Veel belangstelling voor Kraanbolwerk

Zwolle – In de aanwezigheid van meer dan honderd belangstellenden is op dinsdag 13 maart jl. door de gemeente in samenwerking met projectontwikkelaar AM de nieuwe toekomstige woonomgeving op het Kraanbolwerk gepresenteerd. Het unieke karakter van deze locatie werd door wethouder Dannenberg in zijn inleidende woorden nog eens benadrukt. 

kraanbolwerk.jpeg

Artist impression: kraanbolwerkzwolle.nl

De twee betrokken architecten lichtten de ontwerpen toe. Deze ontwerpen kenmerken door een enorme flexibiliteit in de inde- ling voor de Stadswoningen met tuin en dakterras en de grote diversiteit aan appartementen in De Stelling. Ook was er aandacht voor het Stedenbouwkundig Plan en het inrichtingsplan. De archeologische vondsten tot nu toe gaven een prachtig inzicht in de historie van deze bijzondere plek in de stad. De start verkoop wordt medio april verwacht, belangstellenden kunnen zich inschrijven via www.kraanbolwerkzwolle.nl .

kraanbolwerk_3.jpg

kraanbolwerk_2.jpeg

kraanbolwerk_4.jpg 

Artikel delen:
Reacties 20
 1. Valt mij ook tegen. Blijft die coffeeshop daar nog zitten? Dat zou balen zijn.

  En vanaf welke prijzen is een appartement / huis te koop? Vast niet onder de 250.000 euro?  Maak melding

 2. lijkt mij dat je toch wel iets mooiers kunt ontwerpen voor in een oude binnenstad.
  Maar ja eerst moet de grond nog gesaneerd worden, op noordereiland zouden ook apartementen komen, daar mag dat nog steeds niet ivm met de gifgrond. verf is ook niet helemaal milieu vriendelijk.
  Maar is inderdaad te hopen dat het mooier wordt dan wat nu wordt gepresenteerd


  Maak melding

 3. Ziet er op zich wel ok uit. Jammer dat het weer allemaal zo laag is. Prachtige plek natuurlijk voor een hoogte accent. Gemiste kans!!


  Maak melding

 4. Valt me eigenlijk best mee. Het is in elk geval niet lelijker dan toen die fabriek er stond. Alleen die asymetrische gevels op foto 3 vallen me tegen.


  Maak melding

 5. Ik vind het best mooi! Na alle kritiek op verschillende ontwerpen had ik een draak van een gebouw verwacht. Dit heeft wel iets weg van de panden langs het Ei in Amsterdam (maar dan de helft zo hoog).

  Ik sluit me wel bij FCZ aan, eigenlijk vind ik alleen de asymetrische gevels op foto 3 niet zo geslaagd (misschien een leuk accent in trap- of klokgevels?)  Maak melding

 6. Vind het er ook wel mooi uit zien. Lijken grote balkons, maar een beetje privacy op de balkons lijkt me ver te zoeken, jammer want nu gaat iedere bewoner, er zijn eigen privacy oplossing voor zoeken.


  Maak melding

 7. Ziet er best mooi uit. Maar niet voor in een historisch centrum. Ik blijf het jammer vinden dat langzaam maar zeker dit mooie centrum zo gemoderniseerd wordt…


  Maak melding

 8. Hoe proppen we zoveel mogelijk appartementen op zo weinig mogelijk m2 ? Hier is slechts 1 belang bij gediend en dat is het belang van de heren projectontwikkelaars. het stadsaanzicht is niet belangrijk.
  Ondertussen betaalt de gemeente Zwolle (en dus de gemeenschap) zich scheel aan braakliggende bouwgrond in Stadshagen en de Kamperpoort..  Maak melding

 9. @Erwin,
  De gemeente Zwolle vangt voor ieder koopappartement jaarlijks OZB, enz.
  De gemeente verdiend op zoveel mogelijk appartementen op een relatief kleine ruimte op langere termijn veel meer als een projectontwikkelaar.


  Maak melding

 10. Prachtig. Op een plaats waar geen echt oude gebouwen staan is het natuurlijk niet mogelijk om ‘de binnenstad te besparen’ en daardoor is het een supermooie plaats om wat stedelijker te bouwen. Die jaren ’70 troep aan de andere (oostelijke) kant van de Thorbeckegracht is nou ook niet om over naar huis te schrijven. Vlakbij het echte centrum, aan het water en een wat dichtere bebouwing vind ik hier juist heel geschikt als het aansluit bij het historische centrum. Van mij had er inderdaad ook nog wel een hoogteaccentje in gemogen, maar het is een mooie aanwinst voor Zwolle.


  Maak melding

 11. Wat er nu komt is altijd mooier dan dat er stond.

  Vind het ontwerp wel oke, al had ik een mooi groen stadspark persoonlijk liever gehad.

  De coffeeshop valt hier natuurlijk buiten, kan mij voorstellen dat de nieuwe bewoners er ook wel blij mee zijn, altijd handig zo’n coffeeshop om de hoek!


  Maak melding

 12. Maar kijk nou eens naar het volume, maat en uniformiteit en zet dat af tegen wat de rest van de binnenstad “maakt”. Ik vind de eerste foto van bovenaf nog het meest sprekend. Het Kraanbolwerk lijkt wel topzwaar te worden in vergelijking met de rest van de stad. Foto’s 2 en 3 lijken nog aardig maar kijk eens naar de foto van de overkant van de Buitenkant en zie nog net de 18de-eeuwse panden links. Dat zijn waarachtig geen kleine en lage panden (ga maar kijken). Het middenstuk van de nieuwbouw is twee keer zo hoog. Geen gezicht, maar bovenal niet passend in een gegroeide laat-middeleeuwse stad. Nieuwbouw moet zeker kunnen. Zo is de stad over de eeuwen geworden wat ze nu is. Maar nooit is er zo massaal ingegrepen met zo’n volume. En laten we geen rechtvaardigingen zoeken in wat er in de jaren ’60 tot 2000 is gebeurd. Ook daar zijn fouten gemaakt.


  Maak melding

 13. Zwolle is een sociale stad, nergens anders worden zoveel blokkendozen langs het water gebouwd voor rijke senioren uit het westen.
  Zwolle op de kaart !


  Maak melding

 14. De luchtfoto geeft idd weer dat de bebouwing tov. bijvoorbeeld de binnenstad veel te massief is en te compact.
  Helaas zal dit wel moeten om de kosten binnen de perken te houden (?)
  Waar zijn de creatieve geesten gebleven ?
  >:(>:(:(


  Maak melding

 15. Ik snap ook wel dat om het Kraanbolwerk rendabel te exploiteren gekozen is voor een “massieve” bebouwing. Maar wees eens creatief en steek je nek uit!
  De appartementen in plan “De Kraan” komen overeen met de huidige huizen in de nabije omgeving. Waarom kan het hele plan niet ingevuld worden met bebouwing a la “De Kraan”. Dan maar iets meer betalen voor deze appartementen. Ik neem aan dat er vraag genoeg naar is.


  Maak melding

Reageer