Berkum knokt zich langs Sparta Nijkerk

Zwolle – Berkum heeft prima zaken gedaan in de Hoofdklasse C door de uitwedstrijd bij directe achtervolger Sparta Nijkerk met 2-3 te winnen, maar heeft tot de laatste seconden strijd moeten leveren voor dat resultaat. Tot diep in de ruim bemeten blessuretijd bleef het spannend en waren er kansen voor beide ploegen.
“Ik ben natuurlijk blij dat we deze wedstrijd met een goed resultaat over de streep hebben getrokken, maar dat hadden we al eerder moeten doen,” vond Berkum-trainer Roeland ten Berge. “We hebben het onszelf op het eind nog moeilijk gemaakt en dat was niet nodig. We hadden de winst eerder veilig kunnen stellen als we ons positiespel wat beter hadden uitgevoerd.” Net als een week eerder begon Pascal Diender, na de winterstop teruggekeerd in de Berkum-selectie, in de basis en dat pakte opnieuw goed uit. Na iets meer dan een kwartier stond de lange middenvelder op de juiste plek om een indraaiende voorzet van William Potkamp koppend in een 0-1 voorsprong voor de Zwollenaren om te zetten. Na die goal zette Sparta meer druk maar daar haalde de thuisclub maar weinig rendement uit. 

De veel gevaar stichtende spits Tarik Tissoudali leek een aantal keren dichtbij een doelpunt maar kwam uiteindelijk steeds wat tekort en toen Robin van der Brom alleen op het Berkum-doel af ging bracht de goed uitgekomen keeper Bram Muis redding met een sliding. Vlak voor rust zette Chris van der Meulen de bal goed voor de Sparta-goal maar toen was er bij Berkum niemand in staat om het karwei af te ronden. Ruim vijf minuten na de hervatting namen de bezoekers wél verder afstand en opnieuw was Diender daarbij een belangrijke schakel. Na een corner kopte hij de bal bij de tweede paal terug op spits Chris van der Meulen en die stond weer precies goed om de 0-2 binnen te tikken. Dat was voor Sparta de prikkel om er nog weer een schepje bovenop te gooien en in de 63e minuut zorgde dat voor een tegentreffer. Na slecht communiceren in de Zwolse defensie bracht Tim Muller de 1-2 op zijn naam, maar lang kon Sparta daar niet van genieten. Slechts enkele minuten later werd Chris van der Meulen in het strafschopgebied omver gewerkt en scheidsrechter Huis in ’t Veld twijfelde geen seconde: penalty. Van der Meulen velde het vonnis hoogstpersoonlijk, stuurde keeper Kevin Rijnvis de verkeerde kant op en bracht zo met zijn tweede doelpunt van de middag de 1-3 op het scorebord. Ongeveer een kwartier voor het einde van de officiële speeltijd kwam Sparta echter opnieuw terug. Sefanja Davids profiteerde van een weer niet efficiënt ingrijpende verdediging en nadat het zo 2-3 werd ontketende de thuisclub een massaal alles-of-niets-offensief, waarbij zelfs keeper Rijnvis mee in de aanval ging. Berkum bleef echter, met het nodige kunst- en vliegwerk, op de been en had in de zes minuten durende blessuretijd zelfs nog kansen op een ruimere overwinning. Door deze zwaar bevochten winst blijft Berkum derde op de ranglijst en heeft de ploeg wat afstand genomen van de achtervolgers, die zo vriendelijk waren om punten te laten liggen. Voor de Zwollenaren was het bovendien een mooie opsteker dat middenvelder Marc van der Meulen na ruim negen (!) maanden blessureleed in Nijkerk weer zijn eerste speelminuten in het eerste elftal kon maken. Sparta Nijkerk-Berkum, 23 maart 2013 Eindstand: 2-3 (0-1) Doelpunten: 17. Pascal Diender (0-1), 52. Chris van der Meulen (0-2), 63. Tim Muller (1-2), 66. Chris van der Meulen (1-3) (strafschop), 78. Sefanja Davids (2-4). Gele kaarten: Pascal Diender (Berkum), Tim Krux (Sparta Nijkerk) Opstelling Berkum: Bram Muis, Dirk Muis, Kees Dorgelo, Jason Huisman, Jeffrey Pohowainjaan, Pascal Diender, Yassine Assa, Frank Hoolsema (83. Marc van der Meulen), William Potkamp (72. Jerrol Poot), Chris van der Meulen, Karim Chengachi (70. Bunyamin Özkök) Opstelling Sparta Nijkerk: Kevin Rijnvis, Tim Muller, Tim Krux, Ivo te Velthuis (62. Yannick Cornelisz), Stefan Fredriksen, Sefanja Davids, Niels Buitenhuis, Tarik Tissoudali, Bilal Amarzagouio, Robin van der Brom, Rick Knoop (81. Harry Hamstra)

Artikel delen:

Reageer