Spetterende show met 500.000 liter water

‘Week van het Water’ was voor Vitens de reden om de show ‘Aqua Vitens Fantastica’ naar Nederland te halen. Tijdens de één uur durende show experimenteren 12 dansers met de kracht van water en trotseren de wetten van de zwaartekracht. Met behulp van elastiek, schommels, 500.000 liter water, hypnotiserend licht en pulserende muziek zagen de bezoekers een zeer bijzondere en vooral spetterende show.

Aqua Vitens Fantastica is vergelijkbaar met spectaculaire shows als De La Guarda en Mayumana en heeft internationaal haar sporen verdiend. De choreografie ligt in handen van Ivan Manzoni. Deze grootmeester regisseerde onder meer de openings- en sluitingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Turijn.

 

 

Week van het Water

Van 23 juni tot 1 juli organiseren de Nederlandse waterbedrijven samen met brancheorganisatie Vewin de ‘Week van het Water’. Het drinkwater in Nederland is van een kwaliteit die zijn weerga niet kent in Europa. En daar willen de waterbedrijven één keer per jaar even bij stilstaan. Regionaal organiseren zij verrassende activiteiten voor klanten. Op www.weekvanhetwater.nl  zijn alle activiteiten te vinden.

Bezoekers kunnen de show nog zien op:

Woensdag27 juniShowaanvang 15.00 uur
Showaanvang 20.00 uur
Donderdag28 juniShowaanvang 20.00 uur
Vrijdag29 juniShowaanvang 15.00 uur
Showaanvang 20.00 uur
Zaterdag30 juniShowaanvang 15.00 uur
Showaanvang 20.00 uur
Zondag 31 juli1 juliShowaanvang 15.00 uur
Showaanvang 20.00 uur

Artikel delen:
Reacties 30
 1. Duh…. water is een schaars goed – word mij bijna verplicht om een litertje water te besparen met een zuinige douchekop en met deze show wordt even 500000 liter drinkwater verspild en ook nog van mijn centen. Wie het begrijpt mag het zeggen.


  ⚠️ Meld

 2. Water is helemaal niet schaars, niet in Nederland tenminste. Als we ergens niet zuinig mee om hoeven te gaan is het water. 😉


  ⚠️ Meld

 3. wel eens van terugpompen van water gehoord?
  Die 500.000 liter gaan echt niet direkt het riool in tijdens de show hoor….


  ⚠️ Meld

 4. Daarom is het nog wel 500.000 liter water dat ook opgedronken had kunnen worden. En PEC, Nederland is niet het enige land op de wereld hoor


  ⚠️ Meld

 5. Ook in Nederland zijn er perioden dat drinkwater schaars is. Denk bijvoorbeeld aan vorig jaar juli!
  Maar los daarvan kost het immens veel energie om die 500.000 liter water te zuiveren en vervolgens op te warmen, want zo te zien staan die dansers daar in de blote bast… Uiteindelijk pompt men dan dus thermisch verontreinigd water terug??


  ⚠️ Meld

 6. Als alle inwoners van Zwolle zulke zeikerds waren dan zou deze show hier nooit door zijn gegaan lijkt me. Ik denk eerder dat de inwoners van zwolle, geheel in de lijn van het gros van alle inwoners van nederland, een totaal ignorante houding tegenover dit soort verspilling hebben.


  ⚠️ Meld

 7. Ik denk dat de bewustwording nog moet verbeteren. Want drinkwater is ook in NL schaars. Het is niet voor niets dat de drinkwaterbronnen al verdiept zijn tot 180 meter, omdat daarboven geen goed drinkwater meer te krijgen is.
  En even voor de duidelijkheid: drinkwater van 180mtr diep is ongeveer 1000 jaar oud, al het nieuwere water is inmiddels al verbruikt.
  Maar ook zal het reinigen van dit water de nodige kosten met zich meebrengen. Denk bijv aan de legionella bacterie waar de nodige maatregelen genomen moeten worden.
  Het lijkt mij stug dat er 500k flesjes teruggebracht worden naar het pompstation, dat zal weer veel te duur zijn en bovendien niet fris. Grote kans dus dat het zo het riool ingepompt wordt.  ⚠️ Meld

 8. En neem dit ook eens in gedachten:

  27/06/07
  Vorige Volgende

  Drinkwaterprijzen Nederland lopen in Europa uit de pas

  De Nederlandse waterconsument betaalt aanzienlijk meer voor z’n drinkwater dan bijvoorbeeld Finnen of Zweden. Het verschil is minimaal 35 Euro per huishouden per jaar. Denen, Duitsers en Belgen zijn nog duurder uit dan Nederlanders. Dat blijkt uit een recente vergelijking van de waterprijs in tien Europese landen door een Franse onderzoeksinstelling. Nederlandse drinkwaterbedrijven blijken zich niet erg in te spannen om besparingen terug te betalen aan de waterconsument.

  Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis en VEMW pleiten voor transparantie prijs van drinkwater. Waterbedrijven moeten besparingen met afnemers delen. Het recept: een goed toegeruste, onafhankelijke waakhond bij de NMa die opkomt voor de belangen van de consument. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat 84% van de bevolking vindt dat er een toezichthouder aangesteld moet worden om het financi?«le beleid en de dienstverlening van waterbedrijven te controleren. Daarnaast meent 88% dat de overheid erop moet toezien dat waterbedrijven een zelfde beleid hanteren ten aanzien van winstuitkering. De Consumentenbond, VEH en VEMW doen een gezamenlijke oproep aan minister Cramer om in de Drinkwaterwet een effectieve toezichthouder op te nemen.

  Het Franse NUS Consulting heeft in 2006 onderzoek gedaan naar de watertarieven in de vijf grootste steden van tien Europese landen. Het onderzoek is uitgevoerd op verzoek van de Franse brancheorganisatie van waterbedrijven (de Franse Vewin). Burgers in Denemarken, Duitsland en Belgi?« betalen ruim 2 Euro per kubieke meter drinkwater. Huishoudens in Nederland betalen 1,79 euro en een huishouden in het Verenigd Koninkrijk 1,75 euro. Inwoners van Finland, Frankrijk en Zweden zijn fors goedkoper uit met tarieven van 1,37 tot 1,43 euro. Hekkensluiters vormen Spanje en Itali?«, waar de waterkwaliteit sterk afwijkt van die in Noordwest Europa.

  Nederlandse drinkwaterbedrijven hebben in de achterliggende jaren soms aanzienlijk besparingen weten te bereiken. Maar het is niet genoeg. In 2006 becijfert professor Van Damme in het Financieel Dagblad dat de sector nog zeker 10% kan besparen. In plaats van de besparingen terug te sluizen naar de consument, potten steeds meer bedrijven hun overwinsten op. Enkele grote drinkwaterbedrijven keren steeds hogere winsten uit aan de aandeelhouders: lagere overheden of energiebedrijven dien in handen zijn van lagere overheden.

  Bron:
  Vereniging Eigen Huis, VEMW en Consumentenbond  ⚠️ Meld

 9. Gratis kaarten voor Aqua Vitens Fantastica!

  Deze week is het de Week van het Water, een week waarin de Nederlandse waterbedrijven extra aandacht vragen voor drinkwater. Zoiets gewoons dat toch zo onmisbaar is! Om deze Week te vieren heeft Vitens een spectaculaire watershow naar Nederland gehaald. Dit unieke spektakel vindt deze week plaats in de IJsselhallen. En Windesheim heeft van Vitens 500 kaarten gekregen om onder medewerkers en studenten uit te delen!

  Vitens wil graag, als maatschappelijk organisatie, het onderwijs in Z wolle in het zonnetje zetten en heeft daarvoor onder andere aan ons gedacht. De vrijkaarten zijn vanaf dinsdagmiddag 26 juni af te halen bij de receptie in het entreegebouw en geven toegang tot een willekeurige show deze week. Het spektakel duurt ruim een uur en is van dinsdag 26 juni tot en met zondag 1 juli te zien in de IJsselhallen te Zwolle. In totaal zijn er tien shows, elke dag om 15.00 en 20.00 (dinsdag en donderdag alleen ’s avonds). Een uur voor aanvang kun je naar binnen. Parkeren bij de IJsselhallen kost â⤨¬ 3,-.

  Meer weten over de show? Kijk op http://www.vitens.nl/Aquavitensfantastica. Op http://www.weekvanhetwater.nl kun je alle andere activiteiten vinden die deze week worden georganiseerd.  ⚠️ Meld

 10. @dus: In het midden oosten hebben ze weer meer dan genoeg olie, wij hebben meer dan genoeg water. Het gaat nooit op.

  @Me: De legionella bacterie is een bacterie die in elke waterleiding aanwezig is en zich kan ontwikkelen in stilstaand water van een bepaalde temperatuur. Heeft niets met de reiniging van drinkwater te maken. En je hebt gelijk van die flesjes. Als je je bedenkt wat een milieuschade al die lege plastic flesjes op zouden leveren :D. Kan je het maar beter in het riool laten verdwijnen.

  @jasper: zucht…..

  @Jaap: ;D


  ⚠️ Meld

 11. @PEC: als “zucht…..” je sterkste argument is, kan ik daar alleen maar “zucht…..” op terugzeggen…
  Graag een beetje inhoudelijke reactie, of geen reactie!


