Schaapscheerdersfeest op De Klooienberg

Zwolle – Nu de temperaturen stijgen zijn de schapen van de Zwolse Schaaps- kudde blij dat binnenkort de jas uit mag. Net als voorgaande jaren worden op de tweede pinksterdag de 250 schapen van de Zwolse schaapskudde geschoren. 

Tijdens het schaapscheerdersfeest op wijkboerderij De Klooienberg worden de dieren van hun winterse vacht ontdaan. De lammetjes worden niet geschoren omdat ze nog onvoldoende vacht hebben. Het schaapscheerdersfeest is gratis toegankelijk en iedereen is van harte welkom om een kijkje te komen nemen. De schapen worden tussen 13.30 en 16.30 uur geschoren op wijkboerderij De Klooienberg aan de Klooienberglaan in Holtenbroek.

Naast het schaapscheren zijn er nog meer leuke activiteiten te zien en te beleven voor jong en oud. Er wordt een demonstratie gegeven in wol spinnen en wol vilten. Bezoekers kunnen broodjes bakken en een tocht met een huifkar maken. De stadstuinders zijn aanwezig om biologische groentes en stekjes te verkopen en bezoekers te vertellen over biologisch tuinieren. Op deze middag kunt u ook de dieren van wijkboerderij De Klooienberg bewonderen en een medewerker van de boerderij geeft antwoord op uw vragen over de dieren.
Alle schapen worden één keer per jaar geschoren. Schapen worden van oudsher in de regel in de zomer- maanden geschoren. Dit doen ze als het een tijd lekker warm is geweest. Want dan is het wolvet lekker zacht, en dan gaat het scheren veel makkelijker. Het scheren gebeurt tegenwoordig met een scheermachine. Vroeger gebeurde dat met een schapenschaar. Nu is dat niet meer, omdat het met de scheermachine veel sneller gaat. Tijdens het schaapscheerfeest op wijkboerderij De Klooienberg worden de schapen zowel met een scheermachine geschoren als op de traditionele ma- nier met een schaapschaar. Bij het scheren moet de scheerder op een paar dingen letten. De scheerder moet uitkijken bij gevoelige plekken, en zorgen dat hij niet te veel wol eraf scheert. Er moet altijd een klein laagje wol op blijven zitten, zodat het schaap het niet koud krijgt.

De Zwolse schaapskudde is een vast onderdeel van het Zwolse groenbeheer. Ook dit seizoen van april tot november begrazen de 250 schapen van de Zwolse schaapskudde gras in het Westerveldse bos en Holtenbroekerbos. Bij een te kort aan gras zal de kudde ook dit jaar het Zwartewater oversteken om te grazen in het Twistvlietpark. Door schapen in te zetten als grasmaaiers wordt het groen op een duurzame manier onderhouden en is het goed voor de flora en fauna. Het is milieuvriendeijk en draagt bij aan de ecologische ontwikkeling van het landschap. Insecten, vogels, amfibieën en kleine zoogdieren ondervinden van schapenbegrazing geen nadelen. Tevens levert de inzet van schapen, in plaats van machines, ook voordelen op het gebied van de uitstoot van schadelijke stoffen.
Artikel delen:

Reageer