Bevrijdingsfestival Zwolle van start gegaan

Zwolle – Zondagmorgen 5 mei om 10.45 uur is op Park de Wezenlanden in Zwolle de 23e editie van het Bevrijdingsfestival Overijssel officieel van start gegaan.

zusjes_en_burgemeester.jpg

De start gebeurde met de ontsteking van het bevrijdingsvuur, dat door Gerben Koopman en Ralph Simmers was opgehaald uit Wageningen. Burgemeester Henk Jan Meijer hield een toespraak ( zieLees verder) en kondigde het eerste optreden ter gelegenheid van de opening van het 22e Bevrijdingsfestival Overijssel aan. De Zwolse Zotte Zusjes waren de eerste artiesten op het Bevrijdingsfestival die vanaf het hoofdpodium van zich lieten horen. Zeker gezien de mooie weersomstandigheden worden er deze dag 145.000 festivalbezoekers in Zwolle verwacht.

bfo_2013_1-80.jpg 

bfo_2013_1-3.jpg

bfo_2013_1-18.jpg 

massa.jpg
 
Via Lees verder meer foto’s… 

Dames & heren, jongens & meisjes, 

 

‘Vrijheid spreek je af’.  

 

Dat is het thema dat het Nationaal Comité 4 en 5 mei aan deze dag heeft verbonden. Vrijheid die je bereikt door te praten, te onderhandelen en compromissen te sluiten. 

Vrede van Utrecht

 

Een mooi voorbeeld daarvan is de Vrede van Utrecht. 

Vorige maand – op 11 april om precies te zijn – werd gevierd dat die vrede 300 jaar geleden werd getekend. Het vredesverdrag betekende een keerpunt in de wereldgeschiedenis. Vrede en vrijheid kregen een kans door onderhandeling en diplomatie.

 

Arabische Lente

 

Dat is wat anders dan vrijheid op straat bevechten. Ik denk aan de Arabische lente waarover ik de afgelopen jaren op deze plek nog zo hoopvol sprak. Over al die mensen die in Noord-Afrika massaal de straat opgingen in hun roep om vrijheid en democratie.

 

Maar ik vrees dat de vrijheid daar – laat staan de democratie – nog ver te zoeken is. Er wordt steeds meer gevochten in plaats van gepraat. En daar gaat het  mis. Want praten betekent stil staan bij elkaar. Luisteren naar elkaar. Elkaar respecteren en afspraken maken. Afspraken die nodig zijn, zeker als het gaat om vrede en vrijheid.

 

Vluchtelingen

 

Iedere dag zien we de beelden van vluchtelingen uit Syrië die in omringende landen als Libanon en Jordanië een veilig heenkomen zoeken. Voor veel mensen die te maken hebben met oorlog, onrecht en geweld is Nederland een veilige haven.

Jongeren zoals jullie, die hier geboren en getogen zijn, kennen oorlog en geweld vooral uit de overlevering. Zelf zijn jullie in vrede en vrijheid opgegroeid. Maar er zijn hier natuurlijk ook jongeren op de vlucht naar toegekomen. Op zoek naar vrede en vrijheid. Jongeren voor wie oorlog  heel tastbaar is. 

 

Asiel- of pardonkinderen

 

Ik denk aan de asiel- of pardonkinderen. Die onrecht en geweld van nabij hebben meegemaakt en dat niet alleen kennen uit de verhalen van hun opa of oma. Die zich hier in vrijheid hopen te kunnen ontwikkelen. \Omdat vrijheid in Nederland is verbonden met grondrechten, met democratie. Democratie die ruimte geeft om vrijheid te delen, waardoor vrijheid groeien kan. Vrijheid die ruimte geeft voor perspectief. 

 

Daarom is het belangrijk vandaag de vrijheid met elkaar te vieren. 

Met oudere veteranen en missieveteranen.  Met oudere mensen van toen en jonge mensen van nu. Met iedereen die hier thuis is of een thuis heeft gevonden.

 

Vier en vijf mei

Want ik geloof dat de betekenis van 4 en 5 mei aan kracht wint als we niet alleen achteruit, maar ook vooruit kijken. Niet alleen naar de Tweede Wereldoorlog en de impact ervan, maar ook naar de huidige conflicten  in de wereld. 

Herdenken 

Vandaag vieren we 68 jaar vrijheid in het besef wat die vrijheid heeft gekost. Daar stonden we gisteren met heel veel mensen van alle generaties en achtergronden bij stil in het Ter Pelkwijkpark. 

 

Vieren 

 

Gelukkig kunnen we in Nederland afspraken maken over vrijheid. Iedere 5e mei opnieuw. Daarvoor moeten we ons samen blijven inzetten, in een wereld die groter en tegelijkertijd steeds kleiner is geworden omdat we zo met elkaar in verbinding staan. We zijn meer dan ooit  

– óók voor vrede en vrijheid – afhankelijk van elkaar.

 

Ik wens u en jullie een mooie dag met dit geweldige bevrijdingsfestival.  Een festival met een gevarieerd en inhoudelijk programma waar we trots op mogen zijn!

 

Henk Jan Meijer, 

burgemeester

 

bfo_2013_1-25.jpg

 

bfo_2013_1-39.jpg

 

bfo_2013_1-50.jpg

 

bfo_2013_1-66.jpg

 

bfo_2013_1-83.jpg

 

bfo_2013_1-150.jpg

 

bfo_2013_1-158.jpg

 

bfo_2013_1-167.jpg

 

 

 

 

Artikel delen:
Reacties 5
 1. Een zingende Henk Jan Meijer samen met de Zotte Zusjes. Wat he er ook van vond, hij stond er wel:).
  Erg gezellig, straks weer even heen.


  Maak melding

 2. Ingrid het is ook bijna in Meijer zijn achtertuin dit festival dus een kleine moeite om even zijn gezicht te laten zien als burgervader


  Maak melding

 3. Even zingen, lintje knippen, toespraak houden, vergadering bijwonen en maandelijks minimaal 8000 euro bijgeschreven krijgen op je bankrekening.

  En zorgen dat je stad nog groter wordt. Grotere stad = meer salaris


  Maak melding

 4. Gelukkig doet hij flink meer dan dat voor het salaris 🙂

  Ik vond het super dat hij mee deed daar. Ik vind het een goede vent. Bedenk je wel, we hadden ook de burgemeester van Utrecht kunnen hebben *ril*


  Maak melding

 5. Tuurlijk doet hij meer voor het salaris.

  Als je zijn verleden kent uit Den Haag, dan zou ik ook 250 kilometer verderop gaan wonen en overnieuw beginnen….

  Liever Meijer dan die zakkenvuller Franssen. Meijer geeft je ook geen knipoog als je in de wandelgangen loopt. Franssen vond het wel leuk om met jonge jongens te flirten tijdens werk…


  Maak melding

Reageer