  ⚠️ Meld

 12. Ondanks al die ‘waterverspilling’ ziet het er geweldig uit! Als ik tijd had gehad, was ik zeker gaan kijken. Heb na Oerol nog steeds niet genoeg van dit soort spetterende voorstellingen.


  ⚠️ Meld

 13. @PEC

  De legionella bacterie is een bacterie die in elke waterleiding aanwezig is en zich kan ontwikkelen in stilstaand water van een bepaalde temperatuur. Heeft niets met de reiniging van drinkwater te maken.

  Fout: onder het reinigen versta ik zaken uit het water halen die er niet in horen. Dus ook legionella boven peil X.
  Tevens fout: legionella ontwikkelt zich niet alleen in stilstaand water (dus ook bewegend) en boven plm 18grC. Anders waren al die doden in het hoge noorden niet gevallen. En die 500k liter zit zeker boven de 20gr (vanwege de dansers) en nevelt ook sterk (zie foto’s) dus risico alom. Maar ok, dit is slechts ?©?©n van de vele aspecten waarom dit water niet meer tot drinkwater omgetoverd zal worden vermoed ik.  ⚠️ Meld

 14. @Jasper.
  Ook moet het nog tot veel mensen doordringen dat alleen voor het verwarmen van 500kliter al bijna 6MWh nodig hebt om het 10 graden te verwarmen, en daarnaast nog een paar dagen op temperatuur houden.


  ⚠️ Meld

 15. allemaal in zwolle 1 keer minder onder de douche en dit soort discussies zijn verleden tijd. eerst naar jezelf kijken en dan pas zeiken over een ander. Vroeger gingen we 1 keer per week in een teil. Nu gaan sommigen 2 keer per dag onder de douche of elke dag in bad. Doe dat eens keer 115.000 inwoners van zwolle en je hebt HELE ANDERE GETALLEN.

  :)))))))))))))))


  ⚠️ Meld

 16. @beuvbos
  Daar sla je precies de spijker op z’n kop: de waterbedrijven en (semi)overheden proberen mij zover te krijgen om minder water te gebruiken en geven mij een slecht voorbeeld. Met een dergelijk voorbeeld heb ik geen behoefte om aan welke vorm van besparing te doen.
  En vertel eens, waarom ik minder moet gaan wassen zodat een klein select groepje een “puur voor de sex”-show kan zien?


  ⚠️ Meld

 17. Door al dat besparing kunnen ze nu een mooi prachtig showtje voor ons doen! wat wil je nog meer?

  tjeeeeeeeeeee volgens mij water genoeg hier in nederland? genoeg water gezien afgelopen dagen!

  Maar mensen die dagelijks niks te doen hebben beetje thuis zitten moeten maar zeiken togh je hebt ze er altijd tussen zitten… typish iets voor zwollllleeeeeee


  ⚠️ Meld

 18. Ik kan me persoonlijk niet herinneren wanneer het waterbedrijf mij gevraagd heeft om zuinig om te springen met water. Dat zou ook vreemd zijn, het is namelijk hun bron van inkomsten.

  De link die gelegd wordt tussen “al die doden in het hoge noorden :- ” en dit waterfestijn begrijp ik niet.

  De besparingen in het rapport waarnaar Me verwijst hebben niets met waterbesparing te maken maar met de kosten die waterbedrijven maken, of eerder de kostenbesparingen die ze realiseren zonder de klant mee te laten profiteren.

  Hoeveel kost 500.000 liter water eigenlijk? Ik denk (en ik zal het ruim aanhouden) niet meer dan â⤨¬ 2000,00.

  Mooie plaatjes trouwens.  ⚠️ Meld

 19. @jaap
  Showtje voor “ons”? Wie is “ons”? Het is een klein groepje.
  Bovendien lees je niet erg best, het antwoord op je stelling staat er al ruim boven. Er is dus niet water genoeg.
  Maar dat je erg snel je mening klaar hebt is wel duidelijk: IK ben nmlk ?©?©n van diegenen die deze show betaalt, en ik werk plm 60 u/week.  ⚠️ Meld

 20. @Magic Die doden verwijzen naar de e.o.a. show waarbij door een fontijn mensen overleden zijn aan de legionellabacterie. De exacte plaats weet ik niet meer, maar het is wel startsein geweest voor de waterbedrijven+(semi)overheden om de installaties zodanig aan te passen dat de legionella geen bedreiging meer is.
  Het is juist dat het stuk over de kosten van water gaat, maar dat is ook ?©?©n van de argumenten. Dat ging dus niet over de waterverspilling an sich, maar meer over het feit dat een semioverheid een feestje bouwt van andermans centen.


  ⚠️ Meld

Reageer