De Fakkelteit en We can Young op BFO

Zwolle – Daar stonden ze dan ineens op het hoofdpodium van het Bevrijdingsfestival: tien jongeren van De Fakkelteit met Fakkelbrigadier Rico McDougal, jongerenwerker Martine van Dalen van Travers Welzijn en Marlise Evers van WE CAN Young.

05-07-2013_in_de_schijnwerpers.jpg

Foto: Ricardo McDougal

De Fakkelteitjongeren mochten al de hele dag op de festivalboulevard staan om hun raptalenten ten gehore te brengen in samenwerking met WE CAN Young. Twee dagen voor de aanvang van het meest bezochte Bevrijdingsfestival van Nederland, kwam ook nog de vraag of De Fakkelteit en WE CAN Young het leuk vonden om iets te vertellen over hun initiatief op het hoofdpodium. “Maar natuurlijk!” was Marlise haar reactie. Marlise Evers is vertegenwoordiger van WE CAN Young, die zich inzet voor de gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Vol passie daagt ze haar publiek uit om “Changemaker” te worden en betrokken te raken bij dit mooie initiatief. De presentator legt de link met De Fakkelteitjongeren, die in de samenwerking met We can Young een rap hebben geschreven waar respect voor de vrouw hoog in vaandel staat. Hiermee treden De Fakkelteitjongeren gedurende het festival vijf keer op bij de festivalboulevard. Daarnaast profileren ze hun zelfgeschreven nummers met hun ‘crews’, genaamd: Budget Boys, Gekke Swag Boys, Nixon, True Brother Entertainment, Moments en laten de verschillende DJ’s hun favoriete nummers horen.

Omwille van de tijd konden De Fakkelteitjongeren de vrouwvriendelijke rap niet ter plekke op het hoofdpodium laten horen. Wel was er ruimte voor de Budget Boys, twee Fakkelteitvrienden, om een rap over het Weezenlandenpark ten gehore te brengen. Vol enthousiasme deelde ze hun talent op het grote podium met het publiek. Luuk, één van de Budget Boys reageert na afloop: “Toen ik een jaar geleden met rappen begon, zei ik voor de grap tegen mijn vrienden dat ik volgend jaar op het hoofdpodium van het Bevrijdingsfestival zou staan.” Hardop lachend voegt hij eraan toe: “Ik had nooit gedacht dat dit ook daadwerkelijk zou gebeuren!” De Budget Boys vlogen na hun optreden jongerenwerker Martine van Dalen om de hals en bedanken op deze manier Travers Welzijn voor “het supergave initiatief van De Fakkelteit”. Ze glundert en vindt voldoening in het feit dat ze De Fakkelteitjongeren kan stimuleren in hun talenten. Rico pleitte ervoor dat álle jongeren op het podium mochten staan. En dat is hem gelukt! Hij draagt De Fakkelteit een warm hart toe en blijft jonge mensen vertellen: “De Fakkelteit is een ontmoetingsruimte in R10 waar jongeren elke maandag- en woensdagavond met rap bezig zijn op een laagdrempelige manier.”

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Leuk voor de jongeren, jammer voor de muziekliefhebber in Zwolle om al bijna tien jaar Rico en Sticks op het festival te zien en te horen.

    Het wordt echt tijd voor iets anders.


    Maak melding

Reageer