Herdenking bij monument Meppelerstraatweg

Zwolle – Leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool De Springplank verzorgden woensdagmorgen een herdenkingsplechtigheid bij het monument aan de Meppelerstraatweg. Dit ter nagedachtenis aan vijf inwoners afkomstig uit Zwolle, Kampen en Lutten die op 31 maart 1945 wegens een verzetsdaad werden terechtgesteld. Wethouder Nelleke Vedelaar legde namens de gemeente Zwolle een bloemstuk.

03-04-2013_herdenking_monument_meppelerstraatweg-n.vedelaar_05.jpg
Leerlingen van basisschool De Springplank herdenken elk jaar de slachtoffers. Omdat 31 maart dit jaar op zondag, eerste paasdag viel vond de plechtigheid op woensdag 3 april plaats. De schoolleiding sprak een woord van welkom, “The Last Post” werd gespeeld gevolgd door 2 minuten stilte. Daarna werd het Wilhelmus gespeeld en werden de vlaggen gehesen. Wethouder Nelleke Vedelaar legde namens de gemeente Zwolle bloemen bij het monument, gevolgd door kinderen van De Springplank en nabestaanden. De schoolleiding sprak een afsluitend woord waarmee de plechtigheid werd beëindigd.

03-04-2013_herdenking_monument_meppelerstraatweg-n.vedelaar_01.jpg

03-04-2013_herdenking_monument_meppelerstraatweg-n.vedelaar_03.jpg

03-04-2013_herdenking_monument_meppelerstraatweg-n.vedelaar_04.jpg
Via Lees verder meer nieuws…

Het monument aan de Meppelerstraatweg is in 1963 geplaatst en werd in 1987 geadopteerd door basisschool Het Turfschip, samen met de toenmalige basisschool De Schaapskooi. Wegens opheffing van Het Turfschip in 2008 heeft basisschool De Springplank de adoptie van het monument overgenomen. Het monument bestaat uit een kruis en vijf boomstammen met daarop de namen van de slachtoffers, uitgevoerd in kunststeen. 

03-04-2013_herdenking_monument_meppelerstraatweg-n.vedelaar_02.jpg
Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. Deze scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ”hun” monument op de datum die aanleiding was voor oprichting van dat monument. De plechtigheid is de tweede in een reeks herdenkingen naar aanleiding van de Tweede Wereldoorlog. Zo vond op 11 januari 2013 de herdenking bij het oorlogsmonument aan de Eikenlaan plaats. Omdat de Bevrijdingsdag van Zwolle, 14 april dit jaar ook op een zondag valt, vindt op vrijdag 12 april de herdenking aan de Pilotenlaan, en op maandag 15 april de herdenking in het Ter Pelkwijkpark plaats. Gevolgd door de Nationale Dodenherdenking op zaterdag 4 mei 2013.
Artikel delen:
Reacties 3

Reageer