Bijzondere gevelsteen zorghuis Anna Heerkens

Zwolle – In Zwolle bouwt Woonzorgconcern IJsselheem aan twee Zwolse Zorghuizen voor kleinschalig wonen voor mensen met dementie. Aan de Bagijneweide verrijst het zorghuis Wilhelmina van Sonsbeeck en aan de Hertenstraat bereikt de bouw zorghuis Anna Heerkens een bijzonder punt. Op donderdag 28 maart om 14.30 uur zal een speciaal daarvoor ontworpen gevelsteen worden geplaatst boven de 2e verdieping van het pand. Deze steen vormt een authentiek element in de architectuur van het huis, dat qua uitstraling weer goed aansluit bij de bouw in de straat en wijk. 

Het ontwerp van het zorghuis en van de gevelsteen is van Van der Velde architecten. De architect is zelf aanwezig voor een toelichting op de beeltenis. Ook steenhouwer Aart Elkink, die met zijn werk voor de Zwolse steenhouwerij een knap staaltje vakmanschap laat zien, is aanwezig bij dit speciale moment. Met een hoogwerker wordt de 250 kilo zware steen in de gevel getakeld. Daarnaast wordt er deze periode samen met de buren een tuin ontworpen voor zorghuis Anna Heerkens. Zo probeert IJsselheem omwonenden te betrekken en te integreren in de wijk.

De beide Zwolse Zorghuizen worden medio april opgeleverd, waar na de inrichting volgt. Ook gaan medewerkers aan de slag om te oefenen met de nieuwe manier van werken. Ouderen met dementie die nu nog in verpleeg- en revalidatiecentrum Weezenlanden wonen, gaan in groepen van zes a zeven personen wonen in kleinschalige woningen. Ieder krijgt een eigen zitslaapkamer, er is een gezamenlijke woonkamer en er wordt samen gekookt en een zo gewoon mogelijke huishouding gevoerd. Medewerkers die gewend zijn aan verzorging in het traditionele verpleeghuisconcept, worden samen getraind om te werken in de huiselijkheid van de nieuwe zorghuizen en goed aan te sluiten op de persoonlijke wensen van de cliënten. Op 4 juni volgt de verhuizing vanuit locatie Weezenlanden.

Artikel delen:

Reageer