Herdenking bevrijdingsdag van Zwolle

Zwolle – De bevrijdingsdag van Zwolle, 14 april, valt dit jaar op zondag. Leerlingen van basisschool De Octopus organiseren daarom op vrijdag 12 april om 09.00 uur een herdenking bij het door hen geadopteerde monument aan de Pilotenlaan in Zwolle-Zuid. Wethouder René de Heer is hier namens de gemeente bij aanwezig. Leerlingen van de basisscholen Geert Grote en Koningin Emma verzorgen op maandag 15 april om 10.30 uur een herdenkingsplechtigheid bij het oorlogs-monument in het Ter Pelkwijkpark. Burgemeester Henk Jan Meijer woont namens de gemeente de herdenking bij. 

 

16-04-2012__herdenking_zwolle_bevrijd_terpelkwijkpark_05.jpg

 

Leerlingen van de Octopus herdenken bij het monument aan de Pilotenlaan in het bijzonder de vliegers die zich voor onze vrijheid hebben ingezet. Aansluitend rond 10.30 uur vindt een bijeenkomst plaats op het onderwijsplein. Gastsprekers heren Van der Brug, Cornelissen en Schotman vertellen over de oorlog en beantwoorden vragen van leerlingen. De Geert Grote school en Koningin Emmaschool organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij het monument aan het Ter Pelkwijkpark om de bevrijding van Zwolle te vieren.

Het monument aan de Pilotenlaan werd onthuld op 14 april 1992 en ligt in Schellerbroek, waar een aantal straten is vernoemd naar geallieerde piloten die in de Tweede Wereldoorlog boven Zwolle en omgeving zijn verongelukt. Het monument werd in 1992 geadopteerd door basisschool De Octopus. Het monument bestaat uit een roestvrijstalen plaat, in omgekeerde V-vorm gevouwen, waarop de afgebroken propeller van de neergestorte Handley-Page-Hampden ZN-D/AE 123 werd bevestigd. Het centrale oorlogsmonument van Zwolle werd in 1950 geplaatst ter nagedachtenis aan alle gevallenen in Zwolle en Zwollerkerspel en is in 1987 geadopteerd door de Geert Grote School en de Koningin Emmaschool. Het monument is ontworpen door de beeldhouwer Titus Leeser en bestaat uit een muur en een mannenfiguur. Op de muur staat de spreuk: “Gedenk het leed, maar niet om stil te blijven staan. Gedenk de schande, maar om voort te gaan.”
Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. De scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ‘hun’ monument. Sommigen scholen koppelen de herdenkingsplechtigheid aan de nationale dodenherdenking. Andere geven de voorkeur aan een plechtigheid op de datum die aanleiding was voor oprichting van ‘hun’ monument (bijvoorbeeld de datum van een fusillering, of het neerstorten van een vliegtuig).
Artikel delen: