Nieuwe dimbare verlichting in binnenstad Zwolle

Zwolle – De openbare verlichting in de binnenstad is, op enkele masten na, in de afgelopen jaren geheel vervangen door dimbare verlichting met wit licht. Het gaat om circa 250 klassieke armaturen en circa 650 moderne armaturen. Woensdagmiddag legde wethouder Filip van As de laatste hand aan de verlichting aan de Thorbeckegracht.

 

10-04-2013_nieuwe_zwolse_straatverlichting-flip_van_as_03.jpg

 

In 2005 heeft de raad ingestemd met de uitvoering van de vernieuwing van de openbare verlichting in de binnenstad. Voorafgaand is met alle belanghebbende partijen in de binnenstad uitvoerig over de vormgeving van de armaturen en masten gesproken. De keuze is gevallen op de armaturenreeks Metronomis van Philips. Tijdens de uitvoering van de eerste fase is de raad gevraagd om deze keuze te heroverwegen voor de woonstraten in de binnenstad en te kiezen voor een klassieke vorm. Uiteindelijk is voor deze locaties met alle belanghebbende partijen gekozen voor het nu gebruikte armatuur van De Nood op de gietijzeren "Haagse" mast of aan de klassieke wandarm. In het voorjaar van 2011 heeft de raad hiermee ingestemd en de benodigde middelen ter beschikking gesteld.

 

10-04-2013_nieuwe_zwolse_straatverlichting-flip_van_as_02.jpg

 

10-04-2013_nieuwe_zwolse_straatverlichting-flip_van_as_04.jpg

 

10-04-2013_nieuwe_zwolse_straatverlichting-flip_van_as_01.jpg 

De nieuwe verlichting levert geen energiewinst op omdat er meer lichtpunten zijn gekomen dan voorheen. Wel komt deze verlichting de veiligheid in de binnenstad ten goede. De nieuwe, witte verlichting geeft veel meer licht en zorgt voor een goede kleurherkenning. Daarnaast zijn de lampen dimbaar. Wanneer er veel uitgaanspubliek in de binnenstad is wordt de verlichting van 60% naar 80% tot 100% gezet.
Artikel delen:
Reacties 2
  1. Een van mijn verre voorouders schijnt lantaarnopsteker te zijn geweest in Zwolle, wat een verbetering sinds toen!
    Jammer dat ze het niet energiezuiniger hebben kunnen maken. Maar uitstraling is lett. en fig. erg belangrijk in onze binnenstad


    ⚠️ Meld

Reageer