Het Oog wordt De Wolk

Zwolle – Als het aan directeur Ralph Keuning van Museum de Fundatie ligt wordt de benaming voor de nieuwe aanbouw op museum De Fundatie niet het bekende Oog maar De Wolk. De blauw witte keramieken tegels op nieuwe koepel spelen volgens Keuning een spel met de lucht. "Ze gaan erin op en lijken te zweven, dan is Het Oog niet de juiste naam maar is De Wolk meer op zijn plaats. Een wolk zweeft, een oog niet".

02-05-2013_vordering_werkzaamheden_fundatie_01.jpg

Woensdag werd de overkoepeling ontdaan van het beschermende doek. Steeds meer wordt nu zichtbaar hoe De Wolk er uiteindelijk uit gaat zien. voordat het zover is moet er nog een kleine 4 weken stevig doorgewerkt worden. Sinds een maand wordt er in twee ploegen gewerkt om de opleveringsdatum te halen. Van 07.00 – 23.15 uur wordt er aan de Blijmarkt hard gewerkt. Keuning: Het wordt een echt kunstmuseum, want een paleis is het nu niet meer. Het is een ode aan de stad Zwolle en een museum van de stad. De trotse Keuning, die de nieuwbouw op de voet volgt, vindt de nieuwbouw een voorbeeld van Nieuwe Hanze welke zeker nationaal maar ook internationaal opzien zal baren. Over anderhalve week wordt begonnen met het inrichten van het museum. 31 mei wordt De Fundatie door prinses Beatrix heropend.

02-05-2013_vordering_werkzaamheden_fundatie_11.jpg

02-05-2013_vordering_werkzaamheden_fundatie_02.jpg

02-05-2013_vordering_werkzaamheden_fundatie_07.jpg

Via Lees verder meer foto’s…

02-05-2013_vordering_werkzaamheden_fundatie_03.jpg
 
02-05-2013_vordering_werkzaamheden_fundatie_04.jpg
 
02-05-2013_vordering_werkzaamheden_fundatie_05.jpg
 
02-05-2013_vordering_werkzaamheden_fundatie_08.jpg
 
02-05-2013_vordering_werkzaamheden_fundatie_09.jpg
 
02-05-2013_vordering_werkzaamheden_fundatie_12.jpg 
Artikel delen:
Reacties 61
 1. De vierde foto is echt prachtig, maar aan de ‘pukkel’ kan ik maar moeilijk wennen. Ik hou ontzettend van het historische Zwolle en dit is een verminking daarvan.


  Maak melding

 2. Dan denk je er anders over dan veel Zwollenaren, Diana. Die vinden juist het gebouw mooi en het Oog (of nu: Wolk) lelijk. Ik dacht al dat het mooi zou worden en wordt door de eerste foto’s zeker niet teleurgesteld. Bijzonder!


  Maak melding

 3. We kunnen het ook direct De Verminking noemen!!
  Kijk nou naar foto 6: Het lijkt wel of er een ruimteschip op het einde van de Koestraat is geland…


  Maak melding

 4. de wokpan? :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:P


  Maak melding

 5. Een dergelijk b(r)ouwsel op zo een monument is een vrijbrief natuurlijk voor allen! Geen ‘welstandscommissie’ die onder leiding van één of andere stedebouwkundige het lef nu nog moet hebben om ook nog maar IETS af te keuren! Gekker dan dit kan het niet worden!!!

  Wie nu nog het lef heeft om te zeggen dat een bepaalde ver- of uitbouw niet consistent in lijn is met het oorspronkelijke stedebouwkundige of bestemmings-plan, speelt met zijn leven!!!


  Maak melding

 6. Dinsdag uit diverse hoeken van de binnenstad deze wolk mogen aanschouwen en vind het een prachtig gezicht; het contrast tussen modern en historie 🙂


  Maak melding

 7. Ik sluit mij bij de kritieken aan dat het zonde van hetgebouw is een verminking en helemaal niet past op zon historisch gebouw.


  Maak melding

 8. Ik ben blij te lezen dat er steeds meer mensen naar voren komen die het mooi en gewaagd vinden. Architectonisch had het niet in de hoogte uitgebreid kunnen worden, zonder de oude stijl los te laten.


