Regio Zwolle heeft sterkste economie

Zwolle – De regio Zwolle is het sterkste economische gebied van het land. En de gemeente Zwolle heeft – na Haarlemmermeer (vanwege de aanwezigheid van luchthaven Schiphol) – de sterkste lokale economie van Nederland. Die conclusies trekt tijdschrift Elsevier in het gezaghebbende onderzoek dat het blad jaarlijks samen met bureau Louter doet naar de economische toplocaties in het land.
Het onderzoek naar toplocaties laat zien hoe de absolute economische prestaties zich verhouden tot de inwonertallen van een gemeente en een regio. Zoals Elsevier het zelf stelt: “Voor de uitslag tellen de euro’s mee die elke gemeente bijdraagt aan de nationale economie, maar dan vergeleken per inwoner”. Zo wordt beter zichtbaar wie de zaken goed voor elkaar heeft, stellen de onderzoekers. Wie hoog scoort op de ranglijst heeft én een goede economische structuur én kent – ondanks de economische tegenwind – een goede economische dynamiek. De regio Zwolle scoort al jaren een plaats in de economische top van Nederland. Vorig jaar was het gebied tweede op de ranglijst. De gemeente Zwolle was ook vorig jaar al de op een na best presterende gemeente.

Uit de analyses door Elsevier en bureau Louter komt een ‘trek naar het oosten naar voren’ die al enige jaren gaande is: de centrale ligging, goede bereikbaarheid en de aanwezigheid van goede bedrijventerreinen en kantoorlocaties maken Oost-Nederland een aantrekkelijk vestigingsgebied. Binnen de Regio Zwolle klimt Meppel van een 32e naar een 28e plaats op de ranglijst. Apeldoorn is de grootste stijger en klimt van een 28e naar een tiende plaats op de ranglijst. Zowel Zwolle als Apeldoorn hebben de afgelopen periode hun regiofunctie versterkt, stellen de onderzoekers. Burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle is trots op de prestaties van stad en regio: “Natuurlijk weten we zelf wat onze sterke kanten zijn. Bijvoorbeeld de bereikbaarheid is nog beter geworden met de komst van de Hanzelijn. En wordt in de toekomst nog eens versterkt door onze aanpak van de Spoorzone. Wat ik stimulerend vind is dat onze inzet op regionale samenwerking ook daadwerkelijk tot resultaat leidt. Deze erkenning, in een onafhankelijk en landelijk onderzoek, geeft aan dat we aan de top staan en ons daar ook handhaven. In deze economisch mindere tijd is dat een belangrijke boodschap.”

Artikel delen:
Reacties 2
  1. Pieters gewoon kranten lezen, zoals het NRC. Dan kunt u, je, er achter komen waarom Zwolle zo hoog staat. Al een aantal jaren trouwens.Ondanks al de bezuinigingen die door moeten gaan. Zwolle is geen dorp meer. Ondanks de soms welkome dorpse mentalitieit. Maar met een vooruitziende blik. Zwolle scoort en spoort.    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.