Megakerk in school aan Rieteweg

Zwolle – De Vrije Evangelisatie Zwolle (VEZ) heeft principe-overeenstemming bereikt met Landstede Groep over de voorwaarden met betrekking tot de aankoop van het schoolgebouw van TalentStad aan de Rieteweg 12 in Zwolle. In de komende weken wordt dit akkoord op hoofdlijnen verder uitgewerkt in een overeenkomst. 

 

 

Als het allemaal doorgaat, wordt de VEZ in de komende zomer na afloop van het schoolseizoen de gelukkige eigenaar van dit schoolgebouw. Belangrijke ontbindende voorwaarde is dat de VEZ de financiering rond krijgt. In verband hiermee is gisteren tijdens de kerkdiensten van de VEZ een financiële actie onder de slogan ‘ons nieuwe huis staat voor de deur’ van start gegaan. Want er is nog twee miljoen euro nodig voor de aankoop, renovatie en inrichting van het pand aan de Rieteweg 12. Begin mei moet duidelijk worden of het benodigde geld beschikbaar is en de aankoop daadwerkelijk door kan gaan.

De VEZ is al geruime tijd op zoek naar een locatie voor een multifunctioneel VEZ-centrum, dat onderdak biedt voor al haar activiteiten. Het gebouw aan de Rieteweg 12 biedt hiervoor voldoende ruimte. De 1,5 hectare grote locatie biedt tevens ruimte om er op termijn een groot auditorium met meer dan 2.000 zitplaatsen te realiseren. Dat is voorlopig nog toekomstmuziek. De komende jaren blijft de VEZ met haar zondagse diensten nog in de naastgelegen WRZV-hallen. De locatie aan de Rieteweg 12 komt op het juiste moment, want de VEZ heeft van de gemeente Zwolle te horen gekregen dat zij het Deltiongebouw aan de Blaloweg 3 dit najaar moet verlaten om plaats te maken voor de Intratuin. De VEZ gebruikt dit Deltiongebouw al een aantal jaren voor haar kinder- en jongerenvieringen en andere doordeweekse activiteiten.  

 

De VEZ maakt een doorgaande groei mee van gemiddeld 8 tot 10% per jaar. Het is een jonge, actieve kerk en tweederde van de aanhang is jonger dan 40 jaar. Ruim 700 gemotiveerde vrijwilligers zijn betrokken bij de vele activiteiten van de kerk. De belangstelling voor de zondagse kerkdiensten in de WRZV-hallen, met momenteel ruim 3.000 bezoekers van de huidige twee identieke diensten om 9.30 uur en 11.30 uur, neemt nog steeds toe. Daarom wordt er nu al nagedacht over een een derde dienst in het weekend. Naast deze derde dienst moet het op termijn nieuw te realiseren auditorium meer ruimte bieden om de toename van bezoekers op te kunnen vangen.  

 

Het VEZ Centrum wordt een plaats voor ontmoeting, bezinning, gebed, aanbidding, onderwijs en toerusting. Een uitvalsbasis voor maatschappelijke betrokkenheid vanuit diaconale activiteiten en een ontmoetingsplaats voor de hele Zwolse samenleving en ver daaromheen. Levendig en bruisend van activiteiten voor en door alle leeftijdsgroepen. Kortom, een centrum dat meerwaarde geeft aan de stad Zwolle. 


Artikel delen:
Reacties 41
 1. Voltaire zei: “binnen 100 jaar is het christendom vergeten”.
  Binnen 50 jaar werden zijn huis en zijn drukpers gebruikt om bijbels te drukken.
  De kerk van God is een aambeeld waar al vele hamers op versleten zijn.


  Maak melding

 2. @hajo: Zo, heb je die Voltaire even mooi tuk. ;D

  Zo’n schoolgebouw op een industrieterrein is wel mooi symbolisch voor de kerk als indoctrinatiemachine voor kinderen.


