Stadslandbouw in Zwolle groeit

Zwolle – Zaterdag organiseerde Natuur en Milieu Overijssel in samenwerking met gemeente Zwolle, Transition Town, Travers en GrowCamp voor het eerst een Zwolse publieksdag over stadslandbouw. Wijkboerderij Schellerhoeve, in Zwolle zuid,  was het centrale punt. Vanuit daar kon men middels een fietsroute langs alle andere punten in de stad. Want stadslandbouw gebeurt al op veel plekken. Natuur en Milieu Overijssel benadrukte dat stadslandbouw goed voor het milieu is omdat zo het aantal voedselkilometers wordt beperkt.

opening_dag_van_de_stadslandbouw_zwolle.jpg

Zelf geteeld voedsel is ook gezond, lekker en puur. Mensen komen zo weer in contact met voedsel en de oorsprong ervan. Sociaal voordeel is dat het buurtbewoners met elkaar in contact brengt. Bovendien is het goed voor vogels, bijen en andere insecten. Er was veel belangstelling voor de opening van wethouder Erik Dannenberg Hij plantte symbolisch een slaplantje. De gemeenteraad is heel positief over stadslandbouw. De gemeente wil stadslandbouw initiatieven faciliteren  door stukken braakliggende grond ter beschikking te stellen voor buurtinitiatieven voor een schappelijk bedrag. Ongeveer €75 voor een tuin van 100 m2, zo staat in de regeling die de gemeente heeft opgesteld.

Een aantal nieuwe ideeën zijn deze dag ingediend bij ideeënmakelaar Marijke Sterkenburg. Natuur en Milieu Overijssel adviseert hierbij. Zwollenaren die ook een stukje grond willen gebruiken, kunnen contact opnemen met ideeënmakelaar haar: 038-4982399. Willem Seine van Natuur en Milieu Overijssel kan advies geven over de aanpak bij het opstarten van stadslandbouw: 038-4250972.

Nieuwe initiatieven in de stad zijn de volgende: Manon Gerritsen wil groente telen in bakken samen met buurtgenoten. Josefien De Ridder wil een bloementuin met buurtbewoners op de Schellerhoeve. Cita Visser won een prijs met het idee voor een Octotuin bij een school in Zwolle-Zuid en John Kemperman gaat een tuin wil opzetten voor mensen met een laag inkomen (Kosteloos tuinieren). De gemeente Zwolle zal hier mee aan de slag gaan. Relatief nieuwe groepen zijn de Stadsboeren en de Permacultuurtuin van Transition Town Zwolle. Daarnaast kennen we natuurlijk de bestaande (15) volkstuinen in Zwolle.

Verder heeft Peter van Veen van Transition Town Zwolle een idee hoe de gemeente met een overkoepelend plan stadslandbouw nog beter kan faciliteren. Daarover wil hij samen met Natuur en Milieu Overijssel in gesprek met de gemeente. Natuur en Milieu Overijssel wil volgend jaar weer een activiteit over stadslandbouw organiseren, samen met de Zwolse organisaties. Er is nu een bruisend netwerk van initiatieven ontstaan waardoor het volgend jaar makkelijker te organiseren is.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)