Bouwmarkt Hornbach naar Zwolle

Zwolle – De Duitse bouwmarkt Hornbach komt naar Zwolle. Dat is donderdag bekend gemaakt. De bouwmarktreus zal zich gaan vestigen aan de Blaloweg / Katwolderweg, naast het Zwarte Water. Met Hornbach komen ongeveer 150 fulltime banen naar Zwolle. Daarnaast is er kans op nog eens 150 indirecte banen.

Hornbach gaat met Zwolle een witte vlek op de Nederlandse markt, tussen bestaande vestigingen in Nieuwegein en Groningen, opvullen. Naast de 10.000 vierkante meter bouwmarkt wordt er 5.000 m2 voor een aangrenzend tuincentrum gererserveerd. De bouw vergt een investering van ongeveer 30 miljoen euro. Wanneer de bouw start is nog niet bekend gemaakt, maar zal rond 2014 / 2015 zijn. Wethouder Economische Zaken van Zwolle René de Heer is trots op de belangstelling van het grootwinkelbedrijf. “Het vertrouwen dat Hornbach toont, sluit aan bij de economische kracht van de regio Zwolle. We hebben als stad en regio de afgelopen jaren hard gewerkt aan de bereikbaarheid. Dat vereist continu aandacht, omdat we een steeds grotere rol krijgen als gastvrije stad. Bedrijvigheid vereist bereikbaarheid. Als de infrastructuur op orde is, volgen bezoekers en bedrijven. Na de komst van Ikea laat de komst van Hornbach nu opnieuw zien dat Zwolle interessant is voor sterke marktpartijen”.

De gemeenteraad van Zwolle moet zich nog uitspreken over het voorstel van het college van burgemeester en wethouders om de internationale retailer in de Overijsselse hoofdstad te verwelkomen. Gezamenlijk De gemeente Zwolle en Hornbach maakten de komst van de internationale retailer gezamenlijk bekend.

Namens Hornbach geeft Jacqueline Tijchon aan dat de keuze voor de Overijsselse hoofdstad wat de internationale retailer betreft, een logische is: “Zwolle telt 123.000 inwoners en kent een geschikt verzorgingsgebied voor een retailformule in de orde van grootte als die van Hornbach. Tel daarbij op een goed zichtbare locatie van bijna vier hectare aan een van de drukste doorgaande wegen van Zwolle – de Blaloweg – en de keuze is snel gemaakt. 
Hornbach heeft op haar beurt ook wat te bieden aan Zwolle: een projectbouwmarkt die werk biedt aan 150 medewerkers direct, waarbij nog eens 150 personen indirect werk vinden (denk aan catering, beveiliging, schoonmaak, montageservice etc.)”. Hornbach omschrijft zich als een projectbouwmarkt met een breed en diep assortiment, zowel kwalitatief als kwantitatief, waarbij voor alle artikelen de laagste prijs wordt gegarandeerd.
Artikel delen:
Reacties 29
 1. zal de gamma blij mee zijn!! en overigens de andere bouwmarkten die al in zwolle zitten… niet een beetje teveel van het goeie?


  ⚠️ Meld

 2. Is juist goed een beetje concurrentie voor de Gamma! Op de Marslanden zitten er een paar dicht bij elkaar. Handig voor de mensen in Zuid. Ik ga daar niet zo snel naar toe, Gamma is voor mij dichterbij, en straks dus Hornbach. Ben benieuwd.


  ⚠️ Meld

 3. Gamma en Karwei hebben dezelfde eigenaar, ze behoren tot de organisatie van Intergamma. En Formido en Praxis hebben ook een gemeenschappelijke eigenaar, ze behoren tot het Maxeda concern.(bron Wikipedia)
  Een beetje concurentie erbij is alleen maar goed!


  ⚠️ Meld

 4. Stond laatst in de Consumentengids dat Hornbach goedkoper is dan alle andere bouwmarkten. Prima nieuws toch.
  Laten we de hooivorken nu maar thuis en hijsen we De Heer op het schild.


  ⚠️ Meld

 5. Misschien winst voor de consument (open, kopen, kopen!), maar of er per saldo werkgelegenheid wordt gecreëerd is maar zeer de vraag.