  Maak melding

 9. ik blijf het wel jammer vinden, maar dat eeuwige gezeur hier erover ben ik wel zat! We kunnen er nu toch niets meer aan veranderen!


  Maak melding

 10. Jammer dat Keuning weer olie op het vuur moet gooien. Het Oog is toch een prima naam? Daar zijn al heel wat karaktermoorden om gepleegd hier.


  Maak melding

 11. Nog even, Johanna1, nog even. Eind mei wordt het geopend door Prinses Beatrix. Dan kunnen de criticasters nog eenmaal helemaal los. Daarna kan de grote gewenning beginnen.:)


  Maak melding

 12. Ik heb steeds het idee dat met een enorme plof het Oog (de Wolk) door het Gerechtsgebouw heen gaat ploffen.
  Een gedurfde verminking van het Gerechtsgebouw.


  Maak melding

 13. johanna1 heeft een punt. Gedane zaken nemen geen keer.

  Nog een keer danom het af te leren: Godgodgod wat een verschrikkelijk lelijk ding is dat toch. Ik zou niet meteen willen roepen dat de ontwerper licht gestenigd moet worden, maar in z’n nakie op een platte kar door de stad met een bordje om zijn nek warop staat “Ik heb het Oog ontworpen” lijkt me een prima boetedoening.

  Nu hou ik er over op. 🙂


  Maak melding

 14. Dame heeft wel een punt. De criticasters moeten wel gewennen, er is immers geen weg terug. Dat betekent nog niet dat ze het mooi zullen gaan vinden, hoewel dat ook weer niet uit te sluiten is.
  In het geval van de AbnAmro-toren en de persiflage van Herman Brood op de Grote Markt is de gewenning bij mij een feit, maar mooi kan ik het nog steeds niet vinden. Van het ‘ei’ (oog/wolk/ufo) is het duidelijk dat het massaal en bijzonder is, maar mooi?


  Maak melding

 15. Ik vind het afschuwelijk, maar inderdaad er kan toch niks aan veranderd worden, weggegooid gemeenschapsgeld dat wel. Maar dat mag je van kunstminnend Zwolle ook niet zeggen. Die miljoenen hadden veel beter besteed kunnen worden aan mensen die het zwaar hebben in deze economische crisis. Voor mij niet uit te leggen dat er op zaken als thuiszorg, WMO bezuinigd wordt en dat dit zomaar kan. Rare wereld.


  Maak melding

 16. Keuning: Het wordt een echt kunstmuseum, want een paleis is het nu niet meer.

  De spijker op zijn kop. Duidelijker kan de verminking van het gebouw niet gezegd worden.


  Maak melding

 17. Spraakmakend,

  dat is de bedoeling van kunst en museum.

  Prima toch ?!

  Overigens:
  ik ben blij met ELKE euro die er in de kunstensector wordt gestoken.


  Maak melding

 18. Prima Wimpie, leg jij dat ook even uit aan mensen die rond het bestaansminimum leven en afhankelijk zijn van bv. thuiszorg waar nu zo op bezuinigd wordt? Die mensen komen niet eens toe aan het bezoek van dit soort musea omdat ze daar de middelen niet voor hebben. En daarbij komt dat tot voor een paar jaar geleden dit museum alleen nog kon bestaan dankzij ruimhartig bijbetalen door de gemeente Zwolle. Net nu het weer wat beter gaat doen ze met ons geld zo’n belachelijke investering….


  Maak melding

 19. Ik las:
  “We kunnen het ook direct De Verminking noemen!!
  Kijk nou naar foto 6: Het lijkt wel of er een ruimteschip op het einde van de Koestraat is geland… ”
  Dat dacht ik ook!
  Die foto deed me denken aan “do not shoot at the alien
  space ship”, weet niet meer welke sf film dat was,
  “independence day” of “district 9” ?


