Zwolse scholen voorop met combinatie ondernemen en studeren

Zwolle – Om de combinatie studeren en ondernemen beter op elkaar te laten aansluiten wordt op donderdag 25 april als afsluiting van het Starters ABC bij AOC De Groene Welle de Zwolse Topondernemersregeling officieel gelanceerd. Deze regeling is ontwikkeld door de Zwolse onderwijsinstellingen Landstede, Deltion, Cibap, Groene Welle en Windesheim in samenwerking met de gemeente Zwolle en de Kamer van Koophandel Oost Nederland.
 
Onder de studenten in Zwolle bevinden zich veel ondernemers en worden ondernemingen opgestart waarvan sommigen zeer succesvol zijn. De combinatie ondernemen en studeren blijkt in de praktijk niet eenvoudig te zijn en er zijn zelfs voorbeelden van student ondernemers die genoodzaakt zijn om hun studie te staken. De student ontvangt uiteindelijk geen diploma/kwalificatie voor de arbeidsmarkt  en voor een onderwijsinstelling worden de rendementscijfers negatief beïnvloed.

 
Met de Topondernemersregeling (die te vergelijken is met de Topsportregeling) moet een student bij toekenning zonder belemmering in staat zijn om bedrijf en studie succesvol te kunnen combineren. Zwolle loopt hiermee voorop ten opzichte van de rest van Nederland.
Het is voor de economische ontwikkeling van een regio belangrijk dat er ondernemerschap aanwezig is en dat er ook sprake is van nieuwe aanwas (starters). Vanuit landelijke ervaringscijfers blijkt dat een groot deel van de gestarte bedrijven binnen 5 jaar alweer stopt, soms vrijwillig maar in een groot aantal gevallen ook vanwege een faillissement. De maatschappelijke kosten hiervan zijn hoog. Alleen al hierdoor is het van belang om er voor te zorgen dat er meer succesvolle starters komen en daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen.
Artikel delen: