Jeugdtuinseizoen in Zwolle van start

Zwolle – Zwolse kinderen van 9 tot en met 11 jaar oud, die zich hebben aangemeld voor jeugdtuinen, gaan deze week voor het eerst aan de slag in een van de drie jeugdtuinen in Zwolle. Dit betekent een paar uur per week in eigen stukje tuin bezig zijn, het hele seizoen eigen groenten en bloemen zaaien of planten, onderhouden en oogsten. 

Alle kinderen van 9, 10 en 11 jaar oud hebben in februari een brief van de gemeente ontvangen. Daarin nodigt de gemeente hen uit om zich aan te melden voor één van de drie jeugdtuinen in Zwolle. Daar werken de kinderen twee keer per week na schooltijd een uurtje in hun eigen stukje tuin. De kinderen doen het op vaste dagen waarbij zij kunnen kiezen tussen de combinatie maandag/donderdag of dinsdag/donderdag, van 16.00 tot 17.00 uur. Zij tuinieren onder begeleiding van een tuinman van ROVA en een aantal vrijwilligers. De kinderen zaaien, planten en oogsten hun eigen groenten en bloemen. Alles wat in hun tuintje groeit en bloeit, kunnen zij mee naar huis nemen.

Kennis en ervaring meegeven

 

"Het mooiste van tuinieren met kinderen is toch wel het meegeven van kennis en ervaring in het omgaan met de natuur in combinatie met de beleving en verbazing die kinderen telkens weer hebben als zij zélf oogsten van wat zij gezaaid of geplant hebben. Elk jaar is dit onbeschrijfelijk mooi om te zien. Ook dit jaar houden we weer verschillende wedstrijden, zoals mooiste tuinbordje, grootste zonnebloem en de mooiste creatie van de creativiteitsmiddag. Zeker noemenswaardig is de positieve beleving die kinderen, ouders/verzorgers overgehouden hebben, ondanks dat ’t al vele jaren terug geweest is, met regelmaat spreken mensen ons hierover aan," aldus Paulus Geeve, een vrijwilliger van de jeugdtuin in Zwolle-Zuid. 

 

Zwolse jeugdtuinen


Al meer dan 35 jaar heeft Zwolle jeugdtuinen. Sinds vorig jaar organiseert ROVA de jeugdtuinen in opdracht van de gemeente Zwolle. Het jeugdtuinseizoen loopt van april tot oktober. Jaarlijks doen er ongeveer 350 kinderen mee aan de jeugdtuinen. Dankzij een uitgekiend teeltplan is er voor de kinderen gedurende het hele seizoen van alles te zien en te doen. Er zijn drie jeugdtuinen in Zwolle:

  • Tuin Stadshagen, aan de Oude Wetering ter hoogte van de molenwoningen.
  • Tuin Aa-landen/Holtenbroek, aan de Pergolesistraat.
  • Tuin Zwolle-Zuid, aan de Oude Deventerstraatweg (Oud-Schelle).

Meer informatie over jeugdtuinen is te vinden op website zwolle.nl/jeugdtuin en de activiteiten in de tuinen zijn te volgen via facebook.com/jeugtuineninzwolle. 

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer