangenaam verrast toen de gemeente Zwolle via een openbare publicatie en vervolgens een verslaggever van de krant onthulden dat er plannen waren voor het realiseren van een hospice in Zwolle op een stuk braakliggend terrein naast restaurant Urbana aan de Wipstrikkerallee. Hospice Zwolle is toen in overleg met de gemeente en belanghebbende partijen om de tafel gaan zitten om de mogelijkheden van dit stuk terrein in kaart te brengen.

19-03-2013_locatieonderzoek_wipstrikkerallee_211_04_.jpg

19-03-2013_locatieonderzoek_wipstrikkerallee_211_01_.jpg

Via Lees verder meer nieuws en foto’s…

19-03-2013_locatieonderzoek_wipstrikkerallee_211_05_.jpg

19-03-2013_locatieonderzoek_wipstrikkerallee_211_02_.jpg

De gemeente wilde het hospice Zwolle op deze plek graag combineren met basisschool Aquamarijn. Samen met de initiatiefnemers van de Stichting Hospice Zwolle en de basisschool heeft de gemeente Zwolle een groot aantal mogelijkheden voor de vestiging van beide functies op het terrein bekeken. Tijdens dit proces is duidelijk geworden dat de locatie beperkingen kent vanuit milieu-oogpunt (geluid en luchtkwaliteit, groen en water) en vanuit de aangrenzende kwekerij en het restaurant/zalencentrum Urbana. De locatie maakt onderdeel uit van de Zwolse groenstructuur.

De bomen in het bosje bij de poel en langs het perceel zijn voor een belangrijk deel monumentaal en waardevol. Dat betekent in ieder geval dat het kappen van deze bomen niet mogelijk is. Door het behouden van het groen en de poel kan slechts één van de initiatieven op deze plek gevestigd worden. Het hospice is de meest voor de handliggende functie op deze locatie. Zeker is wel dat er op het perceel nog ruimte is voor een nu nog onbekende functie die met het hospice gecombineerd kan worden. Vervolg Nu duidelijk is dat het hospice Zwolle op deze locatie kan, wordt een ruimtelijke verkenning gedaan naar de exacte plek van het gebouw op het terrein. Na de ruimtelijke verkenning moet het bestemmingsplan nog gewijzigd worden. Over de (her)huisvesting van de Aquamarijn vindt afzonderlijke besluitvorming plaats.

Artikel delen:
Reacties 8
 1. ik kan me niet indenken dat mensen in de laatste fase van het leven
  op deze locatie een rustige eind fase van hun leven kunnen hebben. Dag en nacht het geraas van zware vracht auto,s over de Ceintuurbaan. En dan de soms kei harde muziek bij feesten bij Urbana , het vuurwerk bij wedstrijden PEC Zwolle. maar het is net als met andere besluiten van de gem raad, geld, geld, en nog eens geld. Ik gun die mensen een rustige eind fase van hun leven, maar deze plek is totaal niet geschikt naar mijn idee. En wat de school betreft die staat daar nog niet zolang, waarom moet die daar nu weer weg?
  Voor dure appartementen? Brengt wel meer geld in het laatje toch?  Maak melding

 2. Owowow, anja…jij weet wel exact hoe het in elkaar steekt of niet?

  Als je op die locatie last hebt van het vuurwerk van PEC Zwolle (wat hooguit 5 minuten in de 2 week is) dan kan je de geluidsoverlast van de snelweg, en de eventuele feesten bij de Wythmenerplas er ook wel bij noemen……

  Zoek jij maar eens een plek in Zwolle die betaalbaar is en waar je geen enkel overlast hebt, en ow ja…meld het me ff als je die plek gevonden hebt, ik wacht in spanning af!


  Maak melding

 3. Wat te denken van een plek in de Herfte of Veldhoek. Niet zo ver van deze plek en een stuk mooier en rustiger. Of wonen daar te veel wethouders en andere notabelen die dit niet in hun backyard willen hebben? Rustige plekken genoeg rondom Zwolle Henkie.


  Maak melding

 4. Volgens mij gaat het om het feit dat er een hospice in Zwolle komt, misschien is er wel een betere locatie te bedenken, maar daar zitten dan vast ook weer vele haken en ogen aan, (besstemmingsplan enz.) dat het nog weer jaren kan duren.


  Maak melding

 5. Leuk man, een basisschool naast een centrum voor mensen die daar hun laatste adem uitblazen.

  En dan tegen die kinderen zeggen: niet zo veel lawaai maken, niet schreeuwen, niet dit niet zus want even verderop liggen er mensen dood te gaan.

  Wat is het volgende plan? Een begrafenisonderneming naast een heibedrijf? Of een gezondheidscentrum naast industrie?

  Iets zal mij wel zijn ontgaan…


  Maak melding

 6. Deze mensen hoeven toch niet persé buiten de maatschappij geplaatst te worden in een hutje op de hei om netjes verzorgd en in een “thuisomgeving” te kunnen overlijden?  Maak melding

 7. Daar gaat het mij ook niet om Yvonne. Maar een beetje een rustige plek is dan wel netjes. Zo vlak aan de Ceintuurbaan stel ik m’n vraagtekens bij.


  Maak melding

Reageer