Zwolse wijken vieren Koninginnedag

Zwolle – In diverse wijken werden dinsdag activiteiten in het kader van Koninginnedag gevierd. In Zwolle Zuid was een optocht met versierde fietsenen activiteiten voor kinderen. Op het Herfterplein in de Wipstrik werd door buurtbewoners spontaan een kleedjesmarkt georganiseerd. In Stadshagen werden duizend ballonnen opgelaten. Ook in de andere Zwolse wijken werd Koninginnedag uitgebreid gevierd.

koningdag_4.jpg
Optocht Zwolle Zuid.

Dit jaar vierde Zwolle Zuid Koninginnedag op een bijzondere manier. Vanzelfsprekend waren er tal van bekende Oranjeactiviteiten, maar er werd ook nadrukkelijk aandacht aan de Troonswisseling besteed. Op deze manier konden jong én oud samen genieten van een fantastische Oranjedag. Deze feestdag begon met een Optocht van versierde fietsen die eindigde bij sportpark ‘De Siggels’ aan de IJsselcentraleweg. Op het terrein van voetbalvereniging SVI ging het Oranjefeest vrolijk verder met het Vlaghijsen (met daarbij het Wilhelmus door Kunst na Arbeid), een grote Ballonnenwedstrijd en diverse Kinderspelen.

koningdag_6.jpg
Herfterplein  Foto: L. Wieringa

koningdag_2.jpg
Zwolle Zuid Foto: A. Visser

koningdag_5.jpg
VV SVI

De feestdag in Stadshagen begon om 09.00 uur met de traditionele versierde-fietsen-optocht. Het thema was dit jaar ‘Koning, Koningin zóóóó 2013′. Vervolgens was er op een groot tv-scherm bij het Cultuurhuis te zien hoe koningin Beatrix afstand deed van de troon en Willem Alexander koning werd. Verder was er een theatervoorstelling, die inwoners van Stadshagen via improvisatietechnieken zelf invulden. Na de theatervoorstelling werd de ruimte omgetoverd in een kinderdisco. Om twaalf uur precies werden duizend rode, witte, blauwe en oranje ballonnen opgelaten.

koningdag_1.jpg
Foto: A. Visser

koningdag_3.jpg

Artikel delen:
Reacties 5
 1. Wat jammer dat Zwolle toch 1000 ballonnen heeft opgelaten. Dat ondanks dat op veel plaatsen was besloten dat niet te doen wegens de schadelijke gevolgen voor de natuur: vogels en vissen die het opeten en hierdoor stikken of doodgaan door verhongering.

  Hoe zou u een ballon willen verteren? Hoe is het om zo’n touwtje om je nek te krijgen?

  Het was volgens mij een geslaagde dag, die zonder ballonnen ook leuk was geweest. Volgend jaar beterschap??


  ⚠️ Meld

 2. Dat moet natuurlijk niet Zwolle maar Stadshagen zijn! Wat betekent dat 1 op de 17 mensen een ballon heeft opgelaten. Als we dat in heel Nederland gisteren hadden gedaan, zouden er 1.000.000 ballonnen zijn opgelaten. Dat is een regelrechte natuurramp! >:(

  Weet u al waar uw ballon is beland? En hoe weinig ballonnen “veilig” aankomen en in de prullenbak belanden? Als het aardoppervlak voor ruim 75% bedekt is met water en een groot deel van het land met natuur en landbouwgrond. En ballonnen honderden tot duizenden kilometers kunnen afleggen? Denk aan hoeveel ballonnen nog jaren vervuilend zijn in de natuur! :'(


  ⚠️ Meld

 3. Zonder al te natuurfreakerig over te willen komen heeft Vera wel een punt. Zoveel plastic/rubber in de natuur gooien is niet meer van deze tijd!


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.