  Maak melding

 20. @Stadshagenees Zo bezien is elke euro die niet naar mensen gaat die het niet breed hebben, verspild. Daarmee sla je elke discussie dood. Wat te denken van het artikel in de Volkskrant van vandaag dat het aantal mensen dat een beroep doet op de “zware” AWBZ-zorg sterk is toegenomen de afgelopen 3 jaar, terwijl de “lichte” zorgvraag juist afnam? En de opnieuw oplaaiende discussie over de fraude met PGB-gelden? Schijnt relatief eenvoudig te zijn en nogal regelmatig voor te komen. Het grootste deel van ons belastinggeld gaat naar de zorg. Mogen er ook nog andere zaken gefinancierd worden in Nederland?


  Maak melding

 21. Uh, onderwerp als “zorg”, dat is al snel een warboel
  van argumenten.
  Kost heeel veel geld anyway.
  Las:
  “Mogen er ook nog andere zaken gefinancierd worden in Nederland? ”
  Goede vraag lijkt me. Ik zou denken ja, maar moet wel
  een beetje zinnig zijn.
  En zorgvuldig afgewogen.
  Op de “kruideniers-wijze”. Niks geks dus.  Maak melding

 22. Wat een aanfluiting, zo een schuwlijk ding boven op een heel mooi historisch gebouw. Hebben de heren kunstenaars/ontwerpers dan helemaal hun gevoel verloren bij dit dramatisch lelijk ding ? Wat mij betreft mag (wat ze noemen) die ufo direct opvliegen en nooit meer terug komen. Elke cent hieraan verspilt is er 1 te veel. Ik ken projecten waar het beter naar toe had gekund.
  Hierin slaat Zwolle de plank volledig MIS !!!!!!


  Maak melding

 23. Ik ben benieuwd naar reakties.
  Wie denk dat dit zinnig is en
  zorgvuldig afgewogen?
  Of niet?
  Is de kruideniers mentaliteit
  misplaatst?
  Laat ’t weten!  Maak melding

 24. @hansHanzeland Ik. Ik denk dat dit een zinnige investering is. Heb dat hier al vele malen betoogd. De Fundatie is een goede reden om Zwolle te bezoeken. De bezoekersaantallen kwamen boven de 100.000 mensen per jaar, toen het nog geopend was. Om meer mensen te kunnen trekken was uitbreiding nodig. Die uitbreiding kun je ook zien als impuls voor de bouwsector. De 5 miljoen die het heeft gekost is vooral besteed aan salarissen van bouwvakkers en aan het materiaal waarvan de kosten ook weer grotendeels uit loonkosten bestaat. De bezoekers van buiten de stad zullen naar verwachting geld in Zwolle uitgeven, in de horeca en in winkels. Ook dat is goed voor de economie. Maar bovenal, vind ik het persoonlijk erg mooi geworden. De combinatie van oud en nieuw maakt het boeiend. De enige aarzelng die ik heb is dat de foto vanuti de Koestraat mij niet kan bekoren: het oog neemt al het licht daar weg.


  Maak melding

 25. En als toevoeging: een kruideniersmentaliteit is zeker niet misplaatst in die zin dat het een overheid – meer nog dan wie ook – past om de goedkoopste adequate oplossing te zoeken. Dat kan ook met 5 miljoen, hoe groot dat bedrag de meesten van ons ook voorkomt.


  Maak melding

 26. @Dame
  Ik las “Maar bovenal, vind ik het persoonlijk erg mooi geworden”.
  Tsja “mooi” is een kwestie van smaak immers.
  Ik vind ’t eerder raar dan mooi.
  Zullen we ’t eens worden op “interessant” ?

  Trouwens, respect voor de mensen die
  ’t maakten. Echt wel mooi gedaan.  Maak melding

 27. Ik las:
  “Dat kan ook met 5 miljoen, hoe groot dat bedrag de meesten van ons ook voorkomt. ”
  Yep reken maar. Dat ik zulke bedragen
  geen ‘peanuts’ vindt.
  Ik bedenk, ‘kan het een heel klein
  beetje zorgvuldiger’ ?
  Gewoon de “spreekwoordelijke hand,
  op de spreekwoordelijke knip” ?


