Bijzondere fotolezing van Paul Harmens

Zwolle – Donderdagavond was er een bijzondere lezing in het Historisch Centrum Overijssel. Een fotoverslag van vele bijzondere foto’s die er bewaard zijn gebleven vanuit de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast foto’s in het heden hoe het er nu uitziet op diezelfde plaats in Zwolle. Het is bijzonder te weten dat er zoveel foto’s bewaard zijn, in de oorlog had men hoegenaamd  geen fototoestel. Daarom is het ook zo uniek dat er vanuit vele hoeken binnen en buiten Zwolle foto’s opduiken die de ellende en het grote leed van de oorlog vertellen en het voor het nageslacht zo dichtbij
brengen.

zwollewo2.jpg
Diezerstraat
Op de facebookpagina van Zwolle in de Tweede Wereldoorlog  is een mooi overzicht te zien. In het privebezit van Paul Harmens en ook in de collecte van het HCO is een breed overzicht van foto’s en papieren die vertellen van bominslagen, koelbloedige doodschieten van vele mensen, joden die weggevoerd werden naar de diverse kampen, van onderduikers, de kledinguitgifte, bruggen die gebombardeerd zijn. Teveel om op te noemen.

Nu het weer bijna 4 / 5 mei is, komt de oorlog weer terug, voor sommigen is dat nog een stil verdriet. Kinderen en kleinkinderen die hun broers, zussen, ouders, grootouders zijn verloren, de verhalen en het verdriet leeft voor velen nog steeds. Er is in Zwolle veel, erg veel gebeurd en dat kwam vanavond bij velen goed binnen. De zaal was vol, een mooie opkomst van ruim 140 mensen. Er waren een aantal bijzondere gasten die vertelden van hun belevenissen in de oorlog, de ellende en ook de vreugde met de bevrijding. Verhalen van de kinderen, de ouders. Oorlog is geen historie, het is voor veel mensen nog een dagelijks verdriet. En herdenken, gedenken, is uit een groot respect voor alles wat is gebeurd dat nog ieder jaar nodig. Op 25 april is er een herhalings avond, door opgave bij het HCO kunt u erbij aanwezig zijn.

Artikel delen:
Reacties 2
  1. Hartelijk dank voor de juiste weergave van de avond. Een avond vol emotie en verhalen , met speciale mensen oa kinderen van verzetsmensen, kinderen van mensen die omgekomen zijn en kinderen met foute ouders.

    Ik wil Marleen Stoel bedanken voor haar positieve bijdragen in deze.


    ⚠️ Meld

Reageer