Vrienden maken kun je leren

Zwolle – Vrienden zijn voor ieder mens en op elke leeftijd belangrijk. Maar het is niet voor iedereen even gemakkelijk om nieuwe vriendschappen aan te gaan en om oude vriendschappen te behouden. Kunnen mensen dat leren? In de praktijk is gebleken dat het kan. 

Voor iedereen die zijn of haar sociale netwerk wil uitbreiden start in april in Zwolle de vriendschapscursus. Op elke leeftijd kunnen mensen leren nieuwe vriendschappen aan te gaan en op te bouwen. In acht bijeenkomsten van twee uur worden in de vriendschapscursus diverse thema’s behandeld, zoals de betekenis van persoonlijk contact en het verschil tussen een vriend en een kennis.

Onder begeleiding van twee maatschappelijk werkers ontdekken de cursisten de veelzijdigheid van verschillende soorten vriendschappen. Zij maken de balans op van de vriendschappen in hun leven en bekijken of er oude vriendschappen aangehaald kunnen worden en welke stappen er genomen kunnen worden om nieuwe mensen te leren kennen. De inhoud van de bijeenkomsten bestaat uit een afwisseling van theorie, oefeningen en het werken aan persoonlijke doelen. 

De vriendschapscursus is een initiatief van De Kern Maatschappelijke Dienstverlening, RIBW en MEE IJsseloevers. De cursus is er voor mannen en vrouwen van alle leeftijden die graag willen leren om contacten te leggen en te onderhouden. Belangstellenden kunnen contact opnemen met De Kern Maatschappelijke Dienstverlening voor meer informatie of om zich aan te melden, 038 425 8888 of ga voor meer informatie en het online aanmeldformulier naar www.stdekern.nl. Aanmelden kan tot 2 april aanstaande.

Artikel delen:
Reacties 38
 1. Sorry mensen , maar kijk eens rond in je omgeving.
  Hoeveel eenzame mensen zijn er niet? Hoeveel jongeren kampen met problemen om vrienden te maken en vooral te contacten te onderhouden.
  Doe je ogen open ipv je mond!! Kraak niet alles af.
  Ik vind dit een goed initiatief.


  Maak melding

 2. Mensen die hier geld aan uitgeven hebben in ieder geval al één eigenschap gemeen die een uitstekende basis kan zijn voor een lange vriendschap…


  Maak melding

 3. tjongejonge wat een gezeur over wat het kost, het kost helemaal NIETS !!!! Ik vraag mij af waarom alles meteen zo moet worden afgekraakt. zijn dit misschien mensen die ontevreden met zichzelf zijn?


  Maak melding

 4. Gaap, wat een onzin dit. Nederland verkeert in een ernstige, economische crisis en dan dit soort lachwekkende inittiatieven. Sorry hoor, maar dit gaat helemaal nergens over.


  Maak melding

 5. Beste Tom,

  de maatschappelijk werkers doen dit echt niet voor niets. Dus kost het geld. Evenals het huren van de ruimte, kopjes koffie, elektra en nog het lesmateriaal.

  Zal wel niet veel zijn, de directeur van deze maatschappelijk wrijft weer in zijn handen. Kan hij van de subsidie die zijn stichting hiervoor krijgt, toch een leuke vakantie boeken met zijn secretaresse.

  En daarom: het geld had beter besteed kunnen worden. Het kost inderdaad niets om je aan te melden. Achter de schermen gaat er heel wat geld in om.

  En dat ben ik beu.


  Maak melding

 6. Laat iedereen nu eens stoppen met al die ‘sociale media’ en eens achter die laptops, pc’s, tablets en smartphones wegkomen. Wanneer we elkaar we gewoon zien en groeten is een praatje maken ook makkelijker. Wie weet wat voor moois (echte, face to face vriendschap) uit voortkomt.  Maak melding

 7. Haha altijd lachen met die zuurpruimen hiero.

  Als je alles in het leven bekijkt met de instelling “en wat moet dat dan wel niet kosten”, is het misschien helemaal niet zo gek dat we niet uit de crisis komen, Bart2.

  Ik kan hieruit concluderen dat jij je geld alleen uitgeeft aan eerste levensbehoeften? De rest lijkt me per definitie weggegooid geld…


  Maak melding

 8. Het geld wat gepompt mogelijk gepompt word in dit project staat in scheel contrast met de daadwerkelijke miljoenen die zinloos over de bank gesmeten worden door o.a onze regering. Over muggenziften gesproken. Er zijn belangrijkere dingen om je druk over te maken.  Maak melding

 9. Directeur S. Bangma van Dimence:
  Bruto inkomen 2010: 178.432 euro
  Bruto inkomen 2011: 176.160 euro

  Het inkomen van de minister-president (inclusief vakantiegeld en exclusief eindejaarsuitkering) per 1 april 2009 ?? 133.823,15.

  Dus deze directeur van een stichting die een vriendencursus laat organiseren verdient meer dan onze minister president.

  Dat we het even weten….


  Maak melding

 10. Meeste mensen die hierboven gereageerd hebben, hebben het inlevingsvermogen van een tuinkabouter. Bijzonder triest! Het is ook wel heel moeilijk om verder te kijken dan je eigen kleine beperkte wereldje, laat staan je inleven in een ander.


