Bestuur Swollwacht stapt op

Zwolle – Het voltalige bestuur van lokale partij Swollwacht legt volgende week zijn functie neer. Dat meldt dagblad de Stentor. De zes bestuurders hebben een bijzondere ledenvergadering uitgeschreven waarin enkel het eigen terugtreden op de agenda staat. Over de reden van de rigoureuze stap willen ze niets kwijt. 

Bestuursvoorzitter William Dogger laat weinig los over het conflict. Dogger: "Er is wel iets aan de hand." Volgens verschillende leden van de partij zou voorzitter Dogger zichzelf, met steun van de rest van het bestuur, als nieuwe lijsttrekker hebben aangekondigd, terwijl de leden daar eerst over wilden stemmen. Daardoor onstond een vertrouwensbreuk tussen het bestuur en de rest van de partij. Naast het aftredend bestuur heeft Swollwacht te maken met een dreigende leegloop van raadsleden. Zeker drie van de vier fractieleden zijn niet beschikbaar voor een nieuwe termijn voor Swollwacht, aldus de Stentor.
Artikel delen:
Reacties 28
 1. Nogal onverwacht. Swollwacht komt juist over als een lokaal actieve fanatieke club met een sterke aanvoerder als Eikelboom. Wat is daar in vredesnaam loos??


  ⚠️ Meld

 2. ooit op Hans Borrel gestemd toen hij bij de VVD zat, destijds stapte hij wegens enigheid over naar Swollwacht.

  Nu dit?


  ⚠️ Meld

 3. Wie zijn/waren die bestuursleden? Ruiken ze vers bloed bij plaatselijk belang die een doorstart maakt? Hoe zielig! En dan die ellebogen pfff…  ⚠️ Meld

 4. Wie van de fractieleden gaan weg dan? De nieuwen moeten dan weer ingewerkt worden…. Blijft Eikelboom???? Geen goede start van de komende gemeenteraads verkiezingen dit!!


  ⚠️ Meld

 5. Misschien helpt het om even uit te leggen dat het bestuur en de fractie twee organen zijn binnen een partij die (in principe) los van elkaar staan.

  De gemeenteraadsfractie waar sommige mensen naar refereren is -voor zover ik weet- niet hetzelfde als het partijbestuur.

  Een gemeenteraadsfractie van een politieke partij geeft inhoud aan de politieke koers, terwijl het bestuur van een politieke partij zorg draagt voor het dagelijkse reilen en zeilen van de partij (denk bijv. aan de ledenadministratie, het verzorgen van bijeenkomsten, contact met de leden, enz.). Over dit laatste gaat dit artikel dus.

  Niet de voltallige gemeenteraadsfractie van Swollwacht stapt op, maar het voltallige partijbestuur van de partij.


  ⚠️ Meld

 6. als een bestuur van een democratische partij niet wil toelichten waarom ze opstappen, dan is opstappen inderdaad de enige goede actie. Doei!


  ⚠️ Meld

 7. @tDR3, En deze zinsnede dan:

  Naast het aftredend bestuur heeft Swollwacht te maken met een dreigende leegloop van raadsleden.

  Graag goed lezen en uitleggen a.u.b.


  ⚠️ Meld

 8. @Bart2 en jan paul Dat gaat de gemeenschap niets kosten. Het gaat om het bestuur van Swolwacht. Dat is vrijwilligerswerk. In sommige gemeenten ontvangen raadsleden ook wachtgeld. Het kabinet schaft dat binnenkort af. Of Zwolle dat zelf al heeft afgeschaft, weet ik niet. Wel dat de bestuurslede van Swolwacht nergens aanspraak op kunnen maken.


  ⚠️ Meld

 9. @suze: er staat toch ‘Over de reden van de rigoureuze stap willen ze niets kwijt.’ Dus ik snap niet wat je bedoelt.


  ⚠️ Meld

 10. @Swolle

  @tDR3, En deze zinsnede dan:

  Naast het aftredend bestuur heeft Swollwacht te maken met een dreigende leegloop van raadsleden.

  Graag goed lezen en uitleggen a.u.b.

  Met alle plezier @Swolle.

  Als je één zin verder leest, dan lees je:

  Zeker drie van de vier fractieleden zijn niet beschikbaar voor een nieuwe termijn voor Swollwacht, aldus de Stentor.

  Kortom: de leegloop dreigt pas in 2014 bij de nieuwe gemeenteraadsverkiezingen, omdat van de huidige vier gemeenteraadsleden van Swollwacht al drie raadsleden hebben aangegeven niet voor een nieuwe termijn in de gemeenteraad te willen gaan. Dan blijft er dus één kandidaat van de huidige raadsleden over. Voor de continuïteit van een politieke partij kan dat een leegloop betekenen.