  Maak melding

 3. TAK noord als kerk, wie had dat ooit gedacht haha..
  In de meest gure uithoek van Zwolle, het heeft wel wat.
  Desondanks kan ik mijn lach niet onderdrukken, tevens krijg ik van de benaming ‘megakerk’ ineens erg jeuk.
  Ondanks alles wens ik de initiatiefnemers veel geluk toe in dit wanstaltige pand, wat tien jaar terug al aan sloop toe was.  Maak melding

 4. indoctrinatiemachine voor kinderen

  Lekker positief…

  Ik denk dat de computer en tv thuis eerder voor die kwalificatie in aanmerking komen.  Maak melding

 5. Daar komen alle vooroordelen weer los… :'(
  Makkelijk prijsschieten vanachter het toetsenbord
  Helden!

  “Megakerk” klinkt inderdaad gruwelijk maar wil niet zeggen dat de mensen die zich daar inzetten hypocriet zijn.
  De mensen die ik daarvan gesproken heb, zijn oprechte mensen.
  Ook het filmpje geeft geen aanleiding om zulke gemakkelijke opmerkingen te maken!  Maak melding

 6. Hajo, ik begrijp je verwarring, maar had het over de reactie van rd. Ben hetmet je eens dat megakerk wel beroerd klinkt. Misschien wel vragen om reacties als ‘indoctrinatiemachine’. Bescheidenheid heeft nog nooit iets kapot gemaakt. Al weet ik niet wie het woord megakerk ervoor bedacht heeft.


  Maak melding

 7. Als het hier ging om een moskee of casino was er wel weer een referendum uitgeschreven. Als het om een kerk gaat vindt men alles goed.


  Maak melding

 8. Zo gaat dat in Zwolle Mike. Op het Kraenbolwerk staat al maanden een groot rood christelijk kruis.

  Wanneer dit bijvoorbeeld een teken van de Islam was geweest dan was het er nooit op deze manier gekomen.


  Maak melding

 9. Heb je gelijk in rd en dat is inderdaad niet helemaal eerlijk. Men heeft over het algemeen blijkbaar een wat onrustig gevoel als het over de islam gaat. Niet nodig, maar dat is inderdaad wel zoals het gaat. Niet alleen in zwolle denk ik.


  Maak melding

 10. Het woord MEGA kerk is door de Stentor er boven gezet en nu ook hier gebruikt en niet door iemand van de VEZ gezegd!!
  Verder zitten deze mensen al jaren eenvoudig in een sporthal,waar ze iedere zondag al in alle vroegte alles opbouwen en ’s middags alles weer afbouwen! Dus niks geen luxe of wat dan ook, Bovendien zijn ze al jaren met de gemeente in onderhandeling om een eigen plek hier in Zwolle te krijgen! Dat ze nu deze plek misschien mogen/kunnen kopen is ook geen luxe, maar noodzaak, want in het najaar moeten ze uit het Deltion College.


  Maak melding

 11. @mul

  Niet nodig

  Zeg dat maar tegen de christenen in moslimlanden
  Zodra die de vrijheid hebben die wij hier hebben kun je spreken over

  niet helemaal eerlijk
  Maak melding

 12. @hajo

  Je kunt als Christenen ook een beter voorbeeld geven i.p.v. je te verschuilen achter alibi’s want uiteindelijk wil ook de VEZ toch gods woorden van liefde verspreiden?


  Maak melding

 13. Hajo,

  Heb je zelf een idee bij wat eerlijk is? Wij hebben het met nederland te maken en naar mijn maatstaven is gelijke rechten eerlijk. Hier hebben we de handen om dat te realiseren.
  Vraag jezelf eens af: laat je de moed om elkaar eerlijk te behandelen zakken omdat het 3000 km verderop ook niet eerlijk is? of sta je sterk en blijf je het goede voorbeeld geven, ongeacht wat er gebeurd in oorlogsgebieden?


  Maak melding

 14. @elrey wat bedoel je met ” je te verschuilen achter alibi’s “?
  @elrey “de tussenstand m.b.t. het op orde krijgen van de financiering”???
  Geen idee, ik ben geen VEZ’er
  @mul

  Wij hebben het met nederland te maken en naar mijn maatstaven is gelijke rechten eerlijk.

