“Hardshock Festival kan niet in broedseizoen”

Zwolle – "De Wijthmenerplas is geen geschikte plaats voor het Hardshock Festival dat gepland is op 27 april 2013." Het NatuurPlatform Zwolle (NPZ) heeft zich aangesloten bij een bezwaarschrift van de Roofvogelwerkgroep Zwolle. Het NPZ is met de Roofvogelwerkgroep van mening dat overtreding van de Flora‐ en Faunawet, door het toestaan van een dergelijk evenement op die plaats en op dat moment, niet te voorkomen is. Op grond daarvan dient er in het broedseizoen aan de betreffende locatie dan ook géén vergunning verleend te worden.

“Het eventueel toestaan van het afsteken van vuurwerk zal de door ons gevreesde verstoring alleen maar vergroten. Het is onzes inziens dan ook onvermijdelijk dat u een andere, meer geschikte locatie aanwijst voor dit soort activiteiten in het broedseizoen”. Evenals de Roofvogelwerkgroep hecht het NPZ eraan te verklaren niet tegen dergelijke festivals te zijn, maar wél tegen een dergelijk evenement op de betreffende locatie en vooral ook gedurende het broedseizoen. Het NatuurPlatform Zwolle is een samenwerking tussen: Zwolle Groenstad ‐ IVN afd. Zwolle ‐ KNNV afd. Zwolle ‐ NBV afd. Zwolle e.o. ‐ Roofvogelwerkgroep Zwolle en Milieuraad Zwolle.

Artikel delen:
Reacties 49
 1. Gaan we weerr….. Ze hadden vorig jaar toch allemaal onderzoeken gedaan?? daaruit was toch gebleken dat onze diertjes er geen last van hadden?

  Waarom zeiken ze dan nog?>:(


  Maak melding

 2. Evert, hier komen de zakelijke belangen weer. Er is niemand tegen het festival, alleen de locatie is verkeer, LEZEN. Als je problemen hebt moet je bij de veroorzaker van dit probleem zijn en dat is Wethouder de Heer van de gemeente Zwolle. Hij is niet zorgvuldig geweest in zijn procedures.


  Maak melding

 3. dan hadden ze maar wat eerder aan de bel moeten trekken en niet op het laatste moment!
  >:(>:(>:(
  alsof die vogels niks gewend zijn,
  ze vallen toch niet dood neer ofzo?
  muziek kan geen kwaad.uit


  Maak melding

 4. Mensen mogen wel eens wat meer rekening houden met de natuur. De vogels hoeven hier niet de dupe van te worden. Helemaal niet als het ook op een andere manier kan.


  Maak melding

 5. Ik had inderdaad goed gelezen dat men een andere locatie wil.. Maar ik ben van mening dat het helemaal niet nodig is! Het is eigenlijk een perfecte locatie voor een festival terrein..

  Ik vind het gewoon BULL SHIT dat ze er alweer over lopen te zeiken! En groentje… rekening houden met de natuur?? Je rijd vast geen auto? of reist met openbaar vervoer? je doet zeker alles te voet?? rot toch op man.. we draaien een beetje door in nederland!! altijd maar zeiken en afkeuren als een ander plezier heeft!!


  Maak melding

 6. Welke aantoonbare effecten hebben dergelijke festivals dan op het broedgedrag van de vogels?

  Hardshock heeft al eerder plaats gevonden, is er toen onderzoek gedaan naar de effecten op het broedgedrag? Zijn de populaties nu kleiner dan voorheen, zijn nesten permanent verlaten nadat het festival plaats had gevonden, etc. Ik neem aan dat Roofvogelwerkgroep Zwolle toendertijd de mogelijkheid aan heeft gegrepen om bewijs te leveren voor hun gedachten. Indien er blijvende schade op is gelopen bij de populaties ben ik het er zeker mee eens dat er naar andere mogelijkheden moet worden gezocht. Maar zolang daar geen aantoonbaar bewijs voor is, blijft het in mijn ogen nog steeds praten vanuit onderbuikgevoel.  Maak melding

 7. Mensenstaan weergelijk op hun achterste benen als iets nietdoorgaat waar zij zich opverheugd hadden .En dan ook nog met de nodige scheldkanonnades erover heen .Maar o wee als er eens iets verkeerds gebeurt naast die mensen hun eigen huis als ze even rust willen hebben .Danzijnze vaak dezelfde verbieders als wat hier verboden wordt


  Maak melding

 8. Volgens mij heeft de organisatie zelf een onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren tegen zeer hoge kosten. Daar is uit gebleken dat het weinig tot geen kwaad kan. Bijzonder dat men daar nu weer op terugkomt.

