Zwolse stadsopera Amalia Bandi

|   Laatste wijziging

Zwolle – Op 12 april 1925 overleed zigeunerkoningin Amalia Bandi in een woonwagen aan de Holterbroekerdijk in Zwolle. Onder groot eerbetoon werd zij begraven. Tot in de jaren’70 was haar graf een muzikaal bedevaartsoord voor zigeuners uit heel Europa. 

 

logo-v2-02.jpg

 

Dit verhaal inspireerde de Firma Weijland en het Kameroperahuis tot het maken van de voorstelling Amalia Bandi, een stadsopera. De voorstelling gaat in première op 13 juni 2013 en is daarna nog te zien op 14, 15, 16, 20, 21, 22 en 23 juni 2013. Kaarten zijn te koop via Odeon De Spiegel. Tijdens de voorstelling volgt het publiek Rinie, een Zwolse jongen uit het hier en nu, die in aanraking komt met de na gloed van Amalia Bandi en de zigeunermuziek. Vier momenten in zijn leven brengen ons op vier bijzondere plekken in Zwolle, waar normaliter nooit opera zal klinken.


De speciaal voor deze voorstelling gecomponeerde muziek is geschreven door Vasile Nedea. Zijn composities en arrangementen zijn voornamelijk gebaseerd op zijn Roemeense afkomst en Roma-zigeunercultuur, maar zijn eveneens vaak beïnvloed door westerse muziekstijlen. De muziek die hij schreef voor Amalia Bandi, een stadsopera is  een mix is van zigeunermuziek en Nederlandse volkscultuur. Karin Netten, lid van het Collectief van het Kameroperahuis is regisseur van deze bijzondere voorstelling. Een onbekende Zwolse geschiedenis als inspiratiebron en de reis langs verschillende locaties in Zwolle, maakt deze voorstelling uniek. 

Kaartverkoop Amalia Bandi, een stadsopera: Odeon de Spiegel theaters: telefonisch 038 4288288 of online www.odeondespiegel.nl

Amalia Bandi, een stadsopera wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland, de Provincie Overijssel, de Gemeente Zwolle, SNS REAAL Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel en het VSB Fonds. Met dank aan het R.K. Kerkhof te Zwolle.


Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

3 gedachten over “Zwolse stadsopera Amalia Bandi”

  1. PETER JORNA Februari 9, 2020
    “Zo is het niet gegaan”, een boekje over of beter n.a.v. de mythische figuur Amalia Bandi – en haar man. Wilt u weten hoe het haar familie wél vergaan is, nadat deze ‘Zigeunerkoningin’ begraven is in Zwolle? Het blijkt een verhaal van reizende handelaren te zijn, uiteindelijk voor langere duur neergestreken in de omgeving van de Utrechtse paardenmarkt, te IJsselstein, en daar op 16 mei 1944 uit hun huizen en wagens gehaald en naar Westerbork gezonden, op doorgang (19 mei 44) naar Auschwitz (aankomst 21 mei 44). Noch de oude weduwnaar (76 jaar) Johann Franz noch Amalia Bandi’s (klein) kinderen en schoonfamilie overleefden. Het zet het Zwolse stadstheaterstuk, hoe goed bedoeld ook, in een ander, minder romantisch daglicht en vraagt wellicht vervolg? Het zet wellicht ook gemeente IJsselstein aan tot reflectie, om anno 2020 (75 Jaar Bevrijding, kort na ‘Levenslicht’) dit aspect op waarde te schatten in plaats van te negeren. Linkedin posts in de aanloop naar het 104.000 Namen Lezen te Westerbork (23/1 om 23.10 uur: F-familienamen, oa Franz) gaven hier eveneens gezicht aan.

Reacties zijn gesloten.