Start kunstproject Performance Plus

Zwolle – Vrijdagmiddag gaf de Zwolse cultuurwethouder Nelleke Vedelaar in de gehoorzaal van Kunstencentrum Muzerie het startschot voor een estafette die deelt uitmaakt van het kunstproject Performance Plus. Het evenement wordt door Kunst & Zo georganiseerd binnen het kader van het BKV-fonds in samenwerking met Galerie Het Langhuis en Kunstthuis Arte Presente. Wim van der Beek is als curator actuele kunst verantwoordelijk voor de opzet, de selectie van de deelnemers en de samenstelling van het programma. Op diverse locaties in de binnenstad vinden performances plaats.

05-04-2013_start_kunstafette_gehoorzaal_muzerie-n.vedelaar_01.jpg 

In de jaren ’70 van de vorige eeuw werden performance art, body art en videokunst populair. Daarna liep de belangstelling voor deze confronterende kunstuitingen die vaak in de openbare ruimte plaatsvonden, weer terug. De laatste jaren is landelijk en internationaal bij een nieuwe generatie jonge professionals een hernieuwde belangstelling voor deze kunstvormen waar te nemen. Maar de performances van nu zijn meer gericht op een crossmediale en multidisciplinaire benadering. Beeldende kunstuitingen gaan vaak samen met muziek, dans en theater. In april en mei profileert Zwolle zich met Performance Plus als een landelijk platform voor performancekunst nieuwe stijl.

 

 05-04-2013_start_kunstafette_gehoorzaal_muzerie-n.vedelaar_05.jpg

 

05-04-2013_start_kunstafette_gehoorzaal_muzerie-n.vedelaar_04.jpg

 

05-04-2013_start_kunstafette_gehoorzaal_muzerie-n.vedelaar_02.jpg

 

Via Lees verder meer nieuws en foto’s… 

Tientallen jonge kunstenaars manifesteren zich op verschillende locaties in de binnenstad. De Plus-activiteiten bestaan onder meer uit lezingen in Kunstencentrum Muzerie. Performance Art wordt in een zo breed mogelijke context gepresenteerd. Zowel kunsthistorische aspecten, reflecties en reacties op cultureel erfgoed als filosofische, sociale en wetenschappelijke invalshoeken komen aan bod. Het hoofdaccent ligt uiteraard op de performances zelf. Die variëren van muzikale en theatrale optredens tot puur beeldende acties en ingrepen.

Performance Art was is meestal geëngageerd, maatschappijkritisch en sociaal bewogen. De grenzen van de consumptiemaatschappij zijn voor velen schrijnend duidelijk. Ook andere parallellen tussen de huidige tijdsgeest en die van de jaren ’70 zijn opmerkelijk. Een jonge generatie idealistische kunstenaars verzet zich tegen de materialistische instelling die de afgelopen decennia de kunstwereld is binnengeslopen. Performance Art is niet commercieel en ze is niet (of in elk geval moeilijk) te vermarkten. 

 

05-04-2013_start_kunstafette_gehoorzaal_muzerie-n.vedelaar_03.jpg

 

Performance Art reflecteert de bijzondere tijdgeest van dit moment. Traditionele opvattingen op het gebied van politiek, samenleving, milieu en cultuur worden ter discussie gesteld. De grote thema’s van de jaren ’70 zijn in de huidige economische crisisjaren actueler dan ooit. In Zwolle komen performancekunstenaars samen om hun betrokkenheid met maatschappelijke vraagstukken te delen met een zo groot mogelijk publiek. Belangrijk zijn zowel de intieme performances als de interactie met het publiek in de openbare ruimte. Met Performance Plus zet Kunst & Zo Zwolle landelijk op de kaart als een stad die een serieus en vernieuwend podium biedt aan innovatieve kunstvormen en actuele ontwikkelingen.

 

Naast liefhebbers van hedendaagse kunst worden veel (kunst)studenten verwacht. Kunstbende Overijssel en Collectief Draadloos mikken vooral op een jong publiek, terwijl Henk Heideveld en andere deelnemers juist een link leggen met de jaren ’70. Daarnaast wordt het publiek onverwacht met kunstuitingen geconfronteerd via performances die in de openbare ruimte worden uitgevoerd. De manifestatie begint op vrijdag 5 april om 15.00 uur met een estafette in en rondom het Zwolse Kunstkwartier. De toegang is gratis. Van 5 april t/m 10 mei 2013 is in Galerie Het Langhuis een tentoonstelling te zien met enkele resultaten, effecten en overblijfselen van de performances.

Voor meer informatie: www.kunstenzo.nl (BKV-fonds – Performance Plus)

 

Deelnemers: Malin Bülow, Ieke Trinks, Liesje van den Berk, Ronald Bal, Jaap Groen, Cindy Moorman, Het Wilde Oog, Bedhelm, Carel Lanters, Nathanja van den Heuvel, MMMADE, Collectief Draadloos, Kunstbende Overijssel, Groenkapje, Jacqueline Arnold, Sonja Burgerjon en Dieuwke Bouwsma, Henk Heideveld, Jeroen Kuster, Elsbeth Ciesluk.

Artikel delen:
Reacties 2

Reageer