  Voor de degene die hier van leer trekken, een beetje respect tonen naar elkaar kan geen kwaad hoor.


  Maak melding

 9. Deze discussie is vorig jaar toch al gevoerd en uitgebreid onderzocht ?
  Er zijn altijd “belangen”groepen die alles en iedereen ter discussie stellen.
  Ik heb er last van dat vogels op mijn auto poepen en tegen mijn voorruit aan vliegen. Zullen we de vogels dan maar verbieden te vliegen als mijn auto in de buurt is ? Lijkt me wel zo eerlijk.


  Maak melding

 10. Het is wel raar dat het alleen om het vuurwerk gaat . Waarschijnlijk gaat de muziek nog harder dan het vuurwerk . Ze hadden er maar eerder mee moeten komen . Het liefst hebben ze dat er in heel Zwolle niks meer word gedaan als ik alles zo maar moet geloven ze hebben overal wel wat te zeiken die mensen .


  Maak melding

 11. Aaaaaaaaaahhhh!!!!
  Wat een gezeur!!!!!!!
  Een evenement dat maximaal 12 uur zal duren…
  Dat zal vast alles verstoren….

  En al dat verkeer wat daar dagelijks langs scheurt?  Maak melding

 12. Het gaat niet om het verbieden, het gaat om een andere locatie waar even wel plezier gemaakt kan worden. Dus niets aan de hand. Gewoon klagen tegen de wethouder die de procedure net heeft gevolgd.


  Maak melding

 13. Ik ben het ermee eens. Persoonlijk houd ik van muziekfestivals, ook wel met knalharde muziek. Juich ik zeer toe. Alleen niet wanneer dit te veel ten koste gaat van de natuur, zoals in het broedseizoen. Dan maar een maandje later.


  Maak melding

 14. Alleen niet wanneer dit te veel ten koste gaat van de natuur, zoals in het broedseizoen

  Wie zegt (en bewijst) nou dat het slecht is voor de natuur? Die paar natuurvrienden die vanuit hun onderbuik spreken in plaats van met daadwerkelijk bewijs te komen…… En dat terwijl ze alle mogelijkheden hebben gehad om het te onderzoeken en mogelijk bewijs te leveren voor hun gedachten. Vreemd genoeg is het op dat vlak bijzonder stil geweest. Hebben die lui geen gedegen onderzoek gedaan, of houden ze bewust de resultaten stil? Want reken maar dat het groots aan zou worden gekaart in de media als de gevolgen daadwerkelijk negatief waren geweest.

  Wat ik ook erg bijzonder vind is dat net als vorig jaar, deze belangengroepen pas een maand voorafgaand aan het evenement onder hun steen vandaan komen. De datum van het evenement is op 29 oktober 2010 al publiekelijk bekend gemaakt (daarvoor was het overigens gepland op 13 april, maar verplaatst naar de 27e), dus ze hadden het al veel eerder kunnen weten.  Maak melding

 15. Bigge,

  Op zich vind ik dat wanneer er sprake is van een redelijk vermoeden dat dit ten koste gaat van de natuur, dat daarmee rekening gehouden moet worden.
  Je hebt natuurlijk gelijk wanneer je zegt dat ze hiermee ook eerder hadden kunnen komen.
  Anderzijds, ik begrijp dat dit vorig jaar ook al een discussie was. De organisatie had een nieuwe discussie ook kunnen vermijden door een ander moment te kiezen voor het feest.


  Maak melding

 16. De bezwaren zijn al geruime tijd bekend. Het is vrij naïef om te denken dat na jaren bezwaren maken deze zomaar zouden stoppen. Deel de mening van Trix dat je je moet richten op de beleidsmakers die schijt hebben aan de door hun zelf opgelegde regelgeving en zelfs landelijke wetgeving aan hun laars lappen.


  Maak melding

 17. 😀 Tante weet nog een oud wethouder in Zeist. Die staat nog op onze loonlijst maar hoeft daar niets voor te doen. Wie weet heeft hij plaats in zijn achtertuin. 😀


  Maak melding

 18. Dit probleem lijkt me makkelijk op te lossen met de volgende maatregelen:
  Geen muziek, bier (ongezond), podium (gevaarlijk), dixies (onhygiënisch) of publiek (ook gevaarlijk). Geen vogel meer die er last van heeft.


