Zwolle als strijdtoneel voor ‘fietskoeriers’

Zwolle – De Zwolse binnenstad wordt zaterdag opgefleurd door tientallen felgekleurde fietsen. Wie vanaf 13.00 uur in het centrum komt, ziet ze om de haverklap en op hoog tempo langs scheuren. Het gaat om de ‘Cortina Azero AlleyCat’, een fietswedstrijd geïnspireerd op de wereld van New Yorkse fietskoeriers. De deelnemers troeven elkaar af met snelheid, behendigheid en tactiek.

"Deze alleycat is onderdeel van een landelijk evenement met wedstrijden in Rotterdam, Groningen en Zwolle", vertelt Erik Smeele van Stunned All Terrain Media, de bedenker van het evenement. "Zwolle heeft op zaterdag 13 april de eer om de eerste te zijn, Groningen en Rotterdam volgen respectievelijk één en twee weken later." "Het fenomeen alleycat is overgewaaid uit New York, waar fietskoeriers met gevaar voor eigen leven pakketjes rondbrengen. Ze gaan aan een taxi hangen om tempo te maken, schieten rakelings langs voetgangers en bepalen hun eigen regels", schetst Smeele. "Zo wild zal het er tijdens deze alleycat niet aan toe gaan, maar die New Yorkse sfeer dient wel als de grote inspiratiebron van de alleycats die nu ook steeds vaker in Nederland worden gehouden." Nederland kent inmiddels zelfs haar eigen alleycat-idolen. "In de ‘underground scene’ heb je een aantal bekende en succesvolle rijders. Twee van hen doen ook mee in Zwolle.

“Wie ook wil ervaren hoe het is om een fietskoerier te zijn, is van harte welkom om zaterdag 13 april mee te doen”, zegt Smeele. “Alle deelnemers krijgen een Cortina Azero te leen. De start en finish zijn bij Fiets ID, naast de Sassenpoort, in het centrum van Zwolle.” De fietsers krijgen een lijst met opdrachten mee. “Met alleen snelheid en brute spierkracht win je niet. Inzicht en tactisch vermogen zijn net zozeer nodig.

Artikel delen:
Reacties 5
  1. Ongelukje hoort erbij in die “scene” blijkbaar Arie. Hoeven we er dus ook niet om te treuren als we der eentje van de sassenpoort moeten peuteren. maar goed, jammer dat ik verhinderd ben. Had graag meegedaan.


    ⚠️ Meld

  2. Fietskoeriers hier in Zwolle gaan gerust op hun vrije zaterdag rondje Afsluitdijk doen heb ik mij laten vertellen.

    Echte sportfietsers! Dus ik waag mij er niet aan om mee te doen…


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.