Zwolle krijgt opleiding voor maken van ‘apps’

Zwolle – Internetbureau 3Media en mbo-school Landstede hebben een opleiding opgezet voor de ontwikkeling van applicaties. 3Media constateerde dat in het bedrijfsleven een groeiende vraag bestaat naar mensen die zijn gespecialiseerd in het bouwen van applicaties, waarin Landstede nu met de driejarige opleiding applicatie-ontwikkelaar gaat voorzien.
Apps zijn vooral bekend van smartphones, maar zijn er in veel meer soorten en maten. Ze lopen uiteen van Angry Birds tot Notepad en van real-time processen in de luchtverkeersleiding tot het elektronische betalingsverkeer en webapplicaties. Wereldwijd maakt de ontwikkeling van applicaties een onstuimige groei door. Het Zwolse internetbedrijf 3Media zag en ondervond zelf dat IT-bedrijven in de regio moeite hebben om gekwalificeerde applicatie-ontwikkelaars te vinden, en benaderde onderwijsorganisatie Landstede met de vraag of ze samen in die leemte zouden kunnen voorzien. Dat is gelukt; volgend schooljaar begint Landstede met de opleiding applicatie-ontwikkelaar, die drie jaar duurt en mbo-niveau vier heeft.

Volgens Dick Dekker, oprichter van 3Media, voorziet de nieuwe opleiding in een sterke behoefte. “Als het gaat om IT-functies, zien wij een toenemend belang van ontwikkelfuncties. Niet voor niets weet tegenwoordig iedereen wat een ‘app’ is. Wij voorzien dat het ontwikkelen van applicaties een nog grotere vlucht gaat nemen. Dat zien we nu al terug in de opdrachten die opdrachtgevers bij ons neerleggen.” Een belangrijk aspect van de opleiding is het opdoen van praktijkervaring in het bedrijfsleven. Volgens Dekker is het zaak dat studenten dat tijdens de opleiding doen, met praktijkopdrachten die hun toekomstige werk  reflecteren. “Studenten maken hier straks, net als in een bedrijf, dagen van acht uur. Dat lijkt misschien best heftig, maar dat betekent wel dat ze daarna echt vrij zijn en niet nog eens huiswerk hoeven te maken. En wat is er nu leuker voor studenten dan al tijdens de opleiding met twee benen in de werkelijkheid van de beroepspraktijk te staan?”
Op donderdag 25 april wordt bij Landstede MBO in het IT Performance House aan het Stadionplein 12 in Zwolle een extra informatieavond gehouden over de nieuwe opleiding. Docenten en professionals uit de ICT-wereld zijn aanwezig om vragen van aspirant-studenten en hun ouders te beantwoorden. Parkeren op loopafstand kan gratis bij Landstede aan het Dokterspad.
Artikel delen:
Reacties 14
 1. Hier ben ik heel erg niet blij mee. Applicatie Ontwikkelaar is op zijn minst een HBO baan. Als ze het nu gaan verwateren met MBO-ers, hebben de werkgevers weer een excuus om de salarissen te bevriezen.


  ⚠️ Meld

 2. Je hebt natuurlijk apps en apps. Het lijkt me dat het onderscheid tussen ‘mbo-apps’ en ‘hbo-apps’ wel te maken is. Ik mag toch hopen dat werkgevers dat verschil ook zien.


  ⚠️ Meld

 3. Als een bedrijf op zoek is naar juniors die mobile apps moeten maken en ze hoeven de mbo-ers 500 euro in de maand minder te betalen, kunnen de hbo-ers naar de klus fluiten.


  ⚠️ Meld

 4. Niet om vervelend te willen zijn. Maar waar heeft een bedrijf duurder betaalde hbo-ers dan voor nodig, als een mbo-er het ook kan?

  Je kan toch niet zeggen de een mbo-er een bepaalde markt niet mag betreden, omdat de hbo-er zich dan niet meer kan onderscheiden? Mijns inziens moet die hbo-er er zelf voor zorgen dat ie onderscheidend is en zijn surplus aan loon waard is.


  ⚠️ Meld

 5. Helaas zijn de inhuurders van bedrijven nauwelijks op de hoogte van de pluspunten die HBO-ers hebben. Een MBO-er bouwt je app, een HBO-er denkt met je mee.


  ⚠️ Meld

 6. Wat een negatieve reacties zeg.
  Het wordt tijd dat mensen hier uit die hokjesgeest komen.
  Ik vind het een geweldig initiatief.

  De laatste jaren zijn de MBO opleidingen op het gebied van applicatie ontwikkeling te triest voor woorden.

  Eindelijk een partij die dit oppakt en MBO studenten gaat leveren die echt kunnen programmeren..Super!
  Talent zit overal!!


  ⚠️ Meld

 7. @Japser, de overstijgende blik van een HBO-er is blijkbaar minder vraag naar. Slimme scholen verwateren het MBO met het HBO. Binnenkort zijn er verkorte HBO opleidingen zonder bachelor gradatie speciaal ontwikkeld voor de vraag van de arbeidsmarkt voor het omscholen van personeel omdat zij al in HBO-functies werken. Als je de functie van een applicatiebeheerder down-grade naar alleen apps ontwikkeling dan hou je vanzelf een MBO-functie over die dor een HBO-er wordt aangestuurd. Hetzelfde zie je in andere sectoren. ben wel bang dat het de kwaliteit gaat beinvloeden


  ⚠️ Meld

 8. Er ook wel eens aangedacht dat een mbo-er ook kan doorstuderen?
  Wat is nou daadwerkelijk het probleem?

  Zo ingewikkeld is het niet:

  @1ejohn, “….een ‘downgrade’ van applicatiebeheer naar applicatieontwikkelaar…”???….waar is nou die overstijgende blik?

  @Japser, “….Applicatie Ontwikkelaar is op zijn minst een HBO baan….”
  Plaats jezelf nou niet meteen op een voetstuk! Ontwikkeltalent zit overal en bovendien zijn ook mbo studenten met een ambitie om door te studeren.

  Wellicht moet het HBO zich achter de oren gaan krabben en de lat zelf wat hoger gaan leggen. Dat bovenstaande jaloerze gejank getuigd niet echt van ‘meedenken’ van een Hbo-er, zoals Japser dat noemt in een eerdere post…….


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.