Voorzitter Ambelt schrijft boek over hardlopen

Zwolle – ‘Hard hardlopen’ is een nieuw boek van Maarten Faas over hardlooptraining. De voorzitter van het bestuur van de Ambelt en atletiektrainer presenteerde dit boek bij Runnersworld.

Maarten Faas loopt zijn eerste hardloopwedstrijd in 1984. Momenteel is hij looptrainer bij Run2gether in Ede. In ‘Hard hardlopen’ analyseert hij de werkzame factoren in de training en laat zien hoe je deze toepast. Hij schetst hoe je zelf een programma kunt opbouwen. In aparte hoofdstukken gaat hij in op krachttraining, rekken en strekken, looptechniek en blessures. “Er zijn best veel glossy boeken over hardlopen”, zegt Faas. “Ik wilde graag een handleiding schrijven waarin wat dieper op training wordt ingegaan. Wat maakt training nu effectief? De kern van mijn boek is gebaseerd op de werkzame principes in training. Kennis op basis van jarenlange gedeelde praktijkervaring, maar in toenemende mate ook van wetenschappelijk onderzoek."

“Het gaat dan op de manier waarop je in een programma je training moet opbouwen. Wat, hoe en hoeveel je moet trainen. Wanneer en hoeveel je hard of rustig moet hardlopen. Hoe je effectief gebruik kunt maken van bijvoorbeeld een hartslagmeter.” “Heel veel hardlopers doen maar wat, elke week hetzelfde rondje. Maar daar schiet je niet veel mee op als je wilt werken aan een goede conditie. Trouwens er zijn ook heel veel hardlopers die eigenlijk veel te hard trainen, dat heeft ook niet veel zin. Bovendien raken ze vaak geblesseerd. Het is dus van groot belang de doelen met sporten te koppelen aan een goede trainingsopbouw.” “Wat ik fascinerend vind, is om atleten door gerichte training beter te laten presteren. En, dan gaat het niet alleen om toppers, maar ook om de gewone hardloper die twee keer per week traint. Het kan, je kunt altijd beter worden, als je maar op een effectieve manier traint. Daar gaat dit boek over.” “Mijn stelling is: als je wilt hardlopen, moet je trainen, maar als je hardloopt wil dat nog niet zeggen dat je traint. En: zonder planning geen resultaat, maar het schema is nooit heilig. Als je looptraining optimaal wilt maken, moet je mijn boek lezen en gebruiken.”

Meer informatie kan u vinden op: www.maartenfaas.com

Artikel delen:

Reageer