  Precies dat is afgelopen als de islam het voor het zeggen heeft…
  Dan mag jij ook niet meer geloven wat je wil!


  Maak melding

 15. Hajo, begrijp ik goed dat jij je meer laat inspireren door het Oude Testament “oog om oog, tand om tand”? Ik vind je stelling nogal aanmatigend voor een representant van een geloof dat zijn leer decennialang (en vaak ook niet zachtzinnig) heeft verspreid met hulp van zendelingen en missionarissen.
  Kerk en vrede stelt in een analyse van christenvervolging in Irak, dat alle minderheidsgroeperingen het moeilijk hebben. Dat christenen extra vaak doelwit zijn van fanatieke groepen wordt toegeschreven aan de aandacht die dit genereert in het westen, dit in tegenstelling tot onderrukking van ons onbekende of minder sympathieke groepen.
  kerkenvrede.nl/index.php?module=actueleonderwerpen&onderwerp=249&PHPSESSID=c72a19f10c5a2e9ee78beb8aa769c102 Dat maakt het uiteraard niet minder erg of laakbaar.


  Maak melding

 16. Hajo, er zit een verschil in gelijke rechten geven en de macht weggeven. Met gelijke rechten ligt in een democratie de macht bij de meerderheid. Met meerderheid wordt bedoeld het aantal stemgerechtigden, dus burgers. Het aantal moskeeen heeft hier niets mee te maken. Komt er dus op neer dat de onrust bij de komst van een moskee, in tegenstelling tot die bij een kerk, niet in overeenstemming is met gelijke rechten, zoals in een democratie.


  Maak melding

 17. Is dit gebouw nou de vervanger van de wrzv of de vervanger van het oude deltion gebouw? Ik zie hier ondanks de grootte namelijk niet echt plek voor een grote samenkomst. Er is namelijk niet een dusdanig grote zaal als in de wrzv. Daarnaast is het een behoorlijk oud pand dat allang afgeschreven is en al tijden terug gesloopt had moeten worden.

  Ben benieuwd wat ze er nog van weten te maken.

  Talentstad leerlingen worden opgevangen in andere locaties van landstede begreep ik van de stentor.


  Maak melding

 18. @dame Oude Testament, welke stelling?

  @dame Christenen worden overal ter wereld vervolgd vanaf het begin van de jaartelling. Dit gebeurde zelfs door degenen die jij “zendelingen en missionarissen” noemt. In het bijzonder in islamitische landen worden ze vervolgd, zie ook de kaart op http://www.opendoors.nl – deze organisatie toont dat de extra aandacht vanuit het westen christenen in de gevangenis in deze landen juist vaak heeft bewaard voor verdwijning en marteling.

  @mul “macht weggeven” gebeurt zodra de meerderheid islamitisch is. Dan wordt de democratie afgeschaft en de sharia ingevoerd.


  Maak melding

 19. want de VEZ heeft van de gemeente Zwolle te horen gekregen dat zij het Deltiongebouw aan de Blaloweg 3 dit najaar moet verlaten om plaats te maken voor de Intratuin./quote]

  Komt er nu een intratuin bij?


  Maak melding

 20. Precies dat is afgelopen als de islam het voor het zeggen heeft…
  Dan mag jij ook niet meer geloven wat je wil!

  1) er zijn maar 1 miljoen moslims in Nederland, niet genoeg voor een meerderheid. Daarbij wil een groot gedeelte daarvan niet eens de shaira.
  2) als er al een meerderheid ontstaat en die wil wel de Shaira invoeren, is dat ook democtratie.
  3) dat gaat nooit gebeuren, niet moslims en moslims die helemaal niet de shaira willen invoeren, zijn met veeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel meer.


  Maak melding

 21. @hajo
  @mul “macht weggeven” gebeurt zodra de meerderheid islamitisch is. Dan wordt de democratie afgeschaft en de sharia ingevoerd.
  Dat is één van de aspecten van democratie, als de meerderheid die wil afschaffen, moet dat ook. Kun je heel vervelend vinden, maar als je daar tegen bent, ben je tegen democratie.


