Studenten Journalistiek oefenen bij Landmacht

Zwolle – Derdejaarsstudenten van de opleiding Journalistiek zijn een week op oefening geweest met (aspirant-)officieren van de Landmacht. De oefening waarbij een conflictsituatie in scène werd gezet, was bedoeld om de officieren te laten ervaren hoe het is als er journalisten aanwezig zijn op een legerbasis. De journalisten in spe op hun beurt, kregen de unieke kans om hun journalistieke vaardigheden te ontwikkelen in een niet alledaagse omgeving. 

De groep studenten deed tijdens de oefening verslag van de situatie in het conflictgebied en maakten hierover televisie- en radio-uitzendingen. Deze werden op de laatste dag van de oefening samen met de (aspirant-)officieren bekeken. Hierbij kwam goed de wisselwerking tussen student en (aspirant-)officieren naar voren. Een leerzame ervaring voor beide partijen: Hoe reageren de militairen op kritische vragen? En wanneer ben je een journalist ter wille en wanneer verschaf je geen informatie?

Twee aparte werelden Naast het leren omgaan met de pers was het voor de (aspirant-)officieren goed om te ervaren hoe het is als twee verschillende werelden op deze manier bij elkaar komen. Kapitein Peter Jacobs: ‘De situatie tijdens zo´n oefening is vrij primitief. Dat was voor de studenten in het begin wennen, maar ook de officieren moesten wennen aan de aanwezigheid van de journalisten. Die zijn gewend dat iedereen die is betrokken bij de oefening weet hoe alles werkt. Nu was er een groep aanwezig die niet onder hun bevellijn viel, maar wel afhankelijk was van hun zorg. Daar moet je rekening mee houden.’

Artikel delen:
Reacties 3

Reageer