Theater Na de Dam 2013

Zwolle – Op 4 mei 2013 om 21.00 uur opent een groot aantal theaters in het hele land de deuren voor Theater Na de Dam. Theaters en theatermakers in Amsterdam, Groningen, Zwolle, Maastricht, Utrecht, Den Haag en andere plaatsen spelen speciaal voor of door Theater Na de Dam geproduceerde voorstellingen én hernemingen van voorstellingen over de Tweede Wereldoorlog. Het initiatief startte in 2010 in een aantal theaters rondom de Dam in Amsterdam en is in 2013 voor het vierde jaar op rij gegroeid. 
 
Samen 2 minuten stil zijn om 20.00 uur is een zeer bekend gebruik. Samen naar het theater om 21.00 uur wordt dat ook steeds meer. Misschien omdat het in steeds meer theaters kan? Alleen al in Amsterdam zullen om 21.00 uur meer dan twaalf theatervoorstellingen over de Tweede Wereldoorlog te zien zijn. In het hele land sluiten zich steeds meer stadsgezelschappen en theaters aan bij Theater Na de Dam. Het Nationale Toneel bijvoorbeeld neemt deel met een productie. Net als onder andere Toneelgroep Amsterdam, Toneelgroep Maastricht en het Noord Nederlands Toneel.

Zwolle
Voor het eerst maakt in 2013 ook Zwolle deel uit van Theater Na de Dam. In het Papenstraattheater van Odeon de Spiegel, spelen Silas Neumann en Jovan Avramoski de voorstelling ‘Waar waren we gebleven?’
In deze voorstelling gaat Silas Neumann op zoek naar het Duitse oorlogsverleden van zijn overleden opa. Stap voor stap, maar moeizaam, komt hij achter het werkelijke verhaal. Zijn dementerende oma kan of wil zich bijna niets meer herinneren en zijn vader zwijgt liever. De familiegeschiedenis ligt nog steeds gevoelig. Het verhaal van zijn opa komt tot leven in dialogen tussen Silas Neumann en zijn medespeler Jovan Avramoski. Zijn oma maakte de oorlog mee aan Nederlandse zijde. Zij nam onderduikers in huis en werd zelfs koninklijk onderscheiden voor de documentatie van haar oorlogsverhaal.

Artikel delen: