CU en D66 willen levendig architectuurklimaat

Zwolle – In 2012 presenteerden Gerdien Rots van de ChristenUnie (CU) en Sonja Paauw van D66 het initiatiefvoorstel "Bouwen aan een Zwolse architectuurnota" met als doel de kwaliteit van de stad verder te versterken door architectuur. Nu is ook de beslisnota af. De gemeenteraad besluit Maandag 22 april of Zwolle klaar is voor een visie op architectuur. 

 

Aanleiding voor het initiatief was het ontbreken van een visie op architectuur. En dat is een gemiste kans, vinden Sonja Paauw en Gerdien Rots, want "hoe de stad eruit ziet is belangrijk voor iedereen. Architectuur is een wezenlijk en tastbaar onderdeel hierin." Een Zwolse Architectuurambitie moet straks volgens beide partijen bijdragen een levendig architectuurklimaat waarin professionals en burgers een actieve rol spelen. Zo zorgt een levendig architectuurklimaat ervoor dat inwoners meer betrokken worden bij de ruimtelijke kwaliteit van gebouwen en objecten. In de architectuurvisie zoals ChristenUnie en D66 voor ogen hebben, benoemt de gemeente hoe zij een levendig architectuurklimaat wil stimuleren.

De doelen die ChristenUnie en D66 willen bereiken met een architectuurnota zijn: het stimuleren van het openbare debat, het  kennisniveau en de betrokkenheid van bewoners, het vergroten van de ruimtelijke kwaliteit, het versterken van de Zwolse identiteit, gewenste uitstraling en leefbaarheid, het creëren van een levendig architectuurklimaat en het vergroten van de aantrekkelijkheid van de stad voor bewoners, bedrijven en bezoekers.

 

Architectuur is overal om ons heen. Iedere vierkante meter in Nederland is ingericht en vormgegeven. Om iets te zeggen over architectuur hoef je geen architect te zijn. Iedereen heeft wel een gevoel bij een gebouw of plek, iedereen is expert, iedereen kan meepraten over architectuur! (Bron: Nai)


Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

11 gedachten over “CU en D66 willen levendig architectuurklimaat”

  1. Zeer wenselijk!!! Projectontwikkelaars, (moderne)architecten maar ook stedenbouwkundige ambtenaren van de gemeente hebben al veel te lang het alleenrecht gehad om de (historische) stad te mogen vormgeven. En al te vaak hadden ze de Welstandscommissie op hun hand.

  2. Ik ben helemaal voor, maar hoop dat de ‘alles-moet-bij-het-oude-blijven’-schreeuwers niet de overhand krijgen in zo’n debat.

  3. Prachtig allemaal, als puntje bij paaltje komt mag “de burger” wel meepraten, maar heeft uiteindelijke niets te vertellen en winnen de economische motieven van projectontwikkelaars het altijd want
    het moet allemaal wel betaalbaar blijven.

  4. Lekker sociaal weer Japser, (als sommige mensen zich overheerst voelen is dat hun probleem) Zullen ze blij mee zijn in landen zoals Libië met zo,n opmerking van jou.

  5. @E.wold dat was niet richting Libië, dat was richting de steek onder water van Observer. Maar dat gaat helemaal off-topic.

    Mijn punt was, dat ik hoop dat inspraak van de burgers zorgt voor toffere architectuur, en niet dient als veto tegen alles wat anders is.

  6. Gemeenteraad grijp je kans en stel eisen aan de nieuwe bebouwing
    op Voorst aan het zwarte water.
    Een lelijke schreeuwende doos of zoiets fraais als Deltion

  7. Nee Japser, ik gaf Libië als voorbeeld. Lezen. Het ging mij om jou antwoord jegens Observer. als sommige mensen etc. Wie de schoen past. Dit off- topic natuurlijk. inspraak is goed, samen-werking zoals nu gaat gebeuren is veel beter.

Reacties zijn gesloten.