Fraterhuis blij met hagelnieuwe 3D-filmtechniek

Zwolle – Naar de film gaan, krijgt een nieuwe betekenis bij Filmtheater Fraterhuis in Zwolle. Daar zijn vanaf 19 april 3D-films te zien met de allernieuwste techniek van Sony Digital Cinema. "Het is high tech van de bovenste plank, je wordt ondergedompeld in de film als nooit te voren", zegt Henriëtte Boerhof, de trotse directeur van het Fraterhuis.

 

De techniek is een combinatie van dubbele 3D-lenzen, speciale filters en ‘4K’ projectors voor een nooit vertoonde beeldkwaliteit. De projectie door dubbele lenzen lijkt op de werking van het menselijk oog; er ontstaat diepte en een ervaring alsof de bezoeker midden in de film staat. Deze nieuwe vorm van 3D projectie vermijdt dat bezoekers last hebben van flikkeringen, misselijkheid of hoofdpijn. Vorige maand toonde Sony de techniek voor het eerst in een Europese bioscoop, nu is Zwolle al aan de beurt. Boerhof is trots dat Filmtheater Fraterhuis zo snel over de allernieuwste techniek beschikt : "Zwolle loopt nu wederom voorop in filmkwaliteit. 3D geeft ook onze filmhuiswereld een extra dimensie. Het wekt deze speciaal geselecteerde films als het ware nog meer tot leven en bezoekers worden compleet ondergedompeld in de film."

"De 3D films in het Fraterhuis gaan verder dan effectbejag, ook deze techniek moet altijd zoals altijd iets toevoegen aan de inhoud, het verhaal van de film. Kortom : we kunnen onze bezoekers nog meer variatie in de programmering kunnen bieden."

 

De komende weken zullen de aanvullende apparatuur en het bijzondere filmdoek (zgn. silverscreen) geïnstalleerd worden. Bij de nieuwe techniek horen ook speciale 3D-brillen van Sony die de bezoekers eenmalig dienen aan te schaffen, de bril komt in eigendom van de bezoeker.

 

Betoverende grotten

De eerste film die met de nieuwe 3D-techniek te zien is in Filmtheater Fraterhuis, is ‘Cave of Forgotten Dreams’. Het is een betoverende film over één van de mooiste plekken ter wereld: de chauvet pont-d’arc grotten in Frankrijk en het verhaal achter de prehistorische kunstwerken. Hier werden in 1994, na 20.000 jaar te zijn afgesloten, grotten ontdekt met de oudst bekende schilderingen. Een cameraploeg onder leiding van Werner Herzog mocht als eerste met speciaal ontworpen 3D-camera’s filmen in de grotten.

 

Vriendenkorting (!)

De eerste voorstelling met de nieuwe 3D-techniek bij de film ‘Cave of Forgotten Dreams’ is op woensdag 19 april om 16.00 uur.

Vrienden betalen slechts een toeslag van 0,50 euro. Een goede reden om Vriend te worden of te blijven. (Overige bezoekers betalen 1,50 euro !). De speciale 3D-bril kost eenmalig 2 euro.

Het is verstandig vooraf te reserveren via www.filmtheaterfraterhuis.nl

 

Beeldbepalend

Met bijna 70.0000 bezoekers per jaar, twee filmzalen en een verrassende programmering, is Filmtheater Fraterhuis een cultureel A-merk in de wijde regio Zwolle Het behoort tot de filmtheaters waar regelmatig premières en bijzondere voorstellingen te zien zijn. Ook is Filmtheater Fraterhuis betrokken bij landelijke en regionale culturele evenementen.


Artikel delen:
Reacties 5
 1. Ben een groot kunst, muziek- en filmliefhebber. Fraterhuis is het net niet voor mij.

  Duurt te lang voordat ze een film in huis hebben gehaald of het zijn toch te vage ‘kunstzinnige’ films.

  En ik wacht op 3D films zonder bril, omdat het te schadelijk zou zijn voor de hersenen en er is nog weinig bekend over het lange termijn effect.

  Na het kijken van een 3D film wordt het sterk afgeraden om achter het stuur te kruipen bijvoorbeeld.

  http://wetenschap.infonu.nl/techniek/81741-schadelijke-effecten-van-3d.html


  ⚠️ Meld

 2. @Bart 2

  Heb je wel een mobiele telefoon dan?

  daarvan is de schadelijkheid over de lange termijn ook nog niet bekend.
  3d films bestaan al behoorlijk lang met bril. (spykids 3-d bijvoorbeeld uit 2003) en daarvan heeft (voor zover bekend) ook niemand gevolgen van gehad.


  ⚠️ Meld

 3. 3D zonder bril werd voor het eerst vertoond in 1989 op de Turfmarkt in Zwolle door Philips en het was verbijsterend !

  De groep Loïs Lane stond tastbaar voor je in een giga gloed , wat moeten de 3D projectoren een enorme lichtopbengst hebben gehad , die dit mogelijk maakte !

  Was een zeer bijzondere ervaring.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.