SWZ voert inkomensafhankelijke verhuur in

Zwolle – SWZ heeft een besluit genomen over de huurverhoging die per 1 juli 2013 ingaat. Nog meer dan in voorafgaande jaren is de huurverhoging nauw verbonden met het beleid van de regering in Den Haag. Woningcorporaties moeten de komende jaren forse heffingen betalen. De regering gaat uit van een minimale huurverhoging van 4% en wil om het eigen woningbezit te bevorderen de huren inkomensafhankelijk verhogen.
 
De rijksheffingen lopen voor SWZ de komende jaren op naar een afdracht van ruim 5 miljoen euro per jaar. SWZ is een woningcorporatie die nog volop wil investeren in Zwolle. Denk aan wijkvernieuwing in Dieze-Oost, Holtenbroek, Ittersumerlanden en de Pierik. Maar ook aan energiebesparing, onderhoud en het bouwen van nieuwe woningen. De inkomsten van de verkoop van woningen leverde de afgelopen jaren minder op dan verwacht.  SWZ heeft zelf een eerste reorganisatie achter de rug waarbij een besparing op eigen kosten is gerealiseerd. Deze besparing en de inkomsten van verkoop zijn niet voldoende om aan de opgaven te voldoen en om de rijksheffingen te betalen. Daarom is SWZ dan ook gedwongen om de huren te verhogen.

SWZ past het rijksbeleid in 2013 toe. Dit betekent dat voor huurders met een inkomen tot € 33.614 de huur met 4% wordt verhoogd. Dit is 1,5% meer dan de inflatie. Voor huurders met een inkomen tussen € 33.614 en € 43.000 geldt een huurverhoging van 4,5%. Huurders met een inkomen boven € 43.000 krijgen een huurverhoging van 6,5%. Uitzonderingen worden gemaakt voor woningen die tijdelijk worden verhuurd. Vorig jaar bedroeg de gemiddelde huurverhoging 2,3% bij SWZ en kon voor een aantal complexen nog een huurverhoging van 1% worden gehanteerd. Gezien de hoge afdrachten aan het rijk en de opgaven voor SWZ in Zwolle is dat niet meer mogelijk. SWZ heeft op tijd de gegevens van de Belastingdienst ontvangen. Circa 20% van de huurders had in 2011 een huishoudinkomen boven € 33.614. In die gevallen wordt een verklaring van de Belastingdienst meegestuurd met de huurverhogingsbrief. De huurders ontvangen eind april bericht over de huurverhoging die per 1 juli 2013 ingaat. Vervolgens wordt een zogenaamde hardheidsclausule geïntroduceerd, waarbij voor mensen wiens inkomen na 2011 is gedaald de huurverhoging kan worden aangepast. De huurdersbelangenvereniging van SWZ, De Woonkoepel, is tegen inkomensafhankelijke verhuur en heeft een negatief advies afgegeven. Dit heeft vooral ook te maken met de lastenontwikkeling voor huurders. Alles wordt duurder. Ook SWZ maakt zich zorgen over de hoge lasten van huurders. Op de ledenvergadering van de Woonkoepel heeft SWZ directeur Eddy Veenstra dan ook voorgesteld om voor de volgende jaren (vanaf 2014) nieuwe langjarige afspraken te maken met de Woonkoepel. Welke investeringen gaat SWZ doen en welke huurverhoging hoort hier dan bij. Het overleg hierover met de Woonkoepel wordt nog deze maand gestart.

Artikel delen:
Reacties 11
 1. Ik neem aan dat dit een eenmalige verhoging is, en niet dat er jaarlijks zulke percentages bij je huur bij gaan komen??? Want dat kan ik dan weer niet opmaken uit het stuk…en dat zou ik wel schandalig vinden!


