Koninginnedag, Dodenherdenking, Bevrijding

Zwolle – Op 30 april wordt in de binnenstad van Zwolle Koninginnedag gevierd. 
 
Op 4 mei vindt in het Ter Pelkwijkpark de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid plaats, voorafgegaan door de Stille Omgang. Op 5 mei vindt in zowel Park De Wezenlanden als in de binnenstad het Bevrijdingsfestival plaats. Al deze activiteiten kennen een eigen programma en hebben gevolgen voor het verkeer.

Dinsdag 30 april Koninginnedag
Op maandagavond 29 april is er de Koninginnenacht. Tussen 20.00 en 01.00 uur zijn er op diverse locaties in de binnenstad feestelijke activiteiten. De volgende ochtend, maandag 30 april start om 7.00 uur de viering van Koninginnedag met een kinderkleedjesmarkt. De troonswisseling is voor iedereen te volgen op een groot scherm in de Grote Kerk van 10.00 – 15.30 uur en op het Rodetorenplein van 10.00 – 21.00 uur. Koninginnedag wordt afgesloten met vuurwerk op het Schaepmanterrein vanaf 22.00 uur. Meer informatie over het programma is te vinden op www.koninginnedagzwolle.nl  Op het terrein van de IJsselhallen vindt het dance-event “Queendance 4 liberation” plaats op 29 en 30 april tussen 19.00 en 01.00 uur en 14.00 en 00.00 uur. Kijk voor meer informatie over het programma op www.ijsselhallen.nl/evenementen/queendance-2013
Zaterdag 4 mei Dodenherdenking 
De avond begint traditiegetrouw met een gedachtenisbijeenkomst in de Oosterkerk, Bagijnesingel 17, van 18.30 tot 19.00 uur. De Stille Omgang vertrekt om 19.15 uur vanaf De Spinhuisbredehoek. Verzamelen en opstellen vindt plaats tussen 19.00 en 19.15 uur. De tocht gaat langs het voormalig Huis van Bewaring, Menno van Coehoornsingel, Stenen Pijp, Diezerkade, Brink, Rhijnvis Feithlaan, Bagijnesingel, Schoenkuipenbrug, Groot Wezenland, Burgemeester van Roijensingel, Sassenpoortenbrug, Sassenstraat, Nieuwe Markt, Samuël Hirschstraat langs de synagoge, Schoutenstraat, Wolweverstraat, Wilhelminasingel naar het Ter Pelkwijkpark. De burgemeester en enkele wethouders lopen mee in de tocht en wonen de dodenherdenking bij het centrale monument in het Ter Pelkwijkpark bij. Tijdens de plechtigheid treedt traditiegetrouw het Groot Mannenkoor Zwolle op. De Melodysingers treden op als gastkoor. Na de Taptoe, de twee minuten stilte en het Wilhelmus draagt burgemeester Henk Jan Meijer een gedicht voor, waarna de kranslegging en het defilé langs het monument plaatsvinden.
Zondag 5 mei Bevrijdingsdag
Park de Wezenlanden
De bevrijdingsviering begint op zondag 5 mei om 10.30 uur bij het hoofdpodium in Park de Wezenlanden met de ontsteking van het bevrijdingsvuur. Burgemeester Henk Jan Meijer houdt een toespraak en kondigt het openingsconcert ter gelegenheid van de opening van het 23e Bevrijdingsfestival Overijssel aan. Dit concert wordt gegeven op het hoofdpodium door de Zotte Zusjes. Ook de wethouders bezoeken het festival en vragen aandacht voor verschillende projecten.
Kijk voor meer informatie over het programma en het thema ‘Vrijheid spreek je af’ op www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl
Binnenstad
Tevens zijn er muzikale festiviteiten in de binnenstad op onder andere het Rodetorenplein, Melkmarkt, Nieuwe Markt en Gasthuisplein. 
Kijk voor meer informatie over het programma op www.hesz.nl  
IJsselhallen
Op het IJsselhallen-terrein vindt het dance-event “Dance 4 liberation” plaats tussen 3.00 en 24.00 uur.
Kijk voor meer informatie over het programma op www.ijsselhallen.nl/evenementen/dance-4-liberation
Verkeersmaatregelen & gevolgen
Koninginnenacht & -dag 
De straten die aansluiten op het Grote Kerkplein worden afgesloten voor gemotoriseerde verkeer vanwege feestelijke activiteiten op het Grote Kerkplein. 
Dit betreffen de Praubstraat, Papenstraat, Goudsteeg en Bloemendalstraat ter hoogte van Blijmarkt/Koestraat. Hierdoor is de Sassenstraat niet bereikbaar. Ook het Gasthuisplein ter hoogte van de Walstraat is afgesloten. Hierdoor is de Nieuwe Markt niet bereikbaar. Vanwege de feestelijke activiteiten op het evenemententerrein Rodetorenplein is de Jufferenwal – Rodetorenplein ter hoogte van de pollers afgesloten. Stadslijnen 2 en 3 van Syntus rijden om via de Pannekoekendijk.
Dodenherdenking
Op de route van de Stille Omgang wordt het verkeer opgehouden. Om de herdenking in alle rust te laten plaatsvinden, wordt de omgeving van het Ter Pelkwijkpark afgezet. Deze afsluiting geeft op 4 mei van 19.15 – 21.00 uur stremming voor al het verkeer. Stadslijn 4 rijdt vanaf 18.00 uur niet over de Wilhelminasingel maar neemt een alternatieve route via de Eekwal, Kamperpoortenbrug, Pannekoekendijk waarna de gebruikelijke route wordt gereden. De bushaltes aan de Wilhelminastraat en Kerkstraat vallen uit tot en met 5 mei. Alternatieve uit- en opstapplaatsen bevinden zich aan de Eekwal of bij winkelcentrum Diezerpoort. 