  Maak melding

 19. Toch wel een vrij complexe oplossing hoor. Daar zijn toch wel veel verschillende partijen bij betrokken. Mijn voorkeur gaat toch echt naar het schrappen van slechts één partij.

  Er is tegenwoordig een wet waarbij bepaalde groepen vogelvrij worden verklaard, wellicht een optie om die ook toe te passen op de vogelknuffelaars?  Maak melding

 20. Bigge, misschien is het handiger om de roofvogels zelf vogelvrij te verklaren. Het zijn weliswaar prachtige zwevers, maar het staat allemaal in het teken van de massamoord die ze plegen op onze lieve muizen, hamsters en konijnen. Je kunt spreken van een ‘Darfur’ op onze velden in de periode dat ze hun jongen groot brengen.


  Maak melding

 21. Aan de reacties is redelijk goed te zien wat voor niveau deze mensen hebben en hoe (egoïstisch) ze tegenwoordig in de wereld staan, hoe respectloos er tegen mensen aangekeken wordt die er anders tegenover staan en hoe er tegen de natuur aangekeken wordt die al steeds minder ruimte krijgt omdat mensen vinden dat zij daar recht op hebben.

  De gemeente laat het lekker verslonzen en durft geen duidelijk standpunt in te nemen volgens hun eigen beleidsregels, durven niet te handhaven (geld mee gemoeid, gemeente) zodat dit soort evenementen wederom gewoon lekker doorgang kan vinden.

  De grootste schreeuwers hier eisen hun stukje vertier. Kun je jezelf niet vermaken? Moet dat altijd ten koste gaan van anderen? EEn ander moet altijd maar rekening met jullie houden en de ander moet niet zo zeiken. Wanneer houden jullie ook eens rekening met een ander?


  Maak melding

 22. Ach Yvonne, ik ben het met je eens hoor. Maar nadat alles al gezegd is, kan een beetje vertier toch ook geen kwaad. Maar mocht mijn laatste vergelijking wat te ver gegaan zijn, bied ik mijn excuses daarvoor aan.


  Maak melding

 23. Aan de reacties is redelijk goed te zien wat voor niveau deze mensen hebben

  Mijn excuses, ik doe slechts HBO….

  De grootste schreeuwers hier eisen hun stukje vertier. Kun je jezelf niet vermaken?

  Alsof jij niet je eigen vertier opeist? Verwachten dat jij van je rustige zaterdag kan genieten of naar vogels kan loeren en iedereen moet daar maar rekening mee houden valt niet onder opeisen?
  Ik studeer zelf leisure management en weet ook wel hoe de gemiddelde vrijetijdsbestedingen in elkaar zitten. Er zijn maar barre weinig vrijetijdsbestedingen waar geen extra partijen bij betrokken zijn en een individu het geheel zelf doet.

  EEn ander moet altijd maar rekening met jullie houden en de ander moet niet zo zeiken. Wanneer houden jullie ook eens rekening met een ander?

  Rekening houden met een ander, wie moet er met wie rekening houden?
  Als je het zo stelt, verklaar dan eens de beperking op het geluidsniveau voor evenementen. Die zijn opgesteld om niet-participanten van evenementen tevreden te houden(lees overlast voorkomen) In Nederland zijn er simpelweg wetten opgesteld om iedereen tevreden te houden. Met betrekking op het geluidsniveau, voldoende geluid voor de bezoekers van een evenement zonder een aanzienlijke overlast voor omwonenden e.d. te veroorzaken. Mocht dit geluidsniveau je alsnog niet aanstaan ben je simpelweg een zeiker want het blijft gewoon binnen de wettelijke normen…..