  ⚠️ Meld

 2. Mijn bezwaar kunnen ze tegemoet zien. Ik ben faliekant tegen, zeker omdat het mijn eigen portemonnee raakt. Ik wordt wel geacht meer huur te betalen om scheefwonen tegen te gaan maar daarentegen wordt het voor mij als starter moeilijk(er) om een hypotheek te krijgen/ huis te kopen. Daarnaast kan natuurlijk het argument worden aangevoerd dat mijn privacy in het geding is aangezien SWZ nu beschikking krijgt over mijn inkomen…Ik ben benieuwd hoeveel mensen bezwaren gaan indienen en wat de bijhorende chaos wordt en of er (gezamelijke) rechtzaken komen


  ⚠️ Meld

 3. Robert Bos,

  als jij meer gaat betalen betekend dat je ook meer verdient, echt niet meer dan logisch dat jij 2,5 procent meer als de rest moet inleveren, lekker hypocriet weer.

  Het is crisis behalve voor Robert Bos, want in zijn ogen is kan iedereen neervallen en kapot bezuinigd worden behalve hij zelf


  ⚠️ Meld

 4. Er moet iets gebeuren, en dit is een stap. Ja er zijn meer stappen nodig, maar hier op tegen zijn, is typisch nimby-gedrag.


  ⚠️ Meld

 5. En als ik dan mijn baan verlies gaat dan de huur weer naar beneden of word ik dan gedwongen om te gaan verhuizen……..
  Eigen woningbezit bevorderen……tja als ik naar de bank ga voor een hyptheek….kan ik waarschijnlijk net genoeg lenen voor een caravan……
  Waar gaat dit heen…..boodschappen inkomensafhankelijk maken…..ze verzinnen de gekste dingen om geld te genereren……..  ⚠️ Meld

 6. Geldt deze huurverhoging ook voor de mensen die al in de vrije sector woningen zitten van SWZ.( gelibialiseerd )
  Dus die al een hogere huur betalen en geen enkel recht op huursubsidie hebben.
  Want als dit zo is, komt het wel heel erg hard aan!  ⚠️ Meld

 7. Jaja het is hier nog erger dan in Griekeland.. via de omwegen de burger leegzuigen en de centjes op die manier weg halen…
  Lang leve Democratie!!!


  ⚠️ Meld

 8. Ik woon in een woning van Altera vastgoed als huurder in zuid en ga deze maand met AOW moet flink inleveren .Nu is het mijn vraag of deze vastgoed belegger de regels ook handhaaft want is ook een vrije sector verhuur.


  ⚠️ Meld

 9. In antwoord op een aantal vragen:

  – Privacy is niet in het geding, woningcorporaties krijgen enkel een antwoord op de vraag of een huurder teveel verdient (dus alleen een ‘ja’ of een ‘nee’). Verdere info wordt niet verstrekt.

  – De 4% is eenmalig. Ieder jaar stijgt de huur met een percentage gelijk aan de inflatie (dit jaar 2,5%) Verschil is dat dit jaar daar nog eens 1,5% verhoging vanuit de regering bijkomt: bij elkaar dus 4%. Voor mensen die teveel verdienen voor een sociale huurwoning liggen deze percentages nog iets hoger.

  – Mensen met een geliberaliseerde huur krijgen alleen de verhoging van 4%. Het maakt dan niet uit hoeveel je verdient omdat je simpelweg niet in een sociale huurwoning zit.  ⚠️ Meld

 10. Normaal gesproken vind ik het een prima principe. De sterkste schouder draagt de zwaarste last, zo hoort het.
  Bij huurwoningen vind ik het echter wel twijfelachtig. Zoals robert Bos al aangeeft, is het verkrijgen van een hypotheek erg moeilijk. Door de wijze waarop de arbeidsmarkt is ingericht, maar ook de manier waarop hypotheek verstrekkers omgaan met aanvragen. Daarnaast is het doorgroeien in een ruimere huurwoning ook een meerjarenplan.
  In principe is het aan de woningbouwcoörperatie om een goede doorstroom te creëren. Wanneer dit niet lukt, moet je niet hogere huurprijzen vragen voor dezelfde woning. Wanneer je twee pond vlees bij de slager besteld en hij zegt nog mnaar een pond te hebben, dan ga je toch geen twee pond vlees betalen voor dat ene pond?


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.