Bevrijdingsfestival
Hinder tijdens opbouw/afbouw
Gedurende de op- en afbouw van het Bevrijdingsfestival (van 20 april tot en met 8 mei) moet het verkeer in de omgeving van Park de Wezenlanden en in de binnenstad rekening houden met hinder.
Wegafsluitingen tussen 3 en 6 mei
Vanwege het Bevrijdingsfeest op 5 mei in de binnenstad en in park De Wezenlanden worden de volgende straten afgesloten tussen 4 en 6 mei: 
Schuurmanstraat. Gesloten: 4 mei 07:00 uur / open: 6 mei 06:00 uur
Luttenbergstraat (Hanekampbrug tot Wethouder Alferinkweg. Gesloten: 4 mei 07:00 uur / open: 6 mei 18:00 uur. 
Luttenbergstraat (vanaf Assendorperstraat tot aan kruispunt Alferinkweg) 
Gesloten: 4 mei 07:00 uur / open: 6 mei 18:00 uur
Wethouder Alferinkweg. Gesloten: 4 mei 07:00 uur / open: 6 mei 18:00 uur
Groot Wezenland (Isala bereikbaar vanaf Assendorperstraat)
Gesloten: 5 mei 07:00 uur / open: 6 mei 06:00 uur
Buserstraat/Wiecherlinkstraat. Gesloten: 5 mei 07:00 uur / open: 6 mei 06:00 uur
Ten Oeverstraat/Grasdorpsstraat. Gesloten: 5 mei 07:00 uur / open: 6 mei 06:00 uur
Schoenkuipenbrug (brugdek staat omhoog)
Gesloten: 5 mei 07:00 uur / open: 6 mei 06:00 uur
Wilhelminastraat – Kerkstraat en daarmee ook Ter Pelkwijkstraat, Gasthuisplein, Nieuwe Markt, Sassenstraat. Gesloten: 4 mei 19:00 uur / open: 6 mei 06:00 uur
Conform de pollertijden binnenstad staan deze omhoog.
De afsluiting van het gebied binnenstad/Park de Wezenlanden vindt plaats vanwege de veiligheid in verband met de vele bezoekers die worden verwacht. De wegsleepregeling is van kracht.
Bereikbaarheid Isala Klinieken
Isala klinieken, locatie De Weezenlanden, ligt nabij het festivalterrein. Om de rust in en om het ziekenhuis te kunnen waarborgen, wordt de omgeving afgezet met hekwerk.
Het ziekenhuis blijft bereikbaar voor haar bezoekers via de algemene omleidingroute: Groot Wezenland, Burgemeester van Roijensingel, Stationsweg, Oosterlaan, Deventerstraatweg, Hortensiastraat en omgekeerd. Stadslijn 3 via Assendorp blijft langs het ziekenhuis rijden vanaf station om via Assendorperstraat weer terug te gaan naar station.
Bereikbaarheid tankstation Hanekamp
Het tankstation aan de Hanekamp is bereikbaar via de Hanekamp. Borden langs de weg geven de stremmingen en omleidingroutes aan. 
Reisadvies op 5 mei
De gemeente adviseert om met het openbaar vervoer naar Zwolle te komen. Hiervoor zijn extra bussen ingezet. De loopafstand van het station naar de binnenstad en Park De Wezenlanden is minder dan tien minuten. Daarnaast rijden er stadsbussen via de binnenstad. Er bevinden zich haltes aan de Eekwal, Schuttevaerkade en Burgemeester Drijbersingel ter hoogte van winkelcentrum Diezerpoort. In de nabije omgeving van park De Wezenlanden zijn haltes aan Wipstrikkerallee en Hortensiastraat. Voor fietsers worden fietsrekken geplaatst aan de Wethouder Alferinkweg, Hanekamp, Ter Pelkwijkpark en de Luttenbergstraat. 
Parkeren op 5 mei
In de buurt van Park De Wezenlanden zijn geen parkeerfaciliteiten. Het park ligt ter hoogte van vergunninghoudergebieden. Voor parkeren worden de volgende accommodaties aangeraden: parkeergarages Lübeckgarage en Pas de Deux en parkeerterrein Hanzeland aan de Hanzelaan. Deze liggen aan de zuidzijde van het station, bereikbaar via de IJsselallee. Aan de voorkant van het station wordt met borden verwezen naar de bevrijdingsfestivallocaties. 
Andere parkeerlocaties in de buurt van de stad zijn: Burg. van Roijensingel, Emmadek (Emmawijk),  Maagjesbolwerk (Kamperpoortenbrug),  Dijkstraat, Noordereiland (Assiesstraat), Centrum (Pletterstraat), Diezerpoort (Van Wevelinckhovenstraat) en Turfmarkt (Bagijnesingel). De routes naar de parkeeraccommodaties worden op de invalswegen aangegeven. Op de binnenring in de omgeving van de binnenstad geeft het parkeerverwijssysteem de parkeeraccommodaties en het aantal beschikbare parkeerplaatsen aan.

Meer informatie
Voor meer informatie over het programma op Koninginnedag in de binnenstad kijk op www.koninginnedagzwolle.nl  Voor informatie over het programma van het bevrijdingsfestival op 5 mei kijk op www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl Voor meer informatie over de wegwerkzaamheden en de bereikbaarheid van Zwolle op deze dagen kijk op www.bereikbaarheidzwolle.nl

Artikel delen:
Reacties 6
  1. @ribo, wat versta jij onder een vrijmarkt? Er is er iedere koninginnedag toch één in de binnenstad, en op het assendorperplein, en misshien nog wel op meer plekken.


    ⚠️ Meld

Reageer