  ⚠️ Meld

 6. @Pauze,
  Wat is lezen toch moeilijk!
  “Hornbach heeft op haar beurt ook wat te bieden aan Zwolle: een projectbouwmarkt die werk biedt aan 150 medewerkers direct, waarbij nog eens 150 personen indirect werk vinden (denk aan catering, beveiliging, schoonmaak, montageservice etc.)⤝.  ⚠️ Meld

 7. @LG
  Ik begrijp dat ik tekort door de bocht voor je was. Ik neem aan dat jij aanneemt dat er alleen plussen in het leven bestaan. Als Horbach arbeidsplaatsen creëert, dan zal dat zeker ten koste gaan van arbeidsplaatsen bij anderen, tenzij je gelooft dat je een luchtballon tot kan blijven opblazen, zoals de gemeente ons graag doet geloven.


  ⚠️ Meld

 8. @Janne, ik wrk liever voor 7 euro per uur en heb werk. Dan dat ik voor datzelfde bedrag mijn hand op moet houden.

  @Pauze, uit welke plussn bestaat jou leven dan?


  ⚠️ Meld

 9. @Pauze,
  Pfff, wat een vreemde theorie!!
  “Als je arbeidsplaatsen creëert,dan zal dat zeker ten koste gaan van arbeidsplaatsen bij anderen”
  Dus we moeten maar onmiddellijk stoppen met het creëren van arbeidsplaatsen, want dat gaat toch ten koste van anderen arbeidsplaatsen.
  Een theorie,die niemand serieus kan nemen!  ⚠️ Meld

 10. @Pauze, dat was nou precies wat er ook door mijn hoofd speelde: mensen kunnen hun geld nou eenmaal maar één keer uitgeven… Dat LG dat niet snapt… 😉


  ⚠️ Meld

 11. In andere steden waar Hornbach bouwmarkten heeft geopend,zijn geen andere bouwmarkten verdwenen.
  En zo zijn er nog honderden voorbeelden te noemen(denk aan supermarkten).
  Concurrentie is goed voor iedereen (zelfs voor negatief denkers !!!)  ⚠️ Meld

 12. Toch nog een lichtpuntje in deze tijd van de recessie. Zouden ze nog een goede filiaalmanager nodig hebben?
  Ik weet zeker dat Hornbach goedkoper is dan de andere bouwmarkten en ze accepteren kortingsbonnen van anderen. Is bij een andere bouwmarkt hetzelfde product goedkoper dan past men de prijs aan.

  Ik zal vast beginnen met mijn CV op te poetsen.


  ⚠️ Meld

 13. Dat was een boeiende uitzending van Zembla (Luchtkastelen in de polder) gisteren. Gemeente Almere zou vastgoedinvesteerders in bestaande winkelcentra ‘garanties’ hebben gegeven over de branchering (sport en vrije tijd) van een nieuw te bouwen winkelcentrum. Onder kennelijke druk van de projectontwikkelaar van het nieuwe winkelcentrum wordt de brancheringseis echter opgeheven, of, sterker nog, zou mogelijk nooit hebben bestaan. Gevolg: de gemeente werkt mee aan overcapaciteit van detailhandel in de stad, verloedering door leegstand van bestaande winkelcentra, afboekingen op het vastgoedbezit van bestaande beleggers, afboekingen op leningen aan die beleggers door banken, afname kredietwaardigheid van die banken en vervolgens een mogelijke tweede bankencrisis.
  Zien we onder de niet onderbouwde belofte van banengroei, de verandering van bestemming van de gronden uit te geven aan Hornbach en de zorg van bestaande ondernemers (zie link van Pauze hiervoor) in Zwolle een gelijk fenomeen ontstaan?  ⚠️ Meld

 14. Concurrerende positie
  Ik zie dat ze zich vlak bij gamma Zwolle hebben gevestigd.
  Lijkt mij zeer sterke concurrentie.
  Grote voorraden, breed assortiment en lage prijzen zijn hiervan de voornaamste oorzaken.

