Vertellers overvallen basisscholen

Zwolle – De deur van het klaslokaal vliegt open. De kinderen schrikken. Een jonge verteller stapt binnen en schuift de meester of juf aan de kant en doet zijn mond open: “Er was eens….” Basisscholen van het Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio (OOZ) worden op 22 en 23 mei overvallen door jonge vertellers van de Van der Capellen scholengemeenschap. Gekke, spannende, grappige en ontroerende verhalen flitsen als een stroboscoop in de scholen rond.

vertellers_in_de_aanval_definitief.jpg 

De jonge vertellers zijn allen 12 of 13 jaar oud. Zij hebben de afgelopen maanden keihard gewerkt onder leiding van de huisregisseur van Waterval Internationaal Vertelfestival. Ze volgen allemaal de Dramastroom van de Van der Capellen scholengemeenschap en kunnen deelnemen aan de Jonge Talentstroom van Waterval.

Vertellers in de Aanval is een jaarlijks  evenement. Busjes vol vertellers worden losgelaten bij de scholen van OOZ. Als een vloedgolf overspoelen de verhalen de openbare basisscholen in heel Zwolle en in de dorpen en steden eromheen, zoals Dalfsen en Ommen, Hattem, Nieuwleusen en Lemelerveld. Het is voor de leerlingen de laatste voorbereiding voor hun ‘finest moment’ op Waterval Internationaal Vertelfestival. Van 31 mei tot en met 2 juni treden ze daar dagelijks meerdere keren op met hun verhalen. De beste manier om écht goed te leren vertellen is tenslotte: heel veel vertelkilometers maken. Het is de doelstelling van dit driedaagse festival om zo veel mogelijk jonge vertellers op te leiden.

Dat de vertellers leerlingen zijn van de Van der Capellen scholengemeenschap in Zwolle is geen toeval. De Van der Capellen scholengemeenschap is namelijk een middelbare school met als speerpunt de aandacht voor kunst en cultuur, in het bijzonder de podiumkunsten: theater, muziek, drama en dans. Het verhalenvertellen is een ambacht dat flink in opkomst is, maar vooral jonge aanwas is essentieel om deze fantastische podiumkunst weer een stevige plaats in de maatschappij te geven, vindt Waterval. Ook studenten uit de verder gevorderde Talentstroom van Waterval treden tijdens het driedaagse evenement op, zij zijn inmiddels 17 en 18 jaar oud en hebben al een aantal jaren vertelervaring. Ook komen drie gelauwerde jonge vertellers uit Nederland, Zweden en Engeland naar Zwolle om samen een Engelstalige voorstelling te maken onder leiding van Verteller van het Jaar 2013, Wijnand Stomp. Meer informatie op www.waterval-vertelfestival.nl

Artikel delen:

Reageer