Water4Daagse Zwolle

Zwolle – Na water met poep en pies op de pedalen langs nieuwe dijk. Een rondleiding over de rioolwaterzuivering van Zwolle, een fietsexcursie door het gebied Dijkverlegging Westenholte, op Expeditie Uiterwaard, met grote stoere zandwagens op de foto en met gespitste oren te weten komen waarom rioolwater  geen vuilnis meer is, maar juist een bron van energie: er was zaterdag 23 maart van alles te doen tijdens de Water4Daagse van het Waterschap Groot Salland in Zwolle. 
Ondanks de koude gevoelstemperatuur en de stevige wind bezochten ruim 100 belangstellenden het terrein van de rioolwaterzuivering aan de Spoolderenkweg dat zaterdag 23 maart als episch centrum diende voor tal van activiteiten. Zo kregen de deelnemers aan de ‘afvalwaterrondleiding’ tekst en uitleg over hoe het zuiveren van water uit toilet, badkamer, wasmachine etc. in zijn werk gaat. In de zogeheten beluchtingstanks zagen zij het water opborrelen door het toedienen van zuurstof voor de miljarden pac-mans (bacteriën) die leven op het vuil dat in het afwater zit. Daarmee hebben ze een belangrijke rol in het schoonmaken van het water. 

Over de grenzen met INNERS Waar voorheen afvalwater werd gezien als restproduct en vloeibare vuilnis, wordt het door het waterschap tegenwoordig gebruikt voor energie- en grondstofwinning. Bijvoorbeeld met het Europese project INNERS (www.inners.eu) dat gericht is op het terugwinnen van energie uit verschillende onderdelen van de afvalwaterkringloop, het besparen van energie en het promoten van het hergebruik van deze energie. De ambitie hierbij is hoog, zo kregen de geïnteresseerden mee. INNERS streeft uiteindelijk naar een energieneutrale of zelfs een energieproducerende stedelijke waterkringloop. De ‘grote boodschap’ is hierbij hard nodig! Op de pedalen over oude dijk Even verderop was er bij de stand van Ruimte voor de Rivier Zwolle alle gelegenheid het projectgebied Dijkverlegging Westenholte te bekijken. Onder het motto ‘Spring maar achterop bij mij!’ werd tijdens de fietsexcursie stil gestaan bij ijkpunten in het project, zoals de nieuwe dijk, natuurgebied de Vreugderijkerwaard en de nieuwe dijkwoningen die worden gebouwd tegen een dijk die er nog niet ligt. Met dit project wordt de komende jaren hard gewerkt aan de veiligheid van de stad, gecombineerd met extra kansen voor natuur en recreatie in het rivierengebied. Stoere zandwagens voor stoere kids In het verlengde hiervan konden kinderen – maar ook volwassenen deden volop mee – zich vergapen aan heuse dumpers. Dit zijn grote zandwagens die worden gebruikt voor het verrijden van grote hoeveelheden grond vanwege Ruimte voor de Rivier. In totaal zo’n 180.000 voor het project in Zwolle. Uiteraard werden hiervan foto’s gemaakt. Kinderen speuren Alsof dat nog niet genoeg was, namen expeditiegidsen van Natuur en Milieu Overijssel ook nog eens zo’n 25 kinderen mee op Expeditie Uiterwaard. Zo zochten ze enthousiast naar sporen van dieren, ontdekten hoeveel vogels er in de uiterwaarden leven, ervoeren wat er met het waterniveau gebeurt als er obstakels in de rivier liggen en wat het effect is als je een geul graaft of de dijk verlegt. Echte bikkels, want ze trotseerden weer en wind. Een prachtige natuurervaring rijker togen deze kids weer huiswaarts. Water4Daagse De activiteiten van het waterschap maakten onderdeel uit van de Water4Daagse in de regio Zwolle. Kijk voor meer informatie op www.water4daagse.nl.

Artikel delen:

Reageer