  Maak melding

 11. Bart2, en alle directeuren uit het bedrijfsleven dan? In tijden van nood mag je bakken met geld verdienen aan het verkopen van allerhande catchy prullaria, maar wanneer je werkelijk iets doet voor mensen dan mag dit niet?
  Zo’n systeem is funest voor sectoren als maatschappelijk werk of de geestelijke gezondheidszorg. Dan vertrekken de goede bestuurders naar het bedrijfsleven. Dus, en ik zeg het wel vaker, als we lonen aan banden gaan leggen, dan overal en niet alleen in vooraf gekozen sectoren. Bij jouw rijtje zouden de inkomens van mensen in het bedrijfsleven niet misstaan, sterker nog, ze verpletteren de lonen die jij al hebt opgenoemd.


  Maak melding

 12. Nou Bart2, wil je nou echt met cijfers gaan gooien? n dat geval kunnen we het wel hebben over bank directeuren en hun bonussen? Laten we die eens afschaffen! Of over die mensen die speculeren op woningmarkt of de oliebedrijven die de natuur kapot maken omwille van winstbejag. Die directeuren van Delta wonen in Den Haag of waar dat ook was precies. Die verdienden ook meer dan onze minister president. Of de lui van Monsanto, BasF, Bayer. Directeuren van zaad/pesticiden bedrijven. Ik kan zo nog wel even door gaan!
  Ik bedoel maar SCHRIL contrast….. Allerlei zaken die de verhoudingen tussen arm/rijk vergroten, natuur stuk maken enzovoorts. Betalen we allemaal aan mee. Stukken erger dan een stichting die zich probeert te focusen op de eenzaamheid van mensen.
  Jankerd.


  Maak melding

 13. en Bart “vergeet” voor het gemak even het wachtgeld dat de minister wel krijgt maar deze bestuurder niet…..

  Wachtgeld, gouden handdruk. Het is allemaal geld. Daar gaat de discussie ook niet om denk ik.


  Maak melding

 14. Als de lieden die gebruik gaan maken van de cursus nou gewoon eens aan het werk gaan en lid worden van een sportvereniging… hebben ze gelijk sociale contacten zat…


  Maak melding

 15. Tss Arthur, dat zouden ze zelf niet kunnen verzinnen denk je? Vrienden krijgen is 1 vrienden houden is iets anders…maar goed. Mijn bovenstaand tekst geld helaas ook voor jou…


  Maak melding

 16. Bericht door RRR, op 25 maart 2013 om 15:41
  http://www.youtube.com/watch?v=L_wshZx1QyY

  Dank u!
  Vooral één van de reacties onder/over dat nummer is veelzeggend:

  Frank Zappa:

  ⤽I think that being cynical is a positive value.Nobody should trust anybody else. All people are assholes until proven different.If you take that point of view, you??ll be disappointed less in life.⤝

  Don’t expect friends, don’t expect fun, don’t expect a good life, don’t expect anything and if you get something, it’s a bonus.”


  Maak melding

 17. Er is begin 2012 een onderzoek onder de bewoners van Zwolle gehouden, met de wensen van de buurtbewoners. Thema is/was “ontmoeting”.

  De rapportage is onlangs verstuurd (ik geloof 3 weken geleden ofzo).
  Wat ik mij van die rapportage herinner, is dat het percentage mensen dat heel graag meer vrienden en kennissen in de buurt zou willen hebben er groot is. De middelen zijn er wel (vind men in het algemeen) maar de methodes niet.
  En dat geldt niet alleen voor de ouderen, maar in alle leeftijdscategorieën en groepen.

  De rapportage is hier te vinden: http://www.zwolle.nl/web/file?uuid=5cc12a25-3574-497a-8368-ad5a57d96256&owner=6b7797ea-6ab8-45c1-87d0-e11303109409&contentid=20194&elementid=531519

  Ik kan mij voorstellen dat deze cursus een (indirect?)gevolg is op dit onderzoek. En dan moet ik zeggen: dan is het daadkrachtig optreden – op korte termijn aan de vraag voldoen.
  Netjes!


  Maak melding

 18. @Taranta een stuk dat ramvol onbewezen aannames staat, ja, dat is wel even belangrijk om te vermelden bij een stuk over vriendschap creëren.

  OT: Goed initiatief dit, lang niet iedereen kan het even makkelijk.


  Maak melding

 19. Ey Taranta,

  anders moeten jij en Leo lekker een plekje gaan zoeken op deze aardbol waar men geen geld afdraagt aan de overheid. Eens kijken hoelang je het daar volhoudt wanneer er niets voor je geregeld wordt…


  Maak melding

 20. Vrienden maken kun je leren hebben ze het hier over .Maar vrienden behouden is een veel betere zaak .Want je echte vrienden leer je pas kennen als je in de problemen zit door wat dan ook.Had vroeger vele vrienden maar vanaf de scheiding in mijn huwelijk weet ik wie mijn echte vrienden zijn.De rest zie je alleen als ze zelf problemen hebben nou die kunnen mij dan ook gestolen worden


  Maak melding

 21. @Pieters, daar heb je ook groot gelijk in. Stond in de tekst trouwens wel bij dat duidelijk wordt wat het verschil is tussen vrienden en kennissen.
  Dat lijkt eenvoudiger dan het is, zoals jij helaas ook hebt kunnen merken.

  Maar wees gerust: de eerste die zegt dat hij/zij meer dan 5 echte vrienden kan je vanuit gaan dat het een eeuwige optimist is 🙂


  Maak melding

Reageer