Op zoek naar sporen U2 in Nederland

Zwolle – Zwolle figureert in de film ‘Quest For U2’, die op zondag 28 april eenmalig te zien is bij Filmtheater Fraterhuis in Zwolle. Een film over de sporen die de legendarische band achterliet in Nederland. Regisseur Jolande van Baardewijk en ‘rockdominee’ Jan Andries de Boer zijn aanwezig.
Baardewijk filmde een zoektocht naar de sporen die U2 in Nederland heeft  achtergelaten in de afgelopen drie decennia. Toen De Boer in 2005 een concert van de Ierse band U2 bezocht, ontstond zijn bevlogenheid voor de band: ‘een heilig moment’. Een bevlogenheid die hij wilde delen met anderen. In deze film ontmoet de rockdominee gitarist Pieter Vernhout, zanger en schrijver Jochem van Es en fotograaf Arne de Knegt, die meewerkte aan de 360°-tournee van de band. Verder bezoekt De Boer rabbijn Soetendorp, die Bono ontmoette, laat hij zijn kennis bijspijkeren door popjournalist Bert van de Kamp en leidt politicologe Monique Samuel hem rond op een Coexist-tour door Groningen.

 
In de Zwolse pub ‘Sally O’ Briens’ treft hij ten slotte U2 fans. Zo voert zijn queeste hem naar confronterende, inspirerende, verdiepende en ontroerende ontmoetingen. Bij de voorstelling in Zwolle zijn rockdominee Jan Andries de Boer en regisseuse Jolande van Baardewijk aanwezig, zij gaan na afloop in gesprek met de zaal.
‘Quest For U2’ is op zondag 28 april om 16.30 uur te zien bij Filmtheater Fraterhuis in Zwolle. Het is verstandig vooraf te reserveren. Bezoekers kunnen ook via de website e-tickets kopen en printen, dan hoeven zij niet langs de kassa.
Artikel delen:
Reacties 8
 1. Ben benieuwd of er ook nog beelden in zitten van het optreden in ’t Heem in Hattem in 1984. Destijds uitgezonden door Veronica Countdown.


  ⚠️ Meld

 2. Hier in de buurt hebben ze in ieder geval ook hun sporen achter gelaten.
  In Nederland brak U2 door met een live-versie van I will follow, die op 14 mei 1982 in Hattem was opgenomen voor Veronica’s Countdown.


  ⚠️ Meld

 3. Als maker natuurlijk een reactie 🙂 Deze tv uitzending van Veronica vanuit ’t Heem in Hattem is wel gebruikt voor de opnames van QUEST FOR U2, maar de kwaliteit was te slecht om ze lang in beeld te laten. Ofwel, de uitzending komt vooral auditief voorbij! Er is namelijk n.a.v. van dit optreden van U2 hun eerste single in NL uitgebracht, ‘I will follow’!
  Het gesprek met popprofessor Bert van de Kamp, die dit optreden bij woonde, is erg de moeite waard! Kom dus gezellig kijken!


  ⚠️ Meld

 4. Ik ben in maart naar de premi?re geweest van Quest for U2. Wat een goede film zeg! Zondag ben ik er weer bij in Zwolle; ik wil ‘m graag nog een keer zien. Ik kan iedereen deze film aanraden!


  ⚠️ Meld

 5. Over U2 gesproken;

  Op 25 mei is er in wijkcentrum De Weijenbelt een optreden van de Ukrainse band Goodlife gepland. Deze band speeld hoofdzakelijk nummers van U2.  ⚠️ Meld

 6. Bericht door Jolande, op 24 april 2013 om 00:27
  verzoek aan het Fraterhuis: a.u.b. nogmaals inplannen, want één keer vertonen is te weinig.

  Mee eens!
  Desalniettemin de reservering voor de voorstelling van morgen afgerond.


  ⚠️ Meld

Reageer