Recyclebaar textiel is meer dan alleen kleding

Zwolle – Wanneer u uw gebruikte kleding, schoenen en ander textiel inlevert bij de textielcontainers van Humana, dan geven zij dit een tweede leven. Dat is goed voor een duurzaam milieu en draagt bij aan goede doelen in binnen- en buitenland. De opbrengsten van het textiel dat Humana inzamelt, komen uiteindelijk ten goede aan ontwikkelingsprojecten in zuidelijk Afrika. Gemiddeld wordt nu al jaarlijks bijna 70 miljoen kilo textiel gescheiden ingezameld. Toch verdwijnt naar schatting 135 miljoen kilo textiel met het restafval in verbrandingsovens. 
“Iedere Nederlander gooit bijna 8 kilo textiel in de vuilnisbak. Dat is zonde en onnodig, want 80% van al het textiel is geschikt voor hergebruik of recycling. Textiel is meer dan alleen herdraagbare kleding. Ook kapotte of versleten kleding, schoenen, riemen, tassen, gordijnen, handdoeken, lappen stof en ander textiel mag in onze containers ,” aldus Richard Wink van Humana.

Een nieuwe bestemming 80% van de kledingstukken die Humana inzamelt wordt daarna door iemand anders gedragen. Hiermee wordt bespaard op de productie van nieuwe kleding. De overige 20 procent wordt gerecycled tot losse vezels voor nieuwe producten, zoals garen, paardendekens, isolatiemateriaal en kunstobjecten. Door gebruikt textiel te doneren, wordt er minder textiel onnodig verbrand. Hierdoor ontstaat minder CO2-uitstoot. Humana Humana is een ontwikkelingsorganisatie en één van de grootste textielinzamelaars van Nederland. Met onder andere de inzameling en verkoop van gebruikt textiel zorgen zij ervoor dat mensen in zuidelijk Afrika hun leven in eigen handen kunnen nemen. Met de opbrengsten uit de textielinzameling ondersteunt Humana namelijk vakopleidingen, duurzame landbouw en voedingsonderwijs.

Artikel delen:

Reageer