Boek over de Chinezen van Zwolle

Zwolle – Op maandag 15 april presenteert het Historisch Centrum Overijssel (HCO) het boek ‘Chinezen van Zwolle. Drie generaties aan het woord’. Het eerste exemplaar wordt overhandigd aan de wethouder van cultuur van Zwolle, drs. Nelleke Vedelaar.   

boek_chinezen_2.jpg

Nog voor de Tweede Wereldoorlog vestigde zich al een handjevol Chinezen in Zwolle. Het waren veelal jonge mannen die op schepen waren gaan werken op zoek naar een beter bestaan dan in het arme China. Door de economische crisis in de jaren dertig belandden ze echter vaak op straat in havensteden als Rotterdam. Overleven met zelfgemaakte pindakoekjes Veel Chinezen gingen terug naar China, maar een aantal lukte het toch om in Nederland te overleven. Met zelfgemaakte pindakoekjes gingen ze langs de deuren door heel Nederland en langzaam groeide deze handel uit tot het ontstaan van de eerste Chinese eethuizen. In 1945 opende het eerste Chinese restaurant aan de Walstraat in Zwolle. Er stonden slechts twee tafels. Na de jaren zestig zijn er steeds meer Chinezen naar Nederland gekomen en er nu wonen zo’n 900 Chinezen in Zwolle.

Van ‘Pinda-Chinees’ tot succesvolle acupuncturist 
In “Chinezen van Zwolle” zijn veertien uiteenlopende interviews te lezen van drie generaties Chinezen: van een kleinzoon van een echte ‘pinda-Chinees’ tot een acupuncturist die nog maar net in Zwolle woont. U kunt zowel lezen over hoe het is om op te groeien met ouders met een Chinees restaurant, maar bijvoorbeeld ook over de vergaande gevolgen van het communistische bewind van Mao Zedong voor gewone Chinese families.
Uitnodiging voor alle mede-Zwollenaren 
Bent u geïnteresseerd in het verhaal van uw Chinese mede- Zwollenaar? U bent van harte welkom om deze vrij toegankelijke feestelijke presentatie van het boek van 10.30 – 11.40 uur bij te wonen. Tevens ontvangt u aan het einde een gratis exemplaar van deze prachtige verhalenbundel. U kunt zich aanmelden via contacthco@historischcentrumoverijssel.nl of telefonisch via 038 426 6300.
Artikel delen:

Reageer