Houtsnipperverwarming voor Breecamp-Oost

Zwolle, 25 april 2013 – Door het legen van een aantal mandjes met houtsnippers in een opslagbunker is de houtenergie-installatie van BeGreen in de Zwolse wijk Breecamp-Oost gistermiddag officieel in gebruik gesteld. Dat gebeurde door Jeugdsportfonds-ambassadeur Kees Jansma, PEC Zwolle spelers Diederik Boer en Joost Broerse en de jeugdleden Colin, Ivan en Nick van de naast de installatie gehuisveste voetbalvereniging CSV’28, in het bijzijn van ruim honderd belangstellende bewoners van de nieuwe wijk aan de rand van Stadshagen.

003_begreen_snippers.jpg 

Kees Jansma, Colin, Ivan, Diederik Boer, Nick en Joost Broere stellen de houtenergie-installatie in gebruik door het legen van een mandje houtsnippers in de opslagbunker. 

BeGreen Energy koos voor een openingsritueel met verschillende sporters, omdat zij sponsor is geworden van het Jeugdsportfonds, dat kinderen uit gezinnen waar financiële middelen ontbreken, de kans biedt om lid te worden van een sportvereniging. “Sporten is gezond én geeft nieuwe energie. Dat past geheel in onze visie van duurzaamheid”, aldus Maarten Grooters, directeur van BeGreen Energy.

004_begreen_kees_jansma_en_maarten_grooters.jpg

Kees Jansma van het Jeugdsportfonds overhandigt directeur Maarten Grooters van BeGreen als nieuwe sponsor van het fonds een sportshirt. 

Op het collectieve warmtenet in de wijk zijn –behalve het rondom de installatie gevestigde zwembad, activiteitenaccommodatie, school en voetbalvereniging– ca. 150 koop- en huurwoningen aangesloten. De bouw van nieuwe woningen is in volle gang. Voor het einde van 2013 zijn er ca. 250 woningen aangesloten en in 2014 is het aantal verdrievoudigd tot ca. 450 woningen, die alle hun warmwatervoorziening putten uit duurzame houtsnippers afkomstig van regionaal knip- en snoeihout, waarmee de installatie wordt gestookt.
Stoken op houtsnippers is beslist geen nieuwe techniek, maar de toepassing op deze schaal via een warmtenet in een woonwijk is een primeur voor ons land. De techniek kwam in beeld nadat de gemeente Zwolle besloot dat er in Breecamp-Oost geen gasnet zou worden aangelegd. “Willen we gezamenlijk de ‘energie footprint’ veranderen in Nederland, dan moet het anders dan voorheen. Geen gas in de wijk zodat de markt kan bepalen welke duurzame techniek het meest interessant is,” zo verwoordde Jan Nabers, hoofd afdeling Ruimte en Economie van de Gemeente Zwolle het gistermiddag tijdens een panelgesprek voorafgaand aan de ingebruikstelling.
Centrale warmteopwekking door middel van regionale houtsnippers, zoals aangedragen door BeGreen Energy bleek de beste oplossing. “Lokale warmte waarbij de bewoners en bedrijven kunnen zien waar hun warmte vandaan komt, is iets waar BeGreen zich hard voor maakt. “Veel verse houtsnippers uit Nederland worden nu nog naar Scandinavië vervoerd waar dit soort installaties al tientallen jaren probleemloos voor warmte zorgen. BeGreen wil regionale houtsnippers ook regionaal inzetten. Zo is duurzaam ook écht duurzaam, verklaarde Maarten Grooters, directeur van BeGreen Energy. De biomassa zal vooral uit de regio komen, binnen een straal van 50 kilometer. Parenco Hout uit Doorwerth, die kleinere opslagplaatsen heeft in het hele land zorgt voor de structurele houttoevoer. 
Woningstichting SWZ en vastgoedontwikkelaar AM, die verantwoordelijk zijn voor de huur- en koopwoningen in hun wijk, zijn verheugd over de duurzame techniek en de mogelijkheden die het ook op lange termijn biedt. “Het is goed dat de gemeente geen gas in de wijk heeft toegestaan. Op deze manier moeten marktpartijen opstaan om duurzame initiatieven zoals deze houtsnipperverbrandingsinstallatie te realiseren, om zodoende de woonlasten stabiel te kunnen houden,” aldus directeur Alfred Bolks van AM. Eddy Veenstra, directeur Woningstichting SWZ: “Doordat de prijs van gas en olie de afgelopen jaren flink heeft gefluctueerd, fluctueren ook de woonlasten. Door middel van dit collectieve warmtenet is het mogelijk deze kosten onder controle te houden, ook op lange termijn.” 
De bouw van de houtenergie-installatie is niet gesubsidieerd. Het geld komt van private partijen, deels van de Rabobank en deels uit aansluitbijdragen. “We willen graag bijdragen aan de transitie naar een circulaire economie en in lokale leefgemeenschappen. Het financieren van BeGreen sluit daarom perfect aan op onze missie en lange termijn visie,” stelt Adriaan Vos, manager Groot Zakelijk van Rabobank IJsseldelta.
De installatie van BeGreen Energy is aangelegd door installatiebedrijf Unica. 
“Unica heeft als duurzaamste installateur van Nederland al lang geleden ingezet op hernieuwbare energiebronnen en de service die hiermee samenhangt. Warmte uit hout is daar een goed voorbeeld van! Een project wordt echter pas een succes als samenwerkende partners de overtuiging hebben dat een duurzaam project realiseren verder gaat dan het eigen bedrijf alleen”, aldus Laurens de Lange van Unica.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

3 gedachten over “Houtsnipperverwarming voor Breecamp-Oost”

  1. heb de link van de reactie van wilbert beluisterd, en vind dat de weg iid kwijt is. ik hoop dat dat niet voor stadshagen geld, want als de subsidiekraan dicht gaat zit men er niet meer zo warmpjes bij.:)

  2. Onder mom duurzaam, goedkoop etc…maar wat ben je jaarlijks kwijt met stoken, ik weet wel zeker dat het veel meer is dan op gas 😮

    Ook in andere delen waar ze geen gas eerst wilden zijn ze toch over stag gegaan immers een woning verkoop je niet op zo,n dure aansluiting want kom je er wel vanaf ,nee>:(

    Zonder gas kan best icm warmtepomp en dak vol zonnepanelen maar daar heb je geen dure Be Green voor nodig;)

Reacties zijn gesloten.