  Maak melding

 22. Ze zeggen wel eens drank maakt meer kapot dan je lief is , nou dat is met het geloof dito er zijn zoveel verschillende geloofsinstellingen en ze gunnen elkaar het licht in de ogen niet.Ze moeten heel veel moeite doen om de mensen naar de kerk te krijgen en in de derde wereld doet men verwoede pogingen om zieltjes te winnen.Maar als het erop aankomt worden alle zieltje veelal misbruikt onder het oog van wat ze noemen de lieve heer.


  Maak melding

 23. Tja, pieters. Zo kunje wel aan de gangblijven met het uitvergroten van negatieve zaken die er feitelijk jiet zoveel mee te maken hebben. Je gebruiktgeld toch en hecht waarde aan geld? Van geld kun je precies hetzelfde zeggen als dat jij zegt over het geloof.  Maak melding

 24. Dat klopt japser. Al is het natuurlijk de vraag of de sharia daadwerkelijk wordt ingevoerd. Momenteel is de moslimgemeenschap in nederland nog enorm in de minderheid en ik ben er persoonlijk helemaal jiet zo bang voor dat deze een meerderheid gaan vormen. Er zijn andere ontwikkelingen in de wereld die ikveel gevaarlijker vind. Amerika die op basis van leugens irak binnenvalt en daarmee honderdduizenden mensen vermoordt voor een andere reden dan mensenrechten of wereldveiligheid bijvoorbeeld. En bijna geen haan die er naar kraait. Sterker nog, we laten amerika nog dezelfde vinger in de pap hebben als voorheen.


  Maak melding

 25. Ik ben er ook totaal niet bang voor. Ze zullen nooit een meerderheid vormen denk ik. Maar zo wel, dan moet Nederland zich aanpassen 🙂


  Maak melding

 26. @hajo

  Ja, alibi’s.

  Een goed Christen verschuilt zich mijns inziens niet achter alibi’s. Ik bespeur een zekere onverdraagzaamheid jegens andere geloven bij jou, waarbij je overigens nogal generaliseert en ‘framed’, die je rechtvaardigt door te verwijzen naar onverdraagzaamheid richting Christenen in andere landen.

  (on)verdraagzaamheid kan nooit verklaard worden vanuit een geloof, slechts worden herleid tot persoonlijke mores van individuen.

  Precies dat is afgelopen als de islam het voor het zeggen heeft…
  Dan mag jij ook niet meer geloven wat je wil!

  Deze bewering kan voor meer geloven gelden dan alleen de islam…En nogmaals dat is geen gevolg van de religie maar aan de invulling die individuen geven aan hun eigen geloofsbelijding.


  Maak melding

 27. @ Mul ; jouw verhaal: “Er zijn andere ontwikkelingen in de wereld die ikveel gevaarlijker vind. Amerika die op basis van leugens irak binnenvalt en daarmee honderdduizenden mensen vermoordt voor een andere reden dan mensenrechten of wereldveiligheid bijvoorbeeld. En bijna geen haan die er naar kraait. Sterker nog, we laten amerika nog dezelfde vinger in de pap hebben als voorheen.”

  Vlak vooral de invloed van de fundamentele, conservatieve christenen in Amerika niet uit!

  En nu maar hopen dat de evangelisatieclubs in Nederland niet op die Amerikaanse manier tekeer gaan….

  Uiteindelijk draait het hier ook om de centen, en wie er met z’n vingertjes het beste bij kan.


  Maak melding

 28. @Bas-j:

  Talentstad is een vervanging voor het Deltion in eerste instantie, aangezien de VEZ uit het Deltion moet. In het Deltion zit nu oa alle zondagschool, en dat zijn heel wat lokalen.

  De diensten blijven tot 2018 in de WRZV. Het is de bedoeling om de laagbouw van Talentstad te slopen en daar een auditorium neer te zetten voor 2000-3000(?) bezoekers.


  Maak melding

Reageer