Project voor Zwolse Gezonde Kantine

Zwolle – Gezonde schoolkantines met meer dan 75% lekkere en gezonde producten, zoals fruit, salades en broodjes. Dat is wat de gemeente Zwolle, GGD IJsselland en het Voedingscentrum met ondersteuning van de RIVM Jeugdimpuls voor ogen staat. Tijdens een uitgebreide Kick-Off op woensdag 15 mei wordt de intentieverklaring Zwolle Gezonde Stad door Landstede ondertekend. 

 

‘Het Zwolse gezonde kantine’-project omhelst verschillende aspecten. Zo wordt er een voorlichtingsfilm gemaakt over de gezonde kantine, er staan twee inspiratiesessies voor cateringmedewerkers op het programma en ook de kick-off is onderdeel van het gehele project. Maar het belangrijkste onderdeel is het begeleiden van vijf Zwolse scholen naar een gezonder kantineaanbod. Het Thomas a Kempis College biedt inmiddels ook een gezond assortiment aan de leerlingen.

Zwolse JOGG-aanpak

Zwolle Gezonde Stad is de Zwolse ‘Jongeren Op Gezond Gewicht’ (JOGG) aanpak. Het is de Zwolse beweging waarbij iedereen in de stad of wijk zich inzet om gezond eten en voldoende bewegen voor kinderen en jongeren gemakkelijk en aantrekkelijk te maken.  Kinderen en jongeren (0-19 jaar), hun ouders en hun omgeving staan hierbij centraal.  Het is een Zwolse, lokale aanpak waarvoor niet alleen ouders en de gezondheidsprofessionals van GGD IJsselland zich inzetten, maar bijvoorbeeld ook de welzijnsprofessionals van Travers Welzijn, de sport- en beweegprofessionals van SportService Zwolle, de onderzoekers van VU – Windesheim, winkeliers, bedrijven, scholen en diverse (beleid)sectoren van de gemeente. 

 

Zwolle Gezonde Stad wil een gezonde leefstijl (gezonde voeding en voldoende beweging) bij de Zwolse 0-19 jarigen stimuleren en mogelijk maken. Dit om een gezond gewicht te bevorderen en daarmee de gezondheid van de jongeren.  Dit wordt gedaan door een gezonde leefstijl, een gezonde omgeving en gezonde zorg te stimuleren. Een gezond gewicht is belangrijk voor een goede gezondheid.

 

Zwolse Gezonde Kantine

 

‘Het Zwolse gezonde kantine’-project omhelst verschillende aspecten. Zo wordt er een voorlichtingsfilm gemaakt over de gezonde kantine, er staan twee inspiratiesessies voor cateringmedewerkers op het programma en ook de kick-off is onderdeel van het gehele project. Maar het belangrijkste onderdeel is het begeleiden van vijf Zwolse scholen naar een gezonder kantineaanbod. Het Thomas a Kempis College biedt inmiddels ook een gezond assortiment aan de leerlingen. 

 

Landstede heeft al ervaring met gezonde kantines. De kantine van Landstede aan het Dokterspad werd uitgeroepen tot de op één na gezondste kantine van Nederland. Inmiddels zijn alle kantines van Landstede in Harderwijk, Raalte en Zwolle bezig hun gezonde slag te slaan. 

 

Kick-Off

De kick-off van het project vindt plaats op woensdag 15 mei in de Businesslounge Landstede Sportcentrum aan het Hogeland 10 in Zwolle. Er staan interessante sprekers op het programma: 

 

14.30 – 15.00 uur Inloop genodigden

15.00 – 15.05 uur Woord van welkom Ina Kievit (Dagvoorzitter)

15.05 – 15.15 uur Zwolle Gezonde Stad – Wethouder Erik Dannenberg

15.15 – 15.20 uur Videoboodschap Paul Rosenmöller (Voorzitter Convenant Gezond

      Gewicht en ambassadeur JOGG ) 

15.20 – 15.35 uur Maatschappij & Gezondheid Dr. Joop ten Dam (Lector Gezonde Stad)

15.35 – 15.50 uur Ondertekening intentieverklaring Zwolle Gezonde Stad door Landstede

      Groep

15.50 – 16.00 uur Pauze

16.00 – 16.45 uur Lezing over het thema ‘sociale invloed op eetgedrag’ Roel Hermans

                             (Behavioural Science Institute, Radboud Universiteit Nijmegen)

16.45 – 17.00 uur Afsluiting en dankwoord Bart van den Bosch (Landstede Groep)


 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

8 gedachten over “Project voor Zwolse Gezonde Kantine”

  1. Zolang de leerlingen alsnog van die 25% kopen (of naar de supermarkt lopen voor een frikandelbroodje en een golden power), schiet het niet op.

  2. Ik las:
    “Het Thomas a Kempis College biedt inmiddels ook een gezond assortiment aan de leerlingen. ”
    Ik herinner me nog (praten we wel over een jaartje of
    dertig geleden), de sinas en cola ‘automaat’, bij de TAC aan
    de bagijnesingel 🙂 Brood nam je van huis mee,
    een frisdrankje erbij kon je uit een erg ranzig
    machientje tappen, voor een kwartje, als ik me goed
    herinner. Goed te vernemen dat zulke dingen
    inmiddels veel beter zijn.

  3. Vandaar dat zowat alle scholieren van het Tak naar de Jumbo gaan in Assendorp. Het helpt voor geen meter. Betutteling eerste klas. Laat jongeren zelf kiezen wat ze willen eten. Het is vaak in verhouding ook nog is erg duur eten in de school-kantine,s is mijn ervaring.

  4. E.wold; overgewicht is/wordt doodsoorzaak no. 1. Op welke planeet leef jij? Meer en meer zie je kinderen dikker worden, ouders kiezen vaak voor het gemak van een snelle hap en brengen kinderen niet of nauwelijks meer bij wat gezond is en wat niet. Leve de consumptie-maatschappij! Kinderen kunnen helemaal niet zelf bepalen wat wel en niet goed voor ze is, omdat ze dat van huis uit niet meer meekrijgen. Het lijkt wel of scholen de kinderen tegenwoordig opvoeden ipv de ouders. Rare wereld…

  5. En jij dan Stadshagenees? Je scheert de hele jeugd over één kam. Mijn stelling is dat het geen ene moer helpt om geen ‘vette- hap’ in school- kantines te verkopen. Ze halen het dan wel ergens anders in de pauze,s of voor het naar school gaan. Dus dan ook maar in de supermarkt gaan contoleren en het gaan verbieden om vet-makers aan de jeugd de verkopen? Betutteling dat is het. Er bestaat ook altijd nog iets als vrije keuze. En scholen hoefen niet alles te regelen waar ouders verantwoordelijk voor zijn.

Reacties zijn gesloten.