SP strijdt voor behoud van goede thuiszorg

Zwoll – De SP wil dat de bezuinigingen op de thuiszorg, de AWBZ en de dagbesteding direct van tafel worden geveegd. Het kabinet wil met een pakket van maatregelen de bezuinigingen halen bij de hulpbehoevenden van Nederland. Zo wordt het budget voor de hulp in het huishouden met 75% gekort en wordt de dagbesteding totaal geschrapt. De SP vindt het niet kunnen dat in een rijk land als Nederland zulke onfatsoenlijke maatregelen worden betroffen. 

SP fractievoorzitter Tjitske Siderius: ‘Het kabinet richt zijn bezuinigingspijlen op mensen die afhankelijk zijn van goede zorg. De SP vindt het niet kunnen dat in de AWBZ, de dagbesteding en de thuiszorg wordt gesnoeid, terwijl deze mensen daar niet voor gekozen hebben.’ Kortzichtig bezuinigen zorgt alleen maar voor meer onzekerheid voor deze mensen en kost de maatschappij uiteindelijk de hoofdprijs.

De SP heeft haar visie op de zorgplannen in een mooi vormgegeven magazine uiteengezet en zal die uitdelen. Komende zaterdag, 30 maart, zal de SP van 11:00 tot 13:00 in de Diezerstraat staan om aandacht te vragen voor het stopzetten van deze bezuinigingen. 

Samen met de Abvakabo/FNV organiseert de SP op zaterdag 6 april in Den Haag een grote demonstratie tegen ‘dit asociale bezuinigingsbeleid van het kabinet’. De Abvakabo/FNV stelt gratis busvervoer beschikbaar. Iedereen die mee naar Den Haag wil kan zich tot 1 april gratis aanmelden via www.strijdvoorthuiszorg.nl.
Artikel delen:
Reacties 13
 1. 75% bezuinigen is absurd en de gemeente anticipeert daar alsmaar niet op.
  “De kop in het zand” steken lijkt de norm te zijn…
  De invulling van de hulpverlening zal anders en effectiever moeten worden ingezet.
  Met de onverslijtbare ambtenarencultuur wordt dat niks..

  Ik wens Tjitske veel succes toe!  ⚠️ Meld

 2. In plaats van te kijken waar de hoge prijzen van thuiszorg vandaan komt en het daarom uiteindelijk wordt afgeschaft, demonstreren tegen de bezuinigingen.

  Typisch SP. Niet verder kijken dan de neus lang is.


  ⚠️ Meld

 3. de SP strijdt maar voor één ding… meer macht..als de wortel totaal verrot is ( masa moordenaar Mao ) dan is de boom ook verrot…zeg néé tegen de rode pvv!>:(


  ⚠️ Meld

 4. Beste Bart; die hoge tarieven in de thuiszorg zijn veroorzaakt doordat onze fijne overheid op enig moment heeft besloten dat zaken als zorg, openbaar vervoer en energie geprivatiseerd moesten worden…Gevolg; eerun enorme administratieve rompslomp en rondpompen van geld, want tenslotte moeten er administrateurs, verplegers, directeuren en managers van die organisaties aan het vreten gehouden worden. Wat dat betreft heb ik genoeg schrijnende voorbeelden gehoord. Bijvoorbeeld; Een medewerk(st)er van de thuiszorg die zorg moet verlenen bij cliënten (tegenwoordig mag je geen patiënt meer zeggen) verdient (en dat is geen broodje aap!) zo’n 10 euro per uur, bruto welteverstaan! Vervolgens verstuurt de zorgverlener een factuur van 55!!! euro per uur! DAT is exact het probleem! Groot gelijk dat de SP dit aan de kaak stelt!