  DHZ markten in omgeving
  Ik werk zelf in een bouwmarkt in IJsselmuiden (gem. kampen) en verwacht (vooral bij grote orders) klanten te verliezen aan de buren.

  In reactie op Tjilp
  @Tjilp: Bedankt voor je research, sterk onderbouwd.
  En ik denk ook dat de door jou genoemde gevolgen, erg waarschijnlijk zijn.

  Huidig draagvlak
  Bedenk hierbij ook de sterke concurrentie die de huidige bouwmarkten al ervaren, door het online aanbod. Daardoor worden wij al gedwongen om met lage marges te verkopen.

  Consument bepaald
  Ik denk dat je vooral als consument bewust moet selecteren.
  Wil je dat een bedrijf blijft? Kun je ”door klant te zijn/blijven” investeren in de toekomst van dit bedrijf  ⚠️ Meld

 15. @br
  In reactie op je vraag: en Ikea dan?

  Ikea
  Ikea concurreert vooral met hun aanbod van meubelen.
  Prijs/kwaliteitsverhouding en een hoge afzet van producten
  heeft dit als oorzaak.

  Gevolgen DHZ-markten
  Dit is ”qua aanbod” maar een klein onderdeel van de DHZ-markten.
  Het heeft naar mijn inzicht dus geen grote gevolgen voor omgelegen DHZ-markten.

  Gevolgen van Hornbach vestiging
  Ook zal de nieuwe vestiging van de Hornbach geen grote gevolgen hebben voor de Ikea, omdat ze zich weten te onderscheiden in aanbod, prijs en differentiatie


  ⚠️ Meld

 16. Ben het helemaal met je eens Pauze.

  LG heeft het allemaal niet zo goed begrepen en noemt goede argumenten een theorie. Wellicht weer een trollend liberaaltje? Desondanks zal ik je even helpen:

  Concurrentie is inderdaad goed voor consumenten. Maar niet als diezelfde consumenten ook diezelfde werknemers zijn, die moeten inleveren, omdat Hornbach de slag met Gamma o.i.d. wil aangaan. Gevolg is dat de werknemers in dat geval altijd als eerste aan de beurt zijn, bijvoorbeeld bij het inleveren van loon.

  Zegt de naam Aldi je iets? Bedrijf heeft een ontzettend goede concurrentiepositie. Maar van de arbeidsvoorwaarden (en omstandigheden!) lusten de honden geen brood.

  Tot slot, nog een persoonlijke tip: Een persbericht is geen waarheid, maar een gekleurde versie van het nieuws. Denk maar even aan de term: Wij van WC-eend adviseren

  Vergeet ik bijna mijn persoonlijke mening: Wat een rare plaats om de Hornbach te vestigen aan het Zwarte Water. Industrieterrein Voorst is aardig uit de gratie geraakt.


  ⚠️ Meld

 17. Slakje vergeet voor het gemak de toevoeging aan de stad Zwolle die hierdoor nog aantrekkelijker wordt voor de regio.

  Gelukkig hebben we zoiets als een cao waardoor die slechte positie van werknemers wel mee zal vallen.

  Hornbach kan Voorst juist aantrekkelijker maken en weer andere bedrijven aantrekken.

  Jammer dat je zo denigrerend reageert en dan zelf ook een paar zaken over het hoofd ziet.


  ⚠️ Meld

 18. Sinds mijn verhuizing van Amsterdam naar Apeldoorn 2 jaar geleden mis ik Hornbach enorm.
  Vooral het gedoe van de Gamma, Praxis, Karwei enz met klantenpas, kortingsbonnen enz is mij een grote ergernis, je hebt haast een secretaresse nodig om bij te houden waarvoor en wanneer ze te besteden zijn en wat weer de uitzonderingen daarop zijn.
  Bij Hornbach gewoon altijd de laagste prijs en regelmatig gelegenheidspartijen met een extra gunstige prijs en altijd goede kwaliteit en vakkundige voorlichting.
  Ook niet te vergeten het enorm grote assortiment, waarnaast ook nog eens heel veel op bestelling geleverd kan worden.
  Ik zal blij zij als ze in Zwolle open gaan.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.