Zwollenaren tevreden over parken

Zwolle –  Zwollenaren maken steeds meer gebruik van de (vele) parken in de Overijsselse hoofdstad. Ook het bezoek aan zogenoemde stadsrandgebieden is flink toegenomen. De bewoners zijn tevreden over ‘hun’ parken en groengebieden. Zwolle werkt actief aan een verdere verbetering van (bezoek aan) de groenzones in de stad.

 

Het toegenomen gebruik van parken en stadsrandgebieden en de tevredenheid van de gebruikers blijkt uit het Bewonersonderzoek Groen dat Zwolle heeft gehouden. Zo’n onderzoek is in 2005 ook al eens gedaan, vandaar dat de gemeente bezoek- en waarderingcijfers ook echt kan vergelijken. Bezocht in 2005 nog 87 procent van de Zwollenaren wel eens een park, uit het laatste onderzoek (2012) komt een percentage van 90 procent. Vorig jaar ging 86 procent van de Zwollenaren wel eens naar stadsrandgebieden, in 2005 was dat 77 procent.

Erkenning

Zwolle ziet in het toegenomen bezoek en de goede waardering erkenning voor de recente aanpak van parken – bijvoorbeeld Park Eekhout en Park de Wezenlanden – en van de stadsranden. Daarbij is vooral de toegankelijkheid en kwaliteit verbeterd. Andere factoren die bijdragen aan de grotere beleving van het Zwolse groen kunnen de economisch mindere tijden zijn – waardoor vaker gekozen wordt voor recreatie dicht bij huis – en de tendens dat jongeren door gebruik van sociale media elkaar vaker in de openbare ruimte ontmoeten.

 

Ideeën

Onder meer uit het onderzoek komen nog ideeën van Zwollenaren naar voren om het verblijfsplezier in de stedelijke groengebieden te vergroten. Het gaat dan met name om meer zitmeubels, meer horeca- en andere leisureinitiatieven. De gemeente blijft zoeken naar mogelijkheden om, binnen de eigen mogelijkheden of in samenwerking met partners in de stad, de groengebieden in en om de stad zo aantrekkelijk mogelijk te houden.

 

Internet

Het volledige onderzoek is na te lezen op de site van de gemeente zwolle (www.zwolle.nl): 

 

http://www.zwolle.nl/beleid/cijfers-onderzoeken/onderzoeksdatabank/Onderzoek-Groen-en-Recreatie-2012.htm

Artikel delen: