Scholieren in actie voor vluchtelingenkinderen

Zwolle – Op 25 maart kwamen leerlingen van het Carolus Clusius College, de Wendakker en de Ichtus uit Zwolle in actie voor kinderen in Dadaab (Kenia), het grootste vluchtelingenkamp ter wereld. Samen met acteurs van de jeugdserie SpangaS en de Zwolse onderwijswethouder Filip van As stuurden ze digitale wensen naar leeftijdgenoten in Dadaab. Daarmee lieten de leerlingen weten hoe belangrijk zij het vinden dat hun leeftijdgenoten in Dadaab ook naar school gaan.

25-03-2013_unhcr-zwolle_mg_0053.jpg
Foto: ingezonden 

De campagne Ook naar school in Dadaab, is een project van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en het World Food Programme van de Verenigde Naties, mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij. Het onderwijsproject wil Somalische vluchtelingenkinderen in Dadaab een beter toekomstperspectief bieden door middel van scholing en schoolmaaltijdprogramma’s. Inmiddels zijn 45 extra onderwijzers aangetrokken en bijna 9000 extra lesboeken uitgedeeld aan 3500 leerlingen. Ook zijn er ondertussen 4 jeugdcentra gerenoveerd waar jongeren een beroep kunnen leren. Dadaab is met bijna een half miljoen vluchtelingen het grootste vluchtelingenkamp ter wereld. Vluchtelingen verblijven hier gemiddeld 17 jaar. Op dit moment gaan 3 op de 4 vluchtelingenkinderen, ofwel meer dan 200.000, niet naar school.

Onderwijswethouder Filip van As ondersteunt de actie van harte: ‘Ik vind het belangrijk dat deze vluchtelingenkinderen ook naar school gaan zodat ze een toekomst hebben. Ik zal daarom aan alle scholen hier in Zwolle vertellen over deze campagne, zodat nog meer leerlingen wensen sturen naar kinderen in Dadaab.’ Ahmed Mahamed, een jonge vluchteling uit Somalië en sinds drie jaar in Nederland, vertelde de leerlingen over zijn leven, tijdens de leerlingentalkshow. Ze waren benieuwd naar hoe hij Nederland vindt, of hij het spannend vond om te vluchten en wat hij later wil worden na zijn studie hier in Nederland. Ahmed wil manager worden: ‘Misschien wel bij PEC Zwolle’. Op de website www.ooknaarschoolindadaab.nl kunnen leerlingen een digitale wens sturen naar de kinderen in Dadaab. Diverse BN’ers als Jörgen Raymann, Lauren Verster, rapper Monsif,  Giovanni van Bronckhorst en Guus Meeuwis steunen deze actie en hebben prijzen beschikbaar gesteld voor de leukste en mooiste inzendingen. Tijdens het schoolbezoek in Zwolle konden leerlingen meedingen naar de prijs van Nickelodeon presentator Partick Martens: deelname aan het programma Nick Battle en een meet & Greet met Patrick Martens zelf. En er werden kaarten verloot voor een voetbalwedstrijd van PEC Zwolle.

UNHCR en het World Food Programme werken al 20 jaar samen om het leven van jonge vluchtelingen in Dadaab te verbeteren met onderwijsprogramma’s en schoolmaaltijden. Dankzij een extra donatie van 2,6 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij kunnen UNHCR en WFP hun activiteiten in Dadaab structureel verbeteren en meer kinderen naar school laten gaan. Het Carolus Clusius College behoort tot het UNESCO-scholennetwerk dat zich wereldwijd inzet voor vrede. De onderwijsinstelling ondersteunt de campagne omdat onderwijs perspectief biedt op een vreedzame toekomst. Meer weten over het Carolus Clusius College als UNESCO-school? Kijk op www.hetccc.nl of bel 088 850 7500.

Artikel delen:
Reacties 4
  1. Goed dat het onder de aandacht wordt gebracht. Jammer is de vluchtelingen uit Kenia moeten vluchten vanwege moslims die het land opeisen.

    Ach, dat laatste gebeurd hier in Nederland ook steeds meer…


    Maak melding

Reageer