  ⚠️ Meld

 5. De hoge prijzen in de zorg zijn volgens mij voornamelijk zo hoog, omdat men de tijd niet meer vindt/vrijmaakt om als mens voor elkaar te zorgen. De verzorgingsstaat heeft als enorm voordeel dat iedereen verzekerd is van zorg, maar als enorm nadeel dat iedereen meer moet werken om die zorg te betalen. Hierdoor heeft men minder tijd om voor elkaar te zorgen, waardoor de professionele zorg dit weer moet doen.
  Efficientere zorg betekent voornamelijk tijd vrij maken door iedereen, om weer wat meer voor elkaar te zorgen. Al zou dit denk ik niet op heel korte termijn veel verschil maken. Hevig bezuinigingen als startpunt hiervoor werkt in elk geval niet. Men gaat dan te rigoureus de andere kant op denken, waardoor de weegschaal aan de andere kant gaat doorslaan, wat op termijn weer geld gaat kosten. 75% vind ik erg veel.


  ⚠️ Meld

 6. Met Stadshagenees eens!

  Met de privatisering zijn er teveel geldverslindend lagen tussen gekomen waardoor de overheadkosten tot een veelvoud zijn gestegen boven de zorgkosten van de zorgverlener zelf.

  Dus weg met die commerciële bedrijven en de organisatie fors inkorten tot een bedrijfsmatig logisch werkend geheel.


  ⚠️ Meld

 7. Nu heeft de privatisering in de thuiszorg wel wat goeds gebracht. Vroeger was je afhankelijk van een monopolist. Er werd veel geklaagd over de dienstverlening.Thuiszorgmedewerkers klagen allemal over de vele formulieren die ze moeten invullen, juist dankzij het zogenaamd bedrijfsmatig werken waarbij alle handeling tot op de minuut staan beschreven. Er zijn echter ook nieuwe organisaties ontstaan die op een andere leest zijn geschoeid. Kleine werkeenheden van verpleegkundigen en ziekenverzorgenden die zelf bepalen hoe ze het werk inrichten. En nog goedkoper ook dan de traditionele thuiszorg.


  ⚠️ Meld

 8. @vincent,

  Noem eens een voorbeeld.

  Van de ca. 24 euro per uur die de gemeente betaalt blijft er erg weinig over bij de huishoudelijke hulp zelf (hooguit een derde deel…) .
  Dat kan stukken beter als men er minder ambtelijk mee om zou gaan.

  De gemeentes moeten ernstig anticiperen op een bezuinigingsmaatregel die het budget met 75% verlaagt.
  Maar dat gebeurt niet…  ⚠️ Meld

 9. De bureaucratie is niet eens de inzet van de actie van de SP, maar de bezuinigingen om de schatkist op orde te brengen. De bezuinigingen worden over de ruggen van de thuiszorgmedewerkers en de ‘gebruikers’ van de thuiszorg binnengehaald. Dit levert de staatskas op korte termijn veel geld op, maar kost ons als maatschappij het veelvoudige, kijk maar naar alle voorgaande bezuinigen in de zorg, bv dieetadvisering.

  Maar het bestrijden van de bureaucratie is een misschien een volgende stap.


  ⚠️ Meld

 10. In de mistbanken van onze overheid bestaat thuiszorg uit twee dingen:
  Huishoudelijke hulp en ADL Zorgverlening (persoonlijke verzorging/verpleging).
  Meestal worden die twee zaken niet goed gescheiden omdat het dus mistig is.

  De gemeente spreekt trots over – de nieuwe ambtenaar- ofwel een zakelijk denkende ambtenaar maar ze snappen er niks van omdat een ambtenaar geen ondernemer is (een beetje ondernemersgeest bepaalt immers dat je nooit ambtenaar zult worden).

  Die 75% waar ik het over had gaat over de hulp bij het huishouden en dat kunnen onze ambtenaren op zeker niet oplossen zonder dat er koppen gaan rollen.
  Ik heb de oplossing maar die geef ik niet gratis weg zodat een ambtenaar met de eer gaat strijken.

  De SP maakt zich terecht zorgen..  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.