Chinese begraafplaats op Kranenburg

Zwolle – In Zwolle is het eind dit jaar mogelijk om begraven te worden volgens de Chinese tradities. Op Kranenburg wordt een Chinese begraafplaats gerealiseerd. De aannemer begint volgende week met het aanleggen van dit gedeelte. 

Wethouder Filip van As en de voorzitter van het landelijk Chinees sprekend orgaan, de heer Li, verrichtten donderdag de officiële starthandeling. Aanwezigen hadden de mogelijkheid om op voorhand een graf of urnennis te kopen. Vanuit de lokale Chinese gemeenschap is aangegeven dat er landelijk behoefte aan een Chinese begraafplaats is. Aan deze wens komt de gemeente Zwolle tegemoet. Bij het ontwerp voor de Chinese begraafplaats is rekening gehouden met de wensen vanuit de Chinese gemeenschap. De begraafplaats ligt op een zonnig en licht gedeelte en de graven hebben uitzicht over water. Ook is er een pagode en eigen toegangspoort. Daarnaast kunnen de graven voor onbepaalde tijd worden uitgegeven.

Er worden ook nissen voor urnen gemaakt. Naar verwachting kunnen de eerste graven en urnennissen eind 2013 in gebruik worden genomen. Belangstellenden hebben nu al de mogelijkheid om op voorhand een graf of urnennis te kopen. Wie dit voor 1 oktober 2013 doet ontvangt een korting van € 1000,- per graf of € 500,- per urnennis. In totaal worden er 230 graven aangelegd. Inmiddels zijn er 70 graven en 4 urnennissen uitgegeven.

Artikel delen:
Reacties 20
 1. Op een zonnige open plek, aan het water.. hmm, en de niet chinezen kunnen zeker op de minder mooie plekjes begraven worden, voor mij is iedereen gelijk en vind ik dat er geen onderscheid moet bestaan tussen wel of niet chinees.


  Maak melding

 2. Geert, ik woon pas sinds 2009 in Zwolle en ben nog nooit op deze begraafplaats geweest dus ook daar was ik nog niet over ingelicht.
  fijne avond.


  Maak melding

 3. Geen onderscheid maken? Ach in onze eigen cultuur kennen we toch ook Katholieke, Christelijke en algemene begraafplaatsen? dus zo vreemd is het niet.


  Maak melding

 4. @ chaotik

  Dat zeg ik niet.
  Ik ga uit van het gemiddelde gelovigen onder de turken!
  En dat is bijna een feit!

  @turkseZwollenaar
  Jammer dat je je huiswerk niet hebt gedaan alvorens je deze reactie hebt geplaatst!

  @Observer

  Je benoemd in je reactie de Nederlandse geloven!
  Die zijn in dit land normaal! Boedisme Hindoeïsme en de Islam zijn geloven die niet thuishoren hier! Dit is namelijk Nederland! Het land waar de NEderlandse geloven thuis horen! En niet de uitheemse!  Maak melding

 5. Lol. Geert schrijft:

  Ik ga uit van het gemiddelde gelovigen onder de turken!
  En dat is bijna een feit!

  Sterker nog: Niet bijna, maar volkomen. De volgende vragen blijven echter over: Wat is het feit, wat zegt dat en wat heeft dat met een Chinese begraafplaats van doen.


  Maak melding

 6. @Geert Het vermogen van Nederland om nieuwe minderheidsgroepen in de samenleving op te nemen heeft ons land in het verleden geen windeieren gelegd.
  uit Schuyt en Taverne

  Enkele constanten van de Nederlandse cultuur kwamen ook in de periode 1948-1973 tot uitdrukking. Het is zeer verleidelijk om de relatie tussen welvaart en tolerantie, die zo kenmerkend is geweest voor de Gouden Eeuw, ook toepasselijk te achten voor de Gouden kwarteeuw van economische voorspoed die in dit boek wordt beschreven. Veel hangt af van wat dan onder het begrip tolerantie wordt verstaan: de omgangsoecumene van de zeventiende eeuw, de vrijheidsrechten van de achttiende eeuw of de keurige spelregels, waarmee volgens de beschrijving van Lijphart de elites van de zuilen elkaar in de twintigste eeuw bejegenden? (…) Structureel echter bleef de bereidheid tot samenwerken tussen verschillend geor├źnteerde levensbeschouwelijke groepen, tussen werkgevers en werknemers en tussen verschillend gerichte politieke partijen. Dit is een uitvloeisel van een lange traditie die ook al in de andere ijkpunten, 1650 en 1900, werd gesignaleerd. Nederland is een vergaderland en een discussiecultuur gebleven.  Maak melding

 7. Je benoemd in je reactie de Nederlandse geloven!
  Die zijn in dit land normaal! Boedisme Hindoeïsme en de Islam zijn geloven die niet thuishoren hier! Dit is namelijk Nederland! Het land waar de NEderlandse geloven thuis horen! En niet de uitheemse!

  Welke geloven dan wel?
  Jodendom? Uit het Midden-Oosten
  Christendom? Uit het Midden-Oosten

  Nederlandse geloven, laat me niet lachen gast! Als je dat echt heel strikt wil doorvoeren, dan ook de Katholieke kerken en Joodse tempels dicht. Dan hou je alleen wat (niet eens alle) van het protestantisme afgeleide kerken over. En zelfs dat is dubieus, omdat die ook niet hier hun oorsprong hebben.

  On-topic.
  Mooi dat Nederlanders met Chineze afkomst op hun eigen manier begraven kunnen worden. Dat zou voor iedereen mogelijk moeten zijn.


  Maak melding

 8. Gezien het feit dat onze Europese samenleving de laatste twee duizend jaar is gebouwd op een christelijke fundatie, geef ik Geert gelijk.


  Maak melding

 9. Europese samenleving van de afgelopen 2000 jaar? Opgebouwd op een christelijke fundatie? Onderbouw dat eens dan bart2?

  LOL@schreeuwGEERT:D


  Maak melding

 10. Geert draait net als zijn grote voorbeeld volledig door. Wat is er nu weer mis met een speciale begraafplaats voor chinezen?

  Dit is namelijk Nederland! Het land waar de NEderlandse geloven thuis horen!

  Zucht….. >:(


  Maak melding

 11. @Bart2 aangezien Bonifatius nog in 754 werd vermoord omdat ze in Friesland niks wilde weten van het Christendom is 2000 jaar wel heel ruim. Komt nog eens bij dat tijdens de Middeleeuwen er nauwelijks groei was dankzij de Christelijke kerk en pas bij de Verlichting, waar de kerkelijke macht begon af te nemen, de groei weer doorzette. Europa is zoals ze is ondanks het Christendom, niet dankzij.


  Maak melding

 12. Helemaal met je eens suze, het bericht gaat over een chinese begraaf plaats en men begint hier weer over het christendom en de islam pfff. mooi dat de chinese gemeenschap hun geliefden op hun manier kunnen begraven.


  Maak melding

Reageer