  Maak melding

 24. Mijn excuses, ik doe slechts HBO….

  Dat verklaart een hoop, PABO studenten weten ook niet meer wat de grammatica regels zijn. 😉


  Maak melding

 25. Tante heeft al vaker geschreven dat de energie die voor en tegenstanders steken in het elkaar bekritiseren gestoken moet worden in het ter verantwoording roepen van de veroorzaker van deze shit, en dat is echt de gemeente. De gemeente houdt zich keurig afzijdig en hult zich in onschuld. Wethouder de Heer is meer dan eens door meerdere instanties gewezen op de problemen van het organiseren van evenementen in het broedseizoen. Zijn ego laat helaas niet toe om dit te herkennen. Tijdens de behandeling in de gemeenteraad gaf hij aan: als mensen het er niet mee eens zijn moeten zij maar gaan procederen en dit gaat nu over de rug van de organisatie en de mensen die willen genieten. De voor en tegenstanders worden handig tegen elkaar uitgespeeld, terwijl de gemeente rustig achterover hangt. Een typisch voorbeeld van risicomijdend gedrag. Dank gemeente u bent hier vast trots op.


  Maak melding

 26. Tante is bezig met een vendetta tegen wethouder De Heer en het gemeentebestuur. Elk bericht wordt aangegrepen om te klagen en aan te klagen. Is Tante met vrienden al campagne aan het voeren voor een eigen partij waarvoor de geesten rijp gemaakt moeten worden?
  Bovenstaande reactie van Tante slaat namelijk nergens op. Organisaties moeten een vergunning hebben voor dergelijke evenementen. De gemeente verleent de vergunning of niet. Wie het daarmee oneens is kan bezwaar maken. Daarna staat een gang naar de rechter open. Zo is het geregeld in de rechtstaat Nederland. Mensen zijn het nu eenmaal niet altijd met elkaar eens. Iemand moet dan een besluit nemen.


  Maak melding

 27. Dat verklaart een hoop, PABO studenten weten ook niet meer wat de grammatica regels zijn

  Bijzonder om te zien dat de grammaticapolitie niks meekrijgt van de content. Volgens mij heb ik toch echt mijn studierichting aangegeven in mijn vorige reactie;)

  Kijk bigge is dus een van de dames van de organisatie zelf.

  Ik ben me ervan bewust dat ik soms als een zeikwijf over kan komen, maar ook na mijn meest recente toiletbezoek kan ik nog steeds met volle overtuiging zeggen dat ik een man ben.8)


  Maak melding

 28. Er is een Flora en Faunawet en die is duidelijk. Tijdens het broedseizoen mag geen verstoring plaatsvinden. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor de gemeente. Maar het is al vaker gebleken dat de gemeente Zwolle die wet aan zijn laars lapt. Natuurbeschermen, niet in de gemeente Zwolle helaas.


  Maak melding

 29. nogmaals volgens mij was er door de organisatie uitgebreid onderzocht of de natuur hinder had aan het evenement. Volgens mij is er toen uitgekomen dat er GEEN hinder was aan de natuur.. Waarom wil men dan nog steeds hen gelijk halen????

  Ik snap het niet.. no life? 😀


  Maak melding

 30. De in het artikel genoemde Roofvogelwerkgroep bestaat volgens de eigen website niet meer: Roofvogelwerkgroep niet meer actief.

  Het genoemde NatuurPlatform Zwolle (NPZ) is mede opgericht door Werkgroep Roofvogels en Uilen:

  Natuurorganisaties bundelen hun kennis en ervaring over natuur en milieu in de gemeente Zwolle. Zwolle Groenstad, IVN afd. Zwolle (natuur en milieu-educatie), Bijenteeltvereniging Zwolle,
  KNNV afd. Zwolle (vereniging voor veldbiologie), Werkgroep Roofvogels
  en Uilen Zwolle, Hengelsportvereniging Zwolle en Milieuraad Zwolle, die het platform ook faciliteert, gaan samenwerken in het natuurPlatform Zwolle

  Ik heb de indruk dat een klein groepje mensen via verschillende ‘belangengroepen’ de indruk probeert te wekken dat hun bezwaren zeer breed gedragen worden.
  Kan iemand daar helderheid over verschaffen?


  Maak melding

 31. Bernard heeft gelijk, Triest en Tante zijn dezelfde persoon.
  Deze persoon hoeft dus niet serieus genomen te worden.

  Redactie Weblog Zwolle

  – Editted –

  Een aantal reacties zijn verwijderd.
  Graag (weer) on-topic a.u.b.


  Maak melding

 32. wat zijn we weer vriendelijk naar elkaar verdraag mekaar eens en de vogels de lachen jullie uit van af hun nest die zijn wel wat gewend dat zijn hardnekken en laat iedereen genieten en om te voorkomen dat ik niet goed schrijf vul zelf ff de hoofdletters en de punten 😀


  Maak melding

Reageer