  Maak melding

 28. Tja, “wat kun je daar beter mee doen”? Het is een maand uitkering voor alle bijstandsgerechtigden in Zwolle, 5 jaar schuldhulpverlening, 4 maanden huishoudelijke hulp, 4 maanden verslaafdenzorg, een half fietspad langs de Hanzelijn etcetc.


  Maak melding

 29. Waarom ga je, hansHanzeland, ervan uit dat het niet zorgvuldig gebeurt? Omdat het een voor gewone stervelingen een machtig hoog bedrag is? Zoals gezegd kost een fietspad het dubbele en een kilometer snelweg zuinig gerekend 10 miljoen euro. Daarover hoor ik mensen zelden vragen stellen.


  Maak melding

 30. @ dame, dit zijn inderdaad hoge bedragen.
  Dat je daar bij een fietspad of snelweg niemand over hoorde komt omdat iedereen daar gebruik van maakt en voordeel van heeft.
  Dat kun je van een museum niet zeggen.
  Ik heb de rest van je argumenten ook gelezen en kan me daar volledig in vinden, maar die werkverschaffing kan ook op andere manieren.


  Maak melding

 31. Ach Anko, misschien dwalen we wel teveel af, maar je redenering klopt niet helemaal. 30% van het aantal huishoudens heeft geen auto en maakt dus niet of nauwelijks gebruik van snelwegen. Er zijn bovendien hele kilometers waar jij en ik nog nooit zijn geweest noch ooit zullen komen. Er zijn in 2012 18 miljoen bezoeken geteld aan musea waar de museumjaarkaart geldig is. Er is dus een behoorlijke belanstelling voor de musea. Er wordt belastinggeld ingestoken, maar het levert ook het een en ander op. De gehele culturele sector levert een bijdrage van ca 2,5% aan het BNP. De totale kosten van Rijk, provincies en gemeenten voor cultuur (incl bibliotheken) bedragen 1,7 miljard. De totale omvang van de rijksbegroting is ca 260 miljard. Nog geen procent dus voor cultuur.
  Maar daar gaat het ook niet om. In dit geval gaat het vooral om mooi of lelijk vinden van de uitbreiding. Daarover valt niet te twisten; kwestie van smaak.
  En werkverschaffing kan zeker op meer manieren, maar stel je eens een land voor zonder cultuur.:o


  Maak melding

 32. Nou nog 1keer johanna ik hoop dat die zware constructie op dat dak er nog voor de opening dwars doorheen zakt . Want de historie van dit gebouw is toch al vernield


  Maak melding

 33. ik hoop dat de diehards dit toch nog lezen ondanks deze late reactie, maar waarom kon deze presticequestie niet gewoon verplaatst worden richting een lege ecodrome, qua ruimte dan, dus geen oog maar de kunst richting locatie voorheen ecodrome. punt? over geld goed besteden gesproken.


  Maak melding

 34. Nou vooruit dan maar, nog 1 keer.
  Ik blijf erbij. Ik vind het prachtig!! Super aanwinst voor de stad. Top!:)


  Maak melding

 35. Eens! Gaat echt mooi worden. Vanuit de hele Koestraat (vooral als je vanaf de Sassenpoort komt) zie je nu al dat daar iets bijzonders staat. Noem het prestigieus. Ik geloof dat dit veel bezoekers gaat trekken. Goed voor Zwolle.


  Maak melding

 36. Ik vind dat museum als niets aan, laat staan dat ik er naar toe zou gaan als er zoiets lelijks bovenop staat.
  Wat is de toegevoegde waarde van dit lelijke bolwerk op een prachtig oud gebouw?
  Laten ze daar een wassen beeldenmuseum van maken dan trek je pas bezoekers!
  Ecodrome wat gebeurd daar nu mee, laten ze daar een speeltuin van maken dat trekt pas bezoekers en kinderen!  Maak melding

 37. Vanmiddag door de koestraat gefietst en enorm geschrokken van het stukje horizonvervuiling (voor zover je daar al van een horizon kan spreken). Onvoorstelbaar, brrrrrrrrrrrr:'(


  Maak melding

 38. Fiets eens een stukje door grote steden in de U S of A. Daar heb je de hele dag geen zon omdat die wolkenkrabbers zo hoog zijn. Da’s pas schrikken.


  Maak melding

 39. @dame u heeft helemaal gelijk wat u schreef om 20.07 uur. Wat kunnen we allemaal nog meer doen met zoveel geld. Behalve in de zorg en de minima steken. Ben blij dat er nog steeds mensen zijn die verder kijken dan hun eigen portomonee ,anders zou er niets meer kunnen wat kunnen wat kunst en cultuur betreft. Het zou echt geen ene moer helpen als men deze investering zou besteden aan de soc.minima uitkeringen van de gemeente. Kijk en lees maar eens hoe daar door sommige personen misbruik van word gemaakt. pgb, toeslagen etc. pak dat eerst is goed aan als overheid. Dan blijft er voor de mensen die het Echt nodig hebben ook genoeg geld over. Aan pakken al die profiteurs.


  Maak melding

 40. Ik ben er vandaag nog eens langsgefietst.
  ’t blijft nog even wennen vrees ik 😉
  Wel een indrukwekkend en raar fenomeen, die
  ufo die op Zwolle geland is.
  @Dame, ik las dat je schreef:
  “30% van het aantal huishoudens heeft geen auto”.
  Is dat een typo? of is dat echt zo?
  Kwa ‘topic’ in deze maakt het niks uit,
  maar ik zat me af te vragen of dat klopt.
  “4 maanden verslaafdenzorg” schreef je.
  Dat kan dus ook voor vijf miljoen.
  Tsja, hoe besteed men wat er te besteden is op een
  goede en nuttige manier.
  Beter aan mensen dan aan kunst. Maar dat is mijn bescheiden
  mening.
  Ik betwijfel of die ufo een goede en nuttige investering is.
  Desalniettemin, ’t staat er en wie weet, brengt het Zwolle
  op de kaart.  Maak melding

 41. Wanneer ik de positieve reacties lees bekruipt mij het gevoel dat deze hoofdzakelijk afkomstig zijn van de lokale politici. Het zijn veelal argumenten waarom het mismaken van het monumentale pand politiek te verantwoorden is. Het kwaad is geschiet, het gedraai is begonnen.


  Maak melding

 42. Achja…. smaken verschillen.

  Mijn idee van smaak in dit geval? Ik zou het niet ‘het oog’ noemen, ook niet ‘de wolk’ maar ik zat meer te denken aan iets met een p…. en een t aan het einde vind ik wel passend. de 3 letters UIS er tussenin en ik denk dat dat wel wat wordt. 😛


  Maak melding

 43. Ach, daar heb je er weer zo een! Walter: Er zijn ook niet-politici die zich graag ergens in verdiepen. Het lijkt wel of het vergaren van kennis niet meer gewaardeerd wordt. Als je domme reacties wilt, zit je op de verkeerde site. Dan kun je beter naar de stijllozen gaan.


  Maak melding

 44. Dus Bernard, je vindt je zelf dus slimmer dan Walter?:D
  Jij bent dus blijkbaar iemand die kennis vergaard, over wat, dat lelijke ding daar?
  -De puist, de ufo, de uglo?-
  Als jij het een intelligent gekozen object vindt in deze (zg) zware tijden waar de gemeente geen last van schijnt te hebben, neem dat lelijke ding dan zelf op je dak!
  Weg ermee aub.;D


  Maak melding

 45. Lara, ik heb het niet over mijzelf, maar Larry’s beschuldigt andere gebruikers van het schrijven van berichten met een dubbele achtergrond. Daar kan ik niet tegen. Waren er maar meer locale politici op dit forum.


  Maak melding

 46. Jammer weer, Bernard. Een reactie is een mening. Daar hoef je het niet mee eens te zijn.

  Kun je wel op reageren met ‘domme reacties’ en ander zulks, het siert je niet.

  Geniet van het weer!


  Maak melding

 47. Bart, ik reageer daar op, omdat deze betere reageerders zouden kunnen besluiten hun kennis niet meer te delen. Dat zou ik zonde vinden.

  Verder, de groeten vanaf een heerlijk terras op de Melkmarkt.:)


  Maak melding

Reageer