  ⚠️ Meld

 11. De hele partij maar gelijk opdoeken want er is nu toch geen standvastigheid meer .Hetvertrouwen is weg ook voor kiezers waar ik ook bij hoorde .


  ⚠️ Meld

 12. @ Bantega:

  als een bestuur van een democratische partij niet wil toelichten waarom ze opstappen, dan is opstappen inderdaad de enige goede actie. Doei!

  Als je het oorspronkelijke bericht op de website van De Stentor (de bron in dit artikel) leest, dan lees je:

  Over de reden van de rigoureuze stap willen ze niets kwijt. Bestuursvoorzitter William Dogger houdt de kaken op elkaar tot de leden op donderdag 16 mei zijn geïnformeerd.

  Bron: http://www.destentor.nl/regio/zwolle/bestuur-swollwacht-treedt-af-1.3806742

  Samengevat: het bestuur wil eerst de leden op de hoogte brengen van de reden in een ledenvergadering, en daarna pas de pers.

  Les van vandaag: lees en check de bron! 🙂


  ⚠️ Meld

 13. Laat men het meerpartijenstelsel maar eens aanpakken zowel in de kamer als in de gemeenteraden.Er zitten in beide zoveel kleine partijen die als het erop aankomt niks in te brengen hebben.De gasten die in deze partijen zitten kosten alleen maar ruimte en geld.Als er wat minder van die partijen zijn kun je ook een bewustere keuze maken naar hun programma.veelal als het op een stemming aan komt overheersen de grote partijen en zitten de kleintjes er voor spek en bonen bij.Ik begrijp ook wel dat kleine gemeente partijen met veel vrijwilligers werken .Daardoor heb je vaak uiteenlopende meningen in zo,n partij wat ook weer wrijving geeft


  ⚠️ Meld

 14. Op 24 december 2011 een mail van vorige fractievoorzitter aan het dagelijksbestuur Swollwacht gaf reeds aan hoe de vlag erbij stond en staat. Dit als reactie op de nieuwsbrief Swollwacht aan de leden van december 2011.
  Over de fractievoorzitter van 2010-2014 het volgende: Holle frasen door de fractievoorzitter; geen actie; geen politieke koers; geen politiek beleid; geen succes om te voorkomen instandhouding knip in Stadshagen; voor veel voormalige Swollwachtstemmers en veel raadsleden in de Zwolse Raad zou Swollwacht een grijze partij zijn geworden met geen enkel onderscheidend vermogen ten opzichte van de gevestigde orde; raadsleden wanen zich een bestuurderspartij; dagelijksbestuur Swollwacht moet kiezen tussen de voormalige fractievoorzitter en de huidige om te voorkomen dat de huidige fractievoorzitter nog op de kieslijst kan komen. Een en ander vanuit de druk op de fractievoorzitter om geld vanuit de fractiepot uit te betalen aan begeleidingskosten fractieleden. Tussen 12 januari en 23 februari 2012 wordt de ruzie tussen beide heren plotseling beslecht en zou de rancune die tussen de beide heren bestond plotseling zijn verdwenen? Alsnog nu een afrekening??
  Genoemde mails en genoemde inhoud in de mails zijn voor belangstellenden beschikbaar.


  ⚠️ Meld

 15. @ ‘Voorm. bestuurder’: kennelijk praat je van binnenuit; waarom dan half anoniem?
  En wat is uw punt? Even dat ik het begrijp: de vorige fractievoorzitter had kritiek op de huidige en een paar weken later hebben ze het uitgepraat. Dat gebeurt toch bij elke partij zo af en toe? En wat heeft dat met het opstappen van het bestuur te maken?

  Ik geloof dat ik meer naar soaps moet kijken; ik snap er niks van.


  ⚠️ Meld

 16. geen succes om te voorkomen instandhouding knip in Stadshagen

  Hier heb ik Swollwacht inderdaad wel gemist. Dat kon duidelijker en scherper.

  geen politieke koers

  Dit kunnen de desbetreffende leden het beste beoordelen.

  zou Swollwacht een grijze partij zijn geworden met geen enkel onderscheidend vermogen ten opzichte van de gevestigde orde

  Waar onderscheid Swollwacht zich?


  ⚠️ Meld

 17. Swollwacht is vergane glorie, en zal de komende raads periode bestaan uit mensen die wellicht alleen voor de raads bijdrage gaan, zeg maar louter voor eigen persoonlijk gewin. Buiten de voorzitter zal er geen enkele politieke ervaring in zitten, wel handig zo kan de voorzitter alles naar zijn eigen hand zetten. Zo stapt het bestuur op en zo blijven ze weer zitten, rare gang van zaken vind u ook niet, niet echt wat je zegt een stevige ruggengraat.
  Benieuwd met